VUČIĆ: Bićemo pouzdan saveznik Nemačke

- Teško je imajući u vidu snagu Srbije i Nemačke, ali želja je Srbije i to govorimo bez stida, da bude saveznik Nemačke, što ranije Srbija nije umela i nije znala. To jeste politika Vlade Srbije i politika ove zemlje. To je važno za našu zemlju u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu - rekao je premijer Srbije

  • 35

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na konferenciji za novinare pred put u Nemačku, da je počastvovan pozivom kancelarke Angele Merkel da poseti Nemačku i poručio da Srbija želi da bude pouzdan saveznik te države.

- Kao predstavnici Srbije ponašaćemo se odgovorno ozbiljno i ono što smatramo našom najvažnijom porukom je da će Srbija biti pouzdan saveznik Nemačkoj - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

- Teško je imajući u vidu snagu Srbije i Nemačke, ali želja je Srbije i to govorimo bez stida, da bude saveznik Nemačke, što ranije Srbija nije umela i nije znala. To jeste politika Vlade Srbije i politika ove zemlje. To je važno za našu zemlju u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu - rekao je premijer, dodavši da bi svako želeo da bude prijatelj i saveznik Nemačke i da je to i "naša obaveza, jer je Srbija ušla u proces i nema povratka".

- Nadam se da ćemo čvrstinom svojih reči potvrditi da smo ozbiljan i odgovoran sagovornik Nemačkoj državi - rekao je Vučić.

 Premijer je, takođe, naglasio da je veliki posao pred Vladom Srbije, ali da reforme neće stati.

- Kašnjenje u reformama će biti najviše do 10 dana, ali neće biti usporavanja reformi. Naša je obaveza da nastavimo sa reformama i Srbija će do kraja 2018, najkasnije početkom 2019. ispuniti sve uslove za ulazak u EU, a da li ćemo ući u EU - to će biti na Nemačkoj i ostalim državama članicama Unije - poručio je premijer Srbije i dodao da očekuje da će razgovor u Nemačkoj biti ozbiljan i otvoren i da Srbija može da se osloni na "rad i dela koja će ostaviti za sobom" i koja će svedočiti o tome "koliko smo pouzdani partneri".

Premijer se zahvalio na podršci Nemačke Srbiji sa poplavama i rekao da se nada da će "nam pomoći i pri pravljenju razvojnog plana, kao i da pojačamo privrednu aktivnost u opštinama koje su bile zahvaćene poplavama".

On je dodao i da će svakom domaćinstvu koje je bilo oštećeno u poplavama država će pomoći sa najmanje 250.000 dinara, a da će naći i način da pomogne i u kućnim aparatima i nameštaju.

Vučić je, na konferenciji za novinare, najavio da će se već sledeće nedelje krenuti u posao obnove i da svi putevi koji su oštećeni u poplavama moraju da budu popravljeni do kraja septembra, a Vlada je za to već pronašla novac, u visini od najmanje 40 miliona evra.

 Aleksandar Vučić najavio i da će Zakon o radu već sledeće nedelje ući u skupštinsku proceduru.

- Nema čekanja niti stajanja niti će se išta odlagati - poručio je Vučić na konferenciji za novinare.

Ministar za rad, zapošjlavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je ranije danas rekao da će Skupština Srbije dati zadnju reč kada se radi o Zakonu o radu , ali će se slušati i reč socijalno-ekonomskog saveta, sindikata i poslodavaca.

Premijer Srbije je rekao je, nakon izjave potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da će Srbija morati da odloži početak izgradnje Južnog toka u Srbiji posle odluke Bugarske o suspenziji, da za Srbiju teče sve kao što je i planirano a da će eventualno drugačiju odluku doneti samo Vlada Srbije.

- Takvu odluku donosi Vlada a Vlada nije zasedala. Za nas teče sve kao što je i planirano, ako bude bilo kakvih promena Vlada će doneti odluku i bićete o tome obavešteni - rekao je Vučić na konferenciji za novinare uoči odlaska u Berlin na sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel.

On je, međutim, dodao da bi voleo da postoji više strpljenja u donošenju odluka kao što je ova.

Premijer Srbije najavio je da će tokom juna i jula imati čitav niz sastanaka sa premijerima više evropskih zemalja i drugim zvaničnicima, a da će u Srbiju 29. juna doći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŠTA OVA IZJAVA ZNAČI?

    9. jun 2014 | 15:16

    OVO JE SKANDAL! Šta ova izjava treba da znači? ''...želja je Srbije i to govorimo bez stida, da bude saveznik Nemačke, što RANIJE Srbija NIJE UMELA i NIJE ZNALA'' ! ! ! ! ! Molim? Jel se to on kaje što nismo bili fašisti??? Sama rečenica ''sazvezništvo sa Nemačkom'' mi je gadna i ježim se od nje,ali ovo u nastavku me je zgrozilo.Auuu prodali smo dušu..

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    9. jun 2014 | 15:14

    Da li je dobro ovom čoveku ?

  • DD

    9. jun 2014 | 12:37

    STOP NATO. VUČIĆU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA