Dačić: Srbija i Hrvatska da rešavaju probleme iz prošlosti

- Naši odnosi su redovni u smislu komunikacije između ministarstava spoljnih poslova Hrvatske i Srbije - rekao je šef srpske diplomatije povodom ocene hrvatskog predsednika da u odnosima dve zemlje postoji tehnički vakuum i naglasio da "između dve zemlje postoje dve korpe problema - prva se odnosi na ono što je ostalo iz prošlosti, a druga na ono što je vezano za budućnost"

  • 2

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom ocene hrvatskog predsednika Ive Josipovića da u odnosima dve zemlje postoji tehnički vakuum, da je u interesu obe zemlje da se rešavaju problemi iz prošlosti.

On je rekao da se izjava Josipovića odnosi na razna radna tela koja su formirana u vreme prethodne vlade i dodao da ne zna "dokle se stiglo sa tim".

- Naši odnosi su redovni u smislu komunikacije između ministarstava spoljnih poslova Hrvatske i Srbije - rekao je Dačić i naglasio da "između dve zemlje postoje dve korpe problema - prva se odnosi na ono što je ostalo iz prošlosti, a druga na ono što je vezano za budućnost".

Dačić je naveo i da će na predstojećem Kroacija forumu u Dubrovniku od 10. do 12. jula razgovarati sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić što će biti, kako je ocenio, prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima.

Kako je najavio, i predsednik Srbije Tomislav Nikolić će učestvovati u radu tog skupa.

- Ja ne tražim niti mi očekujemo da razvijamo emotivna osećanja jedni prema drugima, već da tragamo za zajedničkim interesom ako ga imamo, a Srbija će biti na čelu u traženju zajedničkog jezika za međusobno uvažavanje u regionu - poručio je Dačić.

Govoreći o odnosima sa Srbijom Josipović je juče u intervjuu Hini ocenio da su dve zemlje uspele da nađu dovoljno snage i razuma da bilateralne odnose konačno postave u jedan racionalni kontekst.

- Ne mislim da o teškim stvarima treba ćutati i mislim da je istina bitna. Ali razgovor o teškim stvarima ne sme da bude prepreka za dijalog o razvoju odnosa - rekao je hrvatski predsednik.

On je ukazao da, međutim, u tim odnosima postoji "tehnički vakuum", jer niz bilateralnih komisija koje se bave nestalima, graničnim problemima, i drugim važnim i osetljivim temama, uopšte ili se retko sastaju.

- Nadam se da će se s novom vladom u Srbiji napokon početi rešavati preostala pitanja - naglasio je Josipović napomenuvši da je za rešavanje najtežih pitanja potrebna hrabrost i sposobnost za nalaženje kompromisnih rešenja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toplistanadrealista

    3. jul 2014 | 07:36

    Prvo utvrditi od kada je krenula ta "proslost"!

  • dani

    3. jul 2014 | 03:03

    Problemi se mogu resiti sa njima Ali nikad zaboraviti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA