Srpski političari podržavaju gej paradu, ali baš taj dan imaju važnija posla!

Šta je to važnije od poštovanja i podrške ljudskim pravima, pa se o tome da li će svojim prisustvom podržati poštovanje različitosti i time, možda, doprineti boljoj integraciji LGBT populacije u društvenu sredinu, političari odlučuju u "zadnji čas"?!

  • 0

"Paradu ponosa", čije je održavanje najavljeno za 28. septembar, podržava većina srpskih političara koji smatraju da je "vreme da se u Srbiji prihvate različitosti i da se sa njima živi".

 

Iako je većina njih bila jasna i glasna po pitanju svog stava o važnosti održavanja Prajda, nekako su njihove reči izgubile na značaju kad se ispostavilo da će u "šetnju" ići samo ako "ne budu imali neke neodložne obaveze".

 

"Idem tetki da odnesem lek" je izgovor koji više ne prolazi ni kod male dece. Šta je to važnije od poštovanja i podrške ljudskim pravima, pa se o tome da li će svojim prisustvom podržati poštovanje različitosti i time, možda, doprineti boljoj integraciji LGBT populacije u društvenu sredinu, političari odlučuju u "zadnji čas"?! 

 

 

O šetnji 28. septembra izjasnili su se da neće prisustvovati Aleksandar Šapić, Zoran Babić, dok Borislav Stefanović i Slavica Đukić Dejanović kažu "da će se rado pridružiti šetnji ukoliko ne budu imali neodložne obaveze", dok podrška LGBT populaciji Branka Ružića zavisi od toga "šta odluče lideri, i to oni najjači".

 

Iako su ga pripadnici LGBT populacije u martu tekuće godine stavili na listu "najboljeg frajera u srpskoj politici", funkcioner DS Aleksandar Šapić rekao je kratko i jasno za "Alo" da neće učestvovati u šetnji.

 

 

- Nemam ništa protiv ijedne vrste manifestacije koja je u skladu sa zakonom i koja ne ugrožava nikoga. Neću učestvovati u šetnji - rekao je predsednik opštine Novi Beograd.

 

A održavanju "Prajda" neće prisustvovati ni šef poslaničke grupe SNS-a, Zoran Babić, jer kako je rekao "ne smatra da će njegovo prisustvo, ili bilo kog drugog političara doprineti bezbednosti šetnje, a bezbednost je prioritet".

 

 

- Poštujem sve različitosti, i versku i rasnu i seksualnu, ali pre svega poštujem bezbednost građana i države. Ukoliko je moguće da se "Parada" održi, a da nema materijalne štete ili polomljenih glava - neću imati ništa protiv. Što se tiče prisustva - ne verujem da bi moje prisustvo ili prisustvo bilo kog političara doprinelo bezbednosti učesnika skupa, a bezbednost je prioritet - poručio je Babić.

 

Trećeplasirani na listi "najboljih frajera", funkcioner SPS-a Branko Ružić, iako smatra da "Srbija nije dominantno homofobično društvo" i da "to treba pokazati", ne zna da li će prisustvovati šetnji dok stranački lideri ne donesu odluku po tom pitanju.

 

 

- Principijelno, uvek sam se zalagao i zalagaću se za poštovanje prava na različitost. Ukoliko je sazrela svest kod naših građana, ali i kod naših državnih funkcionera, bio bih zadovoljan da se "Parada" održi. Podržavam i pozivam sve da podrže jedno od elementarnih prava iz korpusa ljudskih prava - kaže Ružić za "Alo".

 

I njegova stranačka koleginica, Slavica Đukić Dejanović, kako kaže "apsolutno podržava održavanje ovog događaja", i mada njena prisutnost ne zavisi od stranačkih lidera, zavisi od "obaveza".

 

 

- Apsolutno podržavam održavanje "Parade". Mislim da je konačno došlo vreme da se u Srbiji prihvate različitosti i da se sa njima živi. Ako mi poslovne obaveze dozvole, rado ću prisustvovati događaju - rekla je Dejanović za Telegraf.rs

 

A poslovnih obaveza "možda će imati" i funkcioner DS-a, Borislav Stefanović, koji je za naš portal kazao sledeć:

 

- Şvakako da podržavam. Da li ću prisustvovati šetnji ili ne, doneću odluku o tome na dan održavanja, zavisi od obaveza. Svakako da ću se potruditi da prisustvujem, ali kao građanin, ne kao političar, jer smatram da kao građani treba da podržimo svačije pravo na različitost i da takva podrška predstavlja zrelost jednog društva.

 

 

Jedini ko će svojim prisustvom podržati skup je Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. On je za "Alo" izjavio da se nada da će i ostale stranke podržati skup.

 

- Funkcija koju obavljam daje mi i pravo i obavezu da podržim ovaj događaj. Očekujem da sve stranke isto učine i da svi stanemo u zaštitu inih koji su u manjini. A pripadnici LGBT zajednice su, pored Roma, najugroženija manjina u Srbiji. Zato ću ja, ako bezbedonosne procene dozvole ovu šetnju, biti tamo kao podrška - poručio je Omerović.

 

Ministar policije, Nebojša Stefanović, izjavio je da policija radi bezbednosne procene za održavanje "Parade" i da će u narednih nekoliko dana biti poznato da li će skup biti dozvoljen ili ne.

 

(M. Bojanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA