VUČIĆ OBJAVIO UGOVORE SA ARAPIMA: Građani Srbije će se uveriti da ništa ne krijemo!

Premijer Srbije obelodanio je celokupan ugovor sa Etihadom o privatizaciji nacionalnog avio-prevoznika i formiranja Air Srbije istakavši da Vlada Srbije nema šta da krije i da će se u to uveriti i građani Srbije. "Da nismo preduzeli ove mere, morali bismo da gasimo Jat"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić objavio je sve detalje ugovora sa Etihadom, a u vezi sa Air Srbijom, na konferenciji za novinare u Nemanjinoj 11 i tom prilikom istakao da to čini zbog svih građana Srbije kako bi se uverili da "Vlada Srbije nema šta da krije" i dodao da će svi ugovori biti objavljeni na internet stranici vlade!

- Vlada Srbije se od 2003. suočava sa katastrofalnim gubicima u Jatu - zastarela flota, neispunjava zahteve poslovanja, a avioni stari u proseku 26 godina... Prosečan gubitak na godišnjem nivou bio je 35 miliona evra, ali je bio i veći. Vlada Srbije pokušala tri puta da privatizuje Jat, ali bez uspeha - objasnio je premijer.

- Da nismo preduzeli ove mere, morali bismo da gasimo Jat. Etihad je bio jedinstvena prilika. Kompanija u svetskom vrhu. Prvo smo razgovarali o korporativnom upravljanu, i primeni sopstveno iskustvo u poslovanju - dodao je on.

- Zastarela flota od 10 aviona, od kojih sedam u vlasništvu Jata. Samo četiri lete sada, a tri su rashodovana. Mi sada imamo nove avione prosek starosti 10 godina. Broj destinacija je nekada bio 32, a i to samo leti, a zimi 20 - danas imamo 38 i to stalno - istakao je Vučić.

Kako je naveo, "Etihad" se obavezao da investira do 100 miliona dolara, do 40 miliona dolara dokapitalizacije.

- I 60 miliona dolara je pozajmica koju nismo iskoristili. Mi investiramo 42 miliona dolara gotovinske uplate u naredne tri godine. Još ništa nismo uplatili. Četrdeset miliona dolara taksi koje se plaćaju aerodromu i obavezali smo se da preuzmemo dugove od kojih je 80 odsto dug prema državi - naveo je on.

- U prethodnih 110 dana postavili smo pred sebe velike planove, ozbiljne i ne tako lako dostižne ciljeve. Naša je namera da Srbija bude uspešnija i moderna zemlja. Zbog svega toga krenuli smo u veoma važne i neophodne reforme. Vlada Srbije nije imala slobodnog dana i bila je stalno na udaru kritika, što je dobro za demokratičnost zemlje - rekao je Vučić na početku konferencije i dodao da se Srbija trudila da obezbedi što je moguće više radnih mesta i povoljniju klimu za strane investitore.

- Ovi ugovori nisu bili predviđeni da se obelodane, ne zbog toga što kriju velike tajne, već zbog poslovne klime, a ja danas ispunjavam obavezu da ih objavim zbog svih građana Srbije. Zbog toga sam zamolio prijatelje iz Emirata da objavimo sve što smo potpisali - rekao je Vučić i istakao, kako je rekao, najvažniju stvar koju danas ima da kaže:

- Danas je uplaćena je obećana milijarda dolara iz Emirata u budžet Srbije, što je jako važna vest i to želim da prvo istaknem, jer smo tom novcem obezbedili ekonomsku likvidnost do marta.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će biti učinjeno sve kako bi se 2015. i 1016. godine smanjio trend zaduživanja Srbije.

Premijer Srbije rekao je da je ulaganje Srbije u dogovorima sa Emiratima samo nešto više od 16 hiljada evra, da su radnici i imovina Srbije zaštićeni jer ne može ništa da se donese bez odluke Vlade Srbije.

BAČKA SIVAC

- Prodali smo "Bačku Sivac" Miletu Jerkoviću, to su uradile prethodne vlasti. Godine 2011. zaključen je ugovor sa njim za ukupnu kupoprodajnu cenu od 14 miliona evra, 4.700 hektara - mi smo to prodali za 14 miliona evra, dali Jerkoviću obaveze kupca , isplata cene u 6 jednakih rata, investicija od 101.000 evra... A to se pretvorilo u kupovinu traktora od svoje firme, odnosno svoje ćerke..... - rekao je premijer.

- Šta se dogodilo? Godine 2009. ide kontrola. Kupoprodajna cena nije isplaćena, uplaćene 2 rate od 4 miliona evra, ostale rate od oko 9 miliona nikada nisu uplaćene. Kupac Mile Jerković kreditno je zadužio Bačka Sivac ad, iako nije imao pravo, za 2,4 miliona evra, Ukupno 4,4 miliona evra pozajmica bez kamata koje nikada nisu vraćeni - kaže Vučić.

- Nikakve izmirene obaveze za poreze i PDV. Zanimljivo je da je Agencija za privatizaciju pristala da potpiše sa njim ugovor o prodaji tako da je jedna investicija čitav jedan traktor. On je investirao jednim traktorom koji je kupio od sebe - naveo je on.

JADRAN

-Sada Jadran. Prodat 2008. godine za 4,9 miliona evra. ugovorom ustanovljene obaveze. isplata u 6 rata i investicija 118 .000 evra. Kontinuitet poslovanje 2 godine. Plaćena je samo prva rata. Ne postoji kontinuitet, inevesticvija izvršena kupovinom jednog kombajna...on nije ni kupljen već je zakupljen. Dividende i zarada nisu bile isplaćene radnicima. Ukupno 790 hektara zemljišta je upitanju. Preduzeće Milana Jerkovića je u minusu 15 miliona evra, i sad je u restrukturiranju. Jadran je dužan 830.000 evra - istakao je Vučić.

- Mi smo pravni osnov sa "Al Rafadom", za sporazum potpisan 2013. godine. Mi smo doneli sledeće odluke: Osnovali smo zajedničku kompaniju, u odnosu od 80 prema 20 odsto. Oni daju osam miliona dinara, mi dva miliona dinara. naše ulaganje je 16.000 evra. Odluke koje mogu biti donete isključivo uz saglasnost Vlade Srbije - naveo je premijer.

-Ništa nema bez naše dozvole. Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo "Jadran", zemljište po ceni od 10.000 evra po hektaru. Zemljšte se prodaje po ceni većim od procenjene. "Bačka ad Sivac" - po ceni od 7.000 evra po hektaru. Ono što je važno je da imate u vidu da mi na svo zemljište koje se nalazi u zakupu, a to je 4.000 hektara mi dajemo za 250 evra.... Mi na tome zarađujemo oko 450 evra po hektaru, što je tri puta više nego do sada - rekao je Vučić.

Ovo su obaveze zajedničke kompanije

- Kontrolu ispunjenja ugovora vršiće Agencija za privatizaciju i nezavisna revizorska kuća. 1.000 evra bez cene zemljišta je ulaganje po svakom hektaru zemljišta, to je procena ulaganje u zemljište - precizirao je Vučić.

Sve ugovore sa Emiratima možete detaljno pogledati OVDE!

FIJAT I NIS!

Premijer Vučić se osvrnuo na ugovore o privatizaciji NIS-a i "Fijata".

- Sa druge strane, imamo ugovore o "Fijatu" i NIS-u. I o tome mogu da govorim. Moj posao je da štitim interese Srbije, a ne interese neke druge zemlje. Ja mislim da i taj ugovor koji je skup za Srbiju, a reč je o "Fijatu", jeste dobar za Srbiju. I mislim da je važno da to građani znaju. I mislim da je Boris Tadić uradio dobru stvar za dovođenje "Fijata" - naveo je Vučić.

- Kao što vidite država Srbija se ponaša odgovorno i neželi da otera svoje investitore. Ovim je sigurno naneta šteta jer će se i investitori iz Emirata ili neke druge evropske zemlje zapitati da li da ulažu u zemlju gde nisu sigurni da mogu da sačuvaju poslovnu tajnu - istakao je on.

- Ne pada mi na pamet da rušim ugovora sa Fijatom. Ne pada mi na pamet da rušim i odnose sa Rusijom, Ali želim da obezbedim bolje uslove za nas - dodao je Vučić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ISTINA

    14. avgust 2014 | 18:34

    A,sad da vidimo vaše "transparentne" ugovore!

  • Svetlana

    14. avgust 2014 | 18:48

    Dobro je da je Vucic obelodanio ugovore i na taj nacin pokazao demokratama i svim ostalim zlobnicima da jos uvek postoje posteni i odgovorni ljudi, samo sto je njima to nepojmljivo jer ocito polaze od njih samih

  • Putnik

    14. avgust 2014 | 18:47

    Upravo sam leteo sa Air Srbijom, i za razliku od Jat-a usluga je na najvisem stepenu. Svaka cast......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA