Kirbi: Srbija ima pravo da zove koga hoće!

- Srbija ima pravo da zove koga god hoće, to je na Srbiji i srpskom rukovodstvu, a ja samo mislim da je kontekst malo izvrnut - rekao je američki ambasador u Beogradu, objašnjavajući da je samo želeo da skrene pažnju na istorijski kontekst Dana oslobođenja Beograda

  • 14

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da Srbija ima pravo da pozove koga god hoće i kada god hoće u posetu, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, a da je on samo želeo da skrene pažnju na istorijski kontekst Dana oslobođenja Beograda.

Na pitanje novinara da objasni to što je u intervjuu "Večernjim novostima" postavio pitanje zašto Putin dolazi, Kirbi je odgovorio: "Srbija ima pravo da zove koga god hoće, to je na Srbiji i srskom rukovodstvu, a ja samo mislim da je kontekst malo izvrnut".

- S moje tačke gledišta, Srbija može da ga (Putina) pozove kad god hoće, uključujući i na taj dan - rekao je on.

On je objasnio da nije reč o tome da se on se slaže sa dolaskom ruskog predsednika, već da smatra da obeležavanje oslobođenja Beograda treba da bude podsetnik i na istorijski konktekst.

U oslobođenju je, prema njegovim rečima, učestvovala i Treća ukrajinska armija, deo Crvene armije SSSR, kao i vojnici iz više sovjetskih republika - Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Gruzije, Kazahstana...

- Svi ljudi iz S S S R, kao i iz Srbije, želeli su da se oslobode nacista i to je ono što sam želeo da naglasim i da stavim priču u taj kontekst - rekao je američki ambasador.

Na pitanje da li se njegova izjava može shvatiti kao pritisak na Beograd da se izjasni između Moskve i Vašingtona, Kirbi je odgovorio odrično.

- Ne, želim da kažem da je oslobođenje Beograda, kao i Varšave, Pariza i drugih gradova bilo važno mnogima - SAD, Francuskoj, Srbiji, Ukrajini, Rusiji jer nacizam je zlo - rekao je on.

Upitan zbog čega je u intervjuu napravio razliku između poseta kineskih i ruskih zvaničnika, Kirbi je rekao:

- Vi možete da to tumačite kako hoćete, ali ja vam kažem u kom kontekstu sam govorio: Kina je u Drugom svetskom ratu takođe učestvovala i na istoku se borila protiv Japana - rekao je on.

Američki diplomata je u intervjuu "Novostima" ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma dobri, ali je povodom najavljene posete ruskog predsednika Beogradu, upitao - ako se to desi, zašto Vladimir Putin dolazi?

- Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi gotovo nikoga nisu napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi - zašto dolazi? Zbog proslave oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije - rekao je Kirbi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tim povodom, da je poruka američkog ambasadora pitanje upućeno ruskoj strani, a ne Srbiji, i da su to njihovi odnosi u koje on, kako je rekao, "ne bi ulazio".

Vučić je dodao da američki ambasador nije tražio uvođenje sankcija i da ne vrši pritisak na Srbiju, te da je Kirbi "dobar čovek i odličan ambasador".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aleksandar

    18. septembar 2014 | 14:03

    Srbija ima prijatelje I ne prijatelje

  • ИСТИНА

    18. septembar 2014 | 19:58

    Може ли г.Кирби да схвати да треба да ућути!Исувише је се напричао и изрекао много ствари које не приличе службенику његовог ранга."Ћутање је злато",дали он зна за ову пословицу?

  • Vatro Marx

    18. septembar 2014 | 18:11

    Mr. Mirbi, Predsjedniku Obamomi takodje su vrata otvorena može da posijeti Srbiju kao predsjedniku Kine i Rusije.ostavite vaše ljubomorstvo po strani. Auturitet sto imaju Rusija i Kina sa Srbijom to nije od prošle godine ili pred prošle, već su od davnih vremena, nažalost vi ste to poverenje izgubili jer tako ste htjeli, sto nećete da priznajete to je vaš problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA