Vučić u Nemačkoj dočekan uz najviše državne počasti!

Posebno uvažavanje ka šefu srpske delegacije odato je postrojavanjem vojnog špalira na aerodromu, a ulice Berlina kojim se kretala srpska delgacija bile su u potpunosti zatvorene, što je još jedan dokaz koliku važnost Nemačka pridaje premijeru Srbije

  • 63

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekan je na aerodromu u Berlinu uz najveće državne počasti. Predsednika vlade i članove delegacije dočekao je šef protokola kancelarke Angele Merkel, a posebno uvažavanje ka šefu srpske delegacije odato je i postrojavanjem vojnog špalira na aerodromu, što je običaj kada dolaze najvažniji državni zvaničnici.

Ulice Berlina kojim se kretala srpska delgacija bile su u potpunosti zatvorene, što je još jedan dokaz koliku važnost nemačka pridaje premijeru Srbije. Vučić je od danas u dvodnevnoj poseti Berlinu, koju je započeo radnim ručkom sa kancelarkom Angelom Merkel.

Premijer Vučić i Merkelova razgovaraće o odnosima dve zemlje, kao i putu Srbije u EU tokom radnog ručka, kojem će, kako je najavljeno, prisustvovati i ministar pravde Nikola Selaković, a sa nemačke strane savetnik za spoljne poslove nemačke kancelarke Kristof Hojzgen, savetnik za ekonomiju Lars-Hendrik Reler, savetnik za pitanja EU Nikolaus Majer-Landrut, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer.

Posle ručka planirane su izjave Merkelove i Vučića. Nakon toga on će razgovarati sa šefom nemačke diplomatije Frank Valterom Štajnmajerom. Planirano je da se Vučić danas sastane i sa bivšim ministrom inostranih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom.

SRBIJA MOŽE DA RAČUNA NA POMOĆ

Srbija može da računa na pomoć Nemačke u evrointegracijama, ali ne u onoj meri u kojoj je tu pomoć imala Hrvatska, piše Blic.

Ta pomoć bila bi, uglavnom, savetodavna i ekonomska, kroz podsticaj nemačkim investitorima da ulažu u Srbiju, ali bi ostala bez one komponente koju je imala pomoć Hrvatskoj - a to je pomoć uticajnih nemačkih političara i javnih ličnosti.

- U pitanju su bili, uglavnom, političari i javne ličnosti iz Bavarske, koji su se naročito zalagali za Hrvatsku. Neki to vezuju za katoličko opredeljenje žitelja ove pokrajine. Jasno je da na takvu vrstu podrške Srbija neće moći da računa - kaže za “Blic” nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković.

On ističe da je, zbog subjektivnih odnosa koje imaju Srbija i Nemačka, veoma važno kako se poruke iz Berlina saopštavaju, kako se ne bi stekao utisak da je u pitanju bilo kakva ucena.

- Mislim da se to menja, da je sada više razumevanja, smanjene su tenzije i u Nemačkoj zaista veruju da je Srbija iskreno na putu ka EU - kaže Visković, i dodaje da Srbija od Nemačke može da uči u mnogim oblastima, kao što su socijalna politika, ali i javna kontrola politike i javna odgovornost političara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukašin

    11. jun 2014 | 14:16

    Ovakav doček pokazuje da je Srbija preuzela od Hrvatske ulogu najvažnijeg nemačkog saveznika na Balkanu,a Vučić je ovakvim dočekom imenovan za najvažniju političku ličnost na Balkanu.

  • 007

    11. jun 2014 | 13:34

    Da bre pretrgose se koliko nas nemci postoju to smo osetili I 1941 I 1999 .I svih ovih godina.kakvi smo mi srbi neko moze da nas ugnjetava ceo vek I jednom nas kao satro doceka I mi odmah kako nas vole kako nas uvazavaju.Ne zaboravite Kragujevac-sumarice preko 6000 nevinih djaka, da ne nabrajam sada.ok.je da imamo dobee odnose sa svima ali da verujemo da nas nemac postuje I voli to malo sutra

  • Golub50

    11. jun 2014 | 14:14

    Sve činjenice poput spektakularnog dočeka i prenosa na vodećoj Nemačkoj televiziji ukazuju na ogromno poštovanje i da ne samo nama nego i Nemačkoj puno znači ekspanzija političke i ekonomske saradnje dveju država.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA