VUČIĆ I PUTIN: Ojačaćemo ekonomske odnose Srbije i Rusije! (VIDEO)

Vučić se na ruskom jeziku zahvalio Putinu na podršci i saradnji Rusije s našom zemljom i izrazio očekivanje da će ključno pitanje - ugovor o Južnom toku - biti realizovano posle njihovog današnjeg susreta

  • 11

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se danas u Moskvi, a šef ruske države je na samom početku sastanka potvrdio da Rusija namerava i očekuje da će ojačati odnose sa Srbijom, pre svega u ekonomsko-trgovinskoj sferi.

Vučić se na ruskom jeziku zahvalio Putinu na podršci i saradnji Rusije s našom zemljom i izrazio očekivanje da će ključno pitanje - ugovor o Južnom toku - biti realizovano posle njihovog današnjeg susreta.

- Pratimo političku situaciju u Srbiji, a što je najvažnije očekujemo da zajedno razvijamo najbolje moguće ekonomske odnose - rekao je Putin, dodavši da zna da je Vučić juče imao značajne razgovore s ruskim kolegom.

Kako je rekao, Srbija i Rusija imaju puno toga što su uradile, ali imaju još više mogućnosti.

Vučić se zahvalio Putinu i na podršci Rusije po pitanju Kosova i Metohije.

Srpski premijer je rekao da srpska delegacija danas ima naporan, ali i uspešan dan, i izrazio očekivanje da će posle današnjih razgovora biti zaključeno više sporazuma. U delegaciji koju predvodi Vučić su i ministri energetike i privrede, Aleksadar Antić i Dušan Vujović, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Putin i Vučić prvo razgovaraju u četiri oka, a zatim će im se na svečanom ručku pridružiti i delegacije.

Ruski i srspki lider razgovaraće, prema procenama analitičara, o svim onim pitanjima koja su juče bila na stolu u susretu srpskog premijera sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, a to su Južni tok, cena gasa, dugovi srpske strane, te Ukrajina.

Nakon razgovora Vučića i Medvedeva potvrđeni su zajednički stavovi o mnogim značajnim pitanjima bilateralnih odnosa, ali i situaciji u vezi s krizom u Ukrajini, a kad je reč o energetskoj saradnji, Vučić je naveo da suštinska pitanja između dve strane više ne postoje, te da je osim toga ruska strana izašla u susret molbama Srbije, pa ostaje samo da se utvrde tehnički detalji u narednim danima.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, reč je o ustupcima ruske strane u vezi sa Južnim tokom, koji podrazumevaju otplatu kredita iz tranzita gasa i to s prepolovljenom kamatom (4,25 odsto umesto osam procenata), zatim da srpske firme učestvuju u gradnji kraka gasovoda vrednoj 400 miliona evra, te da umesto jednog budu dva kodirektora, a da sedište zajedničke firme bude u Beogradu.

Prema saznanjima RTS-a, proširena je zona slobodne trgovine na Fijat 500 L, cigarete i stari sir, a Blicovi izvori navode da je u Moskvi juče dogovoreno i da Srbijagas bude retruktuiran, što podrazumeva odvajanje proizvodnje i uvoza gasa od njegove distribucije.

Vučić je, nakon razgovora s Medvedevim rekao da ni ovog puta nije krio da Srbija želi da postane deo EU, ali da istovremeno ne želi da u teškom trenutku narušava dobre prijateljske odnose sa Rusijom, dok ruska strana, ocenjujući Južni tok kao prioritetan projekat i za Evropu i za Srbiju, ocekuje da njegova realizacija označi podizanje nivoa saradnje Rusije sa Srbijom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zagondzija

    8. jul 2014 | 15:52

    sa bratskim narodom nikako zapad

  • Zoran

    8. jul 2014 | 16:27

    Kada ćemo početi da gradimo zajednički vojne baze po Srbiji,već sam postao nestrpljiv?

  • Duka silni

    8. jul 2014 | 16:14

    Pa kad malo ojačamo onda ćemo zajednički rke koke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA