KONAČNO SE ZNA: Ovoliko su plaćeni srpski ambasadori u svetu!

Prema tabeli koju je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije primanja ambasadora i generalnih konzula Srbije se najčešće kreću u rasponu od 3.500 evra do 5.000 evra

  • 21

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavilo je danas na svom sajtu tabelu sa primanjima srpskih ambasadora i generalnih konzula u diplomatskim predstavništvima u svetu i način obračuna tih zarada.

Primanja koja naše diplomate, pa samim tim i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava - ambasadori i generalni konzuli, ostvaruju tokom mandata u inostranstvu znatno se razlikuju od zemlje do zemlje, navodi se u saopštenju.

Prema objavljenoj tabeli, najveća primanja imaju ambasadori u Bernu, Londonu i Ženevi, Milan Protić, Ognjen Pribićević i Vladislav Mladenović, prenosi Fonet. Protić mesečno zarađuje 5.680 evra, Pribićević 5.610 evra, a Mladenović 5.573 evra, navodi se u tabeli koju je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na svom sajtu.

Prema tabeli, primanja ambasadora i generalnih konzula Srbije se najčešće kreću u rasponu od 3.500 evra do 5.000 evra.

Ukupna primanja se sastoje od osnovne zarade, naknade za uvećanje troškova života i uslova rada, te naknade za izdržavanje članova porodice (ukoliko oni borave u inostranstvu sa nosiocem prava), navodi se u objašnjenju ministarstva.

Osnovna zarada prilično je ujednačena, i do njenog iznosa dolazi se množenjem koeficijenta (za ambasadore iznosi 4,30, 4,50 ili 4,70, u zavisnosti od kategorizacije zemlje prijema, dok je za generalne konzule uvek 4,00) sa jedinstvenom deviznom osnovicom za obračun zarade (124,00 evra), piše u saopštenju.

Kako je navedeno, razlike u ukupnim primanjima uslovljene su razlikama u životnom standardu širom sveta, koje Ministarstvo spoljnih poslova ne procenjuje proizvoljno, već u tu svrhu koristi indeks troškova života koji periodično objavljuju Ujedinjene nacije.

Na osnovu indeksa UN, u MSP se utvrđuje osnovica za uvećane troškove života za svaku zemlju pojedinačno – kada se ta osnovica pomnoži sa gorepomenutim koeficijentom, dobija se naknada za uvećane troškove života i uslove rada, piše u saopštenju.

Pored ove naknade, naše diplomate polažu pravo i na naknadu za izdržavane članove porodice – 15 odsto osnovice za uvećane troškove života za prvog člana porodice, i po 10 odsto za svakog sledećeg člana, navelo je Ministarstvo.

Valja takođe uzeti u obzir da u većini zemalja diplomate izdržavaju svoje porodice, jer njihovi supružnici nemaju pravo na zasnivanje radnog odnosa, kao i da u mnogim državama naši predstavnici sami snose troškove svog i lečenja porodice, te eventualnog školovanja dece, piše u saopštenju.

Clokupan spisak plata naših ambasadora možete naći na OVOM linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. septembar 2014 | 21:35

    Pa ovaj protic je i dalje tu pa ja ne verujem covek se drzi jos od vremena dos-a uzas

  • Stefan

    9. septembar 2014 | 22:30

    Protic vise nije u Svici. Vidjam coveka svaki dan, imao sam jedan kratak razgovor sa njim (slucajno ). Mogu samo da kazem da je veliki gospodin.

  • Srb

    9. septembar 2014 | 22:56

    Нека ми неко објасни шта ће нам два амбасадора у Швајцарској? Један у Берну, други у Женеви? Ко је овде луд?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA