SRBIJA ZEMLJA SAVETNIKA: 7.553 službenika savetuje ministre za platu do 100.000 dinara!

Najviše ih je u ministarstvima, pravosudnim organima i organima u sastavu minsitarstava, a njihova primanja kreću se od 40 do 100 hiljada dinara. I pored toga, ministri se konstantno žale kako nemaju s kim da rade!

  • 36

Svaki četvrti državni službenik zaposlen u republičkoj adminsitraciji savetuje nekog, a od oko 28.000 službenika, njih 7.553 ima zvanje savetnika!

Najviše ih je u ministarstvima, pravosudnim organima i organima u sastavu minsitarstava, a njihove plate kreću se od 40 do 100 hiljada dinara.

Već smo pisali o tome da na svakog ministra u Vladi Srbije idu po tri savetnika i sekretara, a najviše je savetnika u Minsitarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Do sada je imenovano oko 30 "posebnih savetnika", ali treba napomenuti da nisu svi članovi Vučićevog kabineta iskoristili mogućnosti o broju posebnih savetnika ministara i merilima za naknadu za njihov rad. U zavisnosti od veličine ministarstva, ministar ima mogućnost da angažuje do tri, a potpredsednik vlade do šest posebnih savetnika.

Tako je ministar trgovine Rasim Ljajić ispunio svoju kvotu i pored tri državna sekretara ima i tri savetnika, od kojih je Uroš Kandić za medije, Suzana Grubješić za evropske integracije i Aleksandar Denda za afirmaciju i razvoj preduzetništva.

Vanja Udovičić takođe ima tri već dobro proverena savetnika – Mariju Mitić, Uroša Zekovića i Uroša Bogdanovića, kao i jednog državnog sekretara. Iako nisu svi ministri imenovali svoje savetnike, većina njih do sada je imenovala bar po dva "profesionalca" da im budu desna ruka.

Zvanje savetnika je zakonski termin kojim se određuje državni službenik koji obavlja državno-službeničke poslove s visokom stručnom spremom (zvanja su od mlađeg do višeg savetnika).

To su poslovi pisanja zakona, izrade analiza i praćenja stanja oblasti, sprovođenja zakona, rešavanja u upravnom postupku. Pored savetnika, postoje službenici s višom školom (stručni saradnici) i srednjom (referenti).

Iako postoji određeno pravilo po pitanju imenovanja savetnika za ministre, Zakon o predsedniku republike Srbije ne sputava Tomislava Nikolića da imenuje koliko god on želi savetnika, a ono što dobro dođe i savetnicima predsednika, nisu potrebni ni propisani nikakvi uslovi za imenovanje savetnika u pogledu stručne spreme, godina života, radnog staža i slično.

Blic navodi da predsednik Republike Srbije ima sedam savetnika, od kojih trojica ne primaju platu - Predrag Mikić, Ivan Mrkić i Oliver Antić, dok u generalnom sekreterijatu predsednika Republike zaposlena su i 42 službenika u zvanju savetnika.

U ministarstvima je zaposleno oko 2.100 savetnika, u pravosudnim organima nešto manje od dve hiljade, a u organima u sastavu ministarstva oko 1.300 savetnika. Interesantno je to, da se i pored toliko savetnika i saradnika, ministri konstantno žale da "nemaju s kim da rade".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    17. septembar 2014 | 09:18

    U mojoj kuci, ja sam i savetnik, blagajnik, dobavljac, kuvarica, cistacica, sobarica, radim u veseraju, sijem po potrebi, zena, majka, cerka, snajka, pa me niko ne placa za to. Ni jedna zena nema savetnika, pa pobogu sta ce Vama toliko ljudi da radi u administraciji? Svedite to na trecinu pa cete videti sta je stednja. Nije dzabe receno, "Mnogo babica, kilava deca ".

  • Bojan

    17. septembar 2014 | 09:27

    7.553x100.000=7.553000 din. mesecno! 7.553000x12(meseci)=preko 90 mil.A... ono kao usteda i stezanje kaisa?

  • Ehhhmoja Srbijo

    17. septembar 2014 | 09:58

    Samo 770 miliona na njihove plate svakog meseca a dje su ostali, poslanici i bla bla.. sa tih 770 miliona da se povecaju svima plate za 10 iljada bi moglo.. Strasnoooo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA