NAJVEĆI MOST MRŽNJE U EVROPI: Svi najkrvaviji napadi Albanaca na Srbe! (VIDEO)

Od 1999. i ulaska mirovnih snaga UN na mostu u Kosovskoj Mitrovici, preko reke Ibar, dogodilo se tačno 118 incidenata, a u pokušajima prodora Albanaca s juga do danas poginulo je dvoje Srba, a oko 300 je povređeno

  • 6

Glavni most na Ibru, koji razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu, krajem devedesetih postaje stalno područje nasilja i simbol razora između Albanaca i Srba. Telegraf.rs vas podseća na sve napade i incidente Albanaca na Srbe sa željom da prodru na sever Kosova.

Od 1999. i ulaska mirovnih snaga UN na mostu u Kosovskoj Mitrovici, preko reke Ibar, dogodilo se tačno 118 incidenata, a u pokušajima prodora Albanaca s juga do danas poginulo je dvoje Srba, a oko 300 je povređeno.

Ovaj most na Ibru postao je simbol razdora Albanaca i Srba na Kosovu, ali i podeljenosti grada na deo naseljen Srbima i onaj u kojem žive Šiptari.

Da se nasilju ne nazire kraj svedoče i događaji od pre nekoliko dana, kad je 400 Albanaca s natpisima "Ili vi ili mi" protestovalo s južne strane mosta u Kosovskoj Mitrovici zbog nezadovoljstva izgradnjom "Parka mira".

U demonstracijama je povređeno 13 policajaca, šest demonstranata, dva novinara, a zapaljena su i četiri službena vozila.

Nakon što su prištinske vlasti poklušale da integrišu sever Kosova, kad su pripadnici specijalne jedinice ROSU zauzeli administrativni Brnjak, a blokadom puta su sprečeni da zauzmu prelaz Jarinje, Srbi su u znak protesta na ulazak sa severne strane mosta izručili nekoliko kamiona peska i kamenja.

Isto kamenje im je "vraćeno pravo u lice" kad je stotina Albanca s te iste barikade zasula žitelje severne Mitrovice kamenjem.

To nije bio prvi put da su Albanci gađali Srbe kamenjem. Nakon pobede Turske u košarkaškoj utakmici sa Srbijom, nekoliko Albanaca je upalo na sever Kosova i napala Srbe koristeći kamenice i vatreno oružje. U ovom incidentu Miloš Radenković iz Zvečana zadobio je prostrelnu ranu iz vatrenog oružja u predelu leve ruke, a lakše je povređeno još petoro Srba. Severni deo Mitrovice odjekivao je od detonacija i rafalnih paljbi.

Severni deo Mitrovice opet je zasut kamenicama kada je 30. maja 2010. oko 2.000 veterana OVK-a iz pokreta "Samoopredeljenje", zajedno s drugim albanskim ekstremistima, krenulo u "odbranu suvereniteta Kosova".

U velikim sukobima 17. marta 2004. u severnoj Mitrovici ubijena je Jana Tučev na terasi svog stana, koji se nalazio blizu glavnog mosta na Ibru, dok je od snajperskog hica poginuo Borivoje Spasojević, a nekoliko stotina ljudi je ranjeno i povređeno.

U južnom delu grada spaljena je crkva Svetog Save, iz nje je proteran sveštenik s porodicom. Selo Svinjare koje je se nalazi nedaleko od Francuske baze KFOR-a potpuno je spaljeno i opljačkano. U Vučitrnu je potpuno uništeno jedno romsko - aškalijsko naselje, a zapaljena je i demolirna crkva Svetog Ilije.

Međusobno gađanje kamenicama nije uspeo da spreči ni kontigent Kfora s oklopnim transporterima 13. februara 2000, kad je više od 40.000 Albanaca krenulo s južne strane mosta.  Na mostu je ispaljeno najmanje 100 patrona suzavca, šok-bombi, a francuski Kfor je upotrebio i gumene metke.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ipak

    25. jun 2014 | 15:24

    Meni se vise svidja onaj u Mostaru.Nije losa situacija ni u Makedoniji.

  • Doni

    25. jun 2014 | 17:02

    Dokle cete biti zrtva vaseg sovinizma. Cinjenica je da srbe ustavno imaju sva muguca ljudska i nacionalna prava na Kosovu (i puno vise od toga). Znam da vecina vas bi zeleli da sve bude kao sto je bilo pre 99 ali na vasu zalost to je nemoguce. Vecina ovde dole to nece a vi morate da se pomirite sa time vec jednom. Najvisu stetu cinite sebe ako nastavite sa ovakvom utopijom........

  • Benghazi

    25. jun 2014 | 21:23

    Sto ne pisete za pre 1999?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA