EVO KAKO ĆE SRBI DOČEKATI PUTINA: U njegovu čast na trpezi ajvar, ćevapi, kajmak, prebranac i "tomovača"!

Srbi će ruskog predsednika dočekati u skladu sa našom tradicijom, kako i dolikuje. Na svečanom ručku će se služiti samo srpski specijaliteti poput: sira, kajmaka, gibanice, pečenja, a kao aperitiv će se služiti rakija i vino iz najboljih srpskih podruma

  • 45

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, potvrdio je da se Srbija sprema za doček predsednika Rusije, Vladimira Putina. Ruski predsednik će prisustvovati obeležavanju 70-godišnjice oslobođenja Beograda, a u tu čast održaće se i vojna parada. Planirano je da se Putin sastane sa srpskim zvaničnicima tog dana, a da Srbi planiraju gospodski da ga dočekaju svedoči i meni sa tradicionalnim jelima koja će biti poslužena na svečanom ručku 16. oktobra u čast predsednika Rusije.

Po svim običajima, onako kako dolikuje, Putina će dočekati devojke sa pogačom i solju, a kao aperitiv biće poslužena, naravno, rakija. Šumadinka, dunjevača, šljivovača, loza ili već neka druga rakija, ne zna se još, a postoji mogućnost da će u ime dobrodošlice baš predsednik Srbije, Tomislav Nikolić za doček Putina obezbediti svoju "tomovaču".

Pored Tomislava  Nikolića, sa Putinom za "srpskom carskom trpezom" u Palati Srbije sedeće i Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, i još nekoliko ministara iz Vlade Srbije, a zvaničnici će se gostiti tradicionalnim srpskim specijalitetima. Tako da će biti služena goveđa i svinjska pršuta, gibanica, proja, ajvar, prebranac, suhomesnati proivodi, nekoliko vrsta sireva, a sve će to isključivo iz Srbije. 

U ponudi za glavno jelo biće supa i čorbi, zatim jagnjetina i svinjetina, roštilj i riba. Pored rakije, u ponudi pića biće i vina, probrana iz najboljih srpskih podruma.

Za atmosferu tokom ručka biće zadužen hor "Stanislav Binički". Predviđeno je da pevaju naizmenično jednu srpsku, jednu rusku, pa pesmu klasične muzike. Na repertoaru će se naći srpski i ruski klasici, ali i dela svetskih kompozitora. U svakom slučaju, i na trpezi i na podijumu kulturna diplomatija na delu, oličena kroz srpsku hranu i muziku.

Ruski predsednik neće otići iz Srbije ni praznog stomaka, a ni ruku. Naime, kako je najavljeno, predsednik Srbije će Vladimiru Putinu uručiti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knajz Milos

    2. oktobar 2014 | 21:52

    Prijatno, Vladimire. Uvek nam dobro dosao!

  • Сале :)

    2. oktobar 2014 | 22:32

    Тако и треба, кад ти у госте долази пријатељ!!!

  • Dragana

    2. oktobar 2014 | 22:25

    Predsedniče, ako vam nije teško povedite i nas kod sebe. Osećamo se nazaštićeno i izdano. Većina Srba bi najradje glasalo za vas, ali niste na našoj izbornoj listi. Živeo nam Vladimire!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA