Parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori 6. maja!

Predsednik Srbije potpisao Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora za 6. maj, za kada je i predsednica Skupštine raspisala izbore za lokalnu samoupravu. Ne zna se datum održavanja predsedničkih

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je parlamentarne izbore za 6. maj i poručio da će oni biti prilika da se u Srbiji još jednom afirmiše demokratija, a građani da izaberu bolju budućnost.

Predsednica srpskog parlamenta Slavica Ðukić-Dejanović raspisala je izbore za lokalnu samoupravu takođe za 6. maj, a za isti datum je predsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši raspisao izbore za Skupštinu Vojvodine.

Boris Tadić je poručio da će izbori biti prilika da se u Srbiji još jednom afirmiše demokratija, a građani da izaberu bolju budućnost.

- Izbori su uvek svečani trenutak, godinama i decenijama smo se borili da uspostavimo demokratiju u Srbiji, ali danas imamo drugačiju atmosferu i verujem da u izbornom procesu možemo da se objedinimo oko centralnih strateških ciljeva - rekao je on.

Tadić je pozvao građane da u izađu na parlamentarne izbore, a političke stranke koje će učestvovati na izborima pozvao da promovišu svoje programe.

Predsednica Skupšine Srbije je raspisala lokalne izbore u opštinama i gradovima u kojima je lokalnoj samoupravi istakao mandat, koji će biti održani kada i parlamentarni, 6. maja.

Ona je izjavila da nema saznanja da li će za 6. maj biti raspisani i predsednički izbori, ali da je uverena da će predsednik Srbije Boris Tadić o tome odlučiti u narednim danima.

Slavica Ðukić Dejanović je rekla da izbori neće biti raspisani u 17 opština u Srbiji jer u njima nije jos istekao mandat lokalnoj samoupravi.

To su Aranđelovac, Bor, Kula, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Negotin, Odžaci, Vrnjačka Banja, Knjaževac, Prijepolje, Ruma, na Kosovu i Metohiji neće biti održani izbori u Prištini, Peći, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu.

Predsednica parlamenta je navela da će Vlada Srbije u saradnji sa Unmikom preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa sprovođenjem izbora na KiM.

Kada je reč o izborima u Vojvodini, oni se sprovode po kombinovanom izbornom sistemu u skladu sa odlukom o izboru poslanika. Po toj odluci, od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine, 60 se bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

- Pozivam sve na korektnu i kulturnu izbornu kampanju, na borbu argumentima i programima, a ne vređanjima - rekao je Šandor Egereši.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA