ŠETNJA ZA ZORANA: 20.000 građana odalo počast ubijenom premijeru

LDP organizovao šetnju u znak sećanja na Zorana Đinđića koji je ubijen 12. marta 2003. Šetnja je izraz poštovanja, rekao Čedomir Jovanović i dodao da je obaveza države da rasvetli političku pozadinu ubistva

  • 0

Oko 20.000 građana učestvovalo je u memorijalnoj "Šetnji za Zorana", koju je u znak sećanja na 12. mart 2003. godine, kada je premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen organizovala Liberalno demokratska partija (LDP).

Pokretačka snaga ovog događaja je bio Ðinđićev citat "Srbija će biti bolja nego što jeste ako svi budemo bolji nego što jesmo".

Šetnja je počela iz Simine ulice u Beogradu gde je sedište LDP-a, odakle su se učesnici uputili ka Vladi Srbije i u dvorištu gde je premijer ubijen položili cveće.

Građani su, predvođeni liderom LDP Čedomirom Jovanovićem, predsednikom Srpskog pokreta obnove (SPO) Vukom Draškovićem, predsednikom Socijaldemokratske unije (SDU) Žarkom Koraćem i Draganom Milovanovićem iz Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata nastavili ka Aleji velikana na Novom groblju gde su položili cveće na premijerov grob.

- Prošle su godine, ali to vreme nije umanjilo značaj ideja koje je promivisao Zoran Đinđić. Ova šetnja je izraz poštovanja prema Zoranu, ali i spremnost da se uradi posao za koji je on dao zvoj život - rekao je Jovanović u dvorištu ispred Vlade Srbije.

On je rekao da je modernizacija Srbije, cilj koji je postavio Đinđić, obaveza prema njemu, svim građanima, budućim generacijama i državi Srbiji.

- Zoranove ubice su u zatvoru, ali to nije razvedrilo nebo nad Srbijom - istakao je Jovanović dodajući da je obaveza države da rasvetli političku pozadinu do kraja, jer se "od istine ne može bežati".

Lider SPO-a Vuk Drašković ocenio je da se politička pozadina ubistva Đinđića neće otkriti nikada, kao ni ko su ubice novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i desetina ljudi koji su ubijeni, a ne zna se ko ih je ubio.

- Nikada se to neće otkriti, dok ne dođe do radikalne promene u uređenju Srbije - rekao je Drašković.

Delovi ulica Braće Jugović, Makedonske, Terazija, Kralja Milana, kao i Nemanjine kojima se kretala kolona bile su sukcesivno zatvarane za saobraćaj. Građani su u tišini, bez transparenata i skandiranja, šetali noseći bedževe "Preokreta" na kojima piše "Istina".

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA