STO GODINA OD CERSKE BITKE - Vučić: Živela Srbija do konačne pobede!

- Srbija konačno počela da slavi svoje pobede - rekao je premijer Srbije prilikom obeležavanja stogodišnjice Cerske bitke

  • 26

U okviru spomen kompleksa "Cerska bitka" u Tekerišu kod Loznice danas se obeležava 100. godišnjica bitke na Ceru, a državnu delegaciju na centralnoj ceremoniji predvodi predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

U govoru koji je održao na mestu bitke, premijer Srbije je naglasio da ponovo verujemo u Srbiju. On se posebno zahvalio i austrijskom ambasadoru u Srbiji koji danas prisustvuje ceremoniji u Tekerišu i dodao je time pokazao koliko je veliki narod i zemlja iz koje on dolazi.

Vučić je dodao i da je Srbija konačno počela da slavi svoje pobede posle čega su njegove reči pozdravljene gromkim aplauzom. Premijer je govor završio rečima: "Živela Srbija! Do konačne pobede!"

- Srbija i svi mi nastali smo tada braneći sebe, svoju slobodu i svoju zemlju. Došli smo ovde na Cer da postanemo slobodna i poštovanja vredna nacije i verovali smo u pobedu - rekao je Vučić.

Srpska vojska je avgusta 1914. pod komandom generala Stepe Stepanovića porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izavavši šok i nevericu u Beču i Berlinu, oduševljenje među saveznicima, jer je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

UŽIVO CEREMONIJU MOŽETE GLEDATI OVDE

Početak ceremonije oglasio je trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a verski obred služiopatrijarh srpski Irinej. Vučić će položiti lovorov venac na Spomenik palim vojnicima, a nakon toga će se upisati u spomen knjigu.

Udarni deo Cerske bitke odigrao se u noći 15. na 16. avgust 1914. godine na jugozapadnim obrnocima planine Cer, a bitka je okončane kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu - koju je izvojevala srpska vojska.Usledilo je povlačenje 21. austrougarske divizije, potom 8. korpusa, da bi u krajnjem 5. armija Austro-Ugarske vojske odstupila nazad preko Drine.

Posle "Cerske bitke", širom Evrope proneo se glas da je "malena" Srbija uspela da porazi austrougarske trupe, što je, kako se isticalo, povećalo ugled naše zemlje. Kada je Cerska operacija okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika.

Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, dok je iz stroja izbačeno oko od 16. 500 srpskih vojnika, od čega 2.107 poginulih. Gonjenjem neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca, 21-24. avgusta 1914. godine, okončana je Cerska operacija.Kao posledica uspešnog komandovanja i odlučne pobede general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Смедеревац из Смедерева

    19. avgust 2014 | 14:26

    Zbog ovakvih nasih pradedova se ponosim svojim narodom i sobom! Neka vam je vecna slava JUNACI!

  • Kaffa

    19. avgust 2014 | 12:57

    Bilo je a mozda ce biti ratova. Drzava se sacuvala i zrtve njene se ne smeju zaboraviti. Drzavnici sada i posle ne smeju dozvoliti da se i jedna zrtva za drzavu zaboravi.

  • Darko1

    19. avgust 2014 | 18:16

    Kada vidim Dodika i Vućića zajedno svaki put se iznova obradujem jer znamo svi kakvi su bili odnosi njih dvojice pre, a kakvi sada. Sva svoja neslaganja od pre su stavili iza sebe i rade zajedno u interesu naših građana sa obe strane Drine. Time pokazuju da nisu politikanti već državnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA