JORGOVANKA O NAPADU: Manijak je hteo da me ubije, a da to liči na prirodnu smrt!

- Možda su hteli da egzekucija liči na prirodnu smrt. Infarktom od stresa ili zamenjenim lekovima. Ne znam. Možda. Moja deca su uznemirena, zabrinuta. Najmanje što je moglo da mi se desi je infarkt na licu mesta - kaže guvernerka i dodaje da nije tajna da je težak srčani bolesnik

  • 9

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da nije opljačkana kad je nepoznati napadač upao u njenju sobu u hotelu "Maestral" u Miločeru, ali ne isključuje mogućnost egezekucije, koja je trebalo da "liči na prirodnu smrt," piše Nedeljnik.

Incident se dogodio prošlog četvrtka rano ujutro, tokom boravka guvernerke u Crnoj Gori gde je učestvovala na Miločerskom forumu.

Nakon što je primećen dok je preturao po neseseru u kojem se nalaze lekovi, počinilac je iskočio preko terase i pobegao, piše Nedeljnik iznoseći svedočenje guvernerke i dodaje da već šest dana o teškom bezbednosnom incidentu ćute i crnogorska i srpska policija, iako su i hotel i njegova okolina pokriveni kamerama, a budvanska policija je istog jutra pregledala sve snimke.

- Čudno je i zabrinjavajuće to što mi se dogodilo, bar koliko je čudno to što informacija o tome još nije stigla u javnost - kaže guvernerka i dodaje da ona nema šta da krije.

Prema njenom svedočenju i izvorima iz crnogorske policije do kojih je došao Nedeljnik (rekonstrukcija čitavog događaja biće objavljena u novom broju), napadač je u hotel došao u 4.50 ujutru, a napustio ga u 5.12. Znao je kuda ide - pravo u sobu vroj 1409, u kojoj je bila Jorgovanka Tabaković. Kad ga je primetila, on je mirno izašao.

- Nije uzeo ni nakit sa stola, ni telefone, ni iPad, ni pasoš, ni novčanik iz torbe... Ništa, samo mali, neupadljivi neseser, koji je bio na dnu torbe s lekovima za srce - priča Tabakovićeva.

Istakla je da nije nepoznato da je ozbiljan srčani bolesnik, ali i da je svako za doručkom mogao da vidi kako pije lekove upravo iz tog nesesera.

Guvernerka ne želi da prejudicira da li je cilj bio da se ona zastraši ili čak ubije (a da egzekucija liči na prirodnu smrt), niti ulazi u motive i potencijalne nalogodavce, ali dodaje da ima poverenja u nadležne organe Srbije i Crne Gore, pa će sačekati da vidi šta će oni preduzeti.

- Nastaviću da radim svoj posao kao i do sada. Svesna sam da mnogima odgovara da budem u stanju straha. Ali sam ja poslednja osoba na svetu kojoj strah, sebičnost i pohlepa oblikuju ponašanje. Moja deca su uznemirena, zabrinuta. Najmanje što je moglo da mi se desi je infarkt na licu mesta - kazala je Jorgovanka Tabaković za novi broj Nedeljnika.

Na pitanje da li ona možda sumnja na atentat, dodaje:

- Možda su hteli da egzekucija liči na prirodnu smrt. Infarktom od stresa ili zamenjenim lekovima. Ne znam. Možda.

Dopisnik Nedeljnika u hotelu je naleteo na potpunu zaveru ćutanja. Srpska policija mogla bi i bilo bi logično da asistira u ovakvim slučajevima, ali to nije moguće ukoliko nas izričito ne pozove druga strana, odnosno Crnogorci. Oni misle da je to "malo verovatno".

Iskusni obaveštajci koje je kontaktirao ovaj beogradski nedeljnik kažu da nije nepoznato takozvano "provetravanje" prostorija kad dođe visoki gost. Ali to bi značilo ili pretres strvari ili postavljanje bubica. Ipak, neseser s lekovima ukazuje na nešto drugo, iako je jasno da je u sobi bio ozbiljan profesionalac po našem opisu. 

- To što nije rekao ni reč, već samo ''psst'' meni govori da je reč o ozbiljnom istreniranom profesionalcu. Pazite, on je bio toliko priseban da ne oda svoj jezik, ukoliko je stranac ili naglasak. Ništa, jedno univerzalno psst - objašnjava za Nedeljnik visoki obaveštajac iz Crne Gore koji je insistirao na anonimnosti.

U zemlji u kojoj možete da naručite ubistvo za 1.000 evra zato nije čudo da se na meti nađe ponovo žena koja je na vrhu novčanih tokova. Kad svemu tome dodamo da je ovaj guverner oduzeo nekoliko licenci kontroverzniim bankama, da voli da samostalno odlučuje, da šalje svoje timove... Spisak potencijalnih neprijatelja se progresivno umnožava. 

Tabakovićeva, međutim, odbija da priča o motivima, ali je nemoguće sakriti, na primer, slučaj Univerzal banke, koja je toliko bila kod nas u javnosti, a gde je jedan od glavnih oštećenih ozbiljan crnogorski biznismen. Pominju se i nove istrage oko kiparskih para. Oduzimanje licenci. Možda je posredi i samo izazivanje haosa u državi, kakvih smo videli previše u proteklih nekoliko decenija. 

Da li će događaj koji je, izgleda, dominantno obeležio Miločerski forum, a koji je organizovan prošlog četvrtka u hotelu Maestral, poprimiti obeležja svojevrsnog diplomatsko-bezbednosnog skandala, ostaje da se vidi, tek sve što se do ovog momenta u javnosti zna o tom događaju je upravo da se tamo i nije ništa dogodilo, piše list.

Ono što će izazvati posebnu pažnju javnosti su moguće refleksije na tek otopljene bratske odnose čelnika ove dve države koji će morati makar da se oglase povodom toga, i objasne, ako ne stvarnu pozadinu događaja, a ono zašto se nedopustivo dugo čeka sa zvaničnom objavom više nego skandalozne i opasne informacije, ocenjuje Nedeljnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сима

    25. septembar 2014 | 11:22

    Ма то су организовали светски моћници јер динар јача из дана у дан и прети да сруши Долар,Франак,Евро,Јен,Фунту и постане средство плаћања у међународним трансакцијама!

  • Урош

    25. septembar 2014 | 11:14

    А евро оде на 121

  • Krajišnik

    25. septembar 2014 | 11:09

    Pa,pa,paranojaaa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA