Nikolić: Evropske integracije prioritet! (FOTO)

Predsednik Srbije istakao je da to što je Srbija u ime Evrope domaćin najznačajnijim naučnicima današnjice u oblasti fizike visokih energija, podiže međunarodni ugled zemlje u toj oblasti, ali i ugled celokupne naučne zajednice zemlje

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas u Beogradu jedan od najvećih svetskih naučnih skupova u oblasti fizike, odakle je poručio da su evropske integracije prioritet, a da je akademska zajednica taj deo posla već obavila.

- Integrisali su se tako čvrsto među institucije starog kontinenta, da im je Evropa poverila da u njeno ime budu vaš današnji domaćin - rekao je Nikolić na otvaranju skupa "LCWS14" (Linear Collider Workshop 2014).

Nikolić je istakao da to što je Srbija u ime Evrope domaćin najznačajnijim naučnicima današnjice u oblasti fizike visokih energija, podiže međunarodni ugled zemlje u toj oblasti, ali i ugled celokupne naučne zajednice Srbije.

- Zato me ispunjava ponosom što je međunarodnom naučnom aktivnošću svojiih institucija, pre svih našeg neposrednog domaćina - Instituta za nuklearne nauke Vinča, ali i istraživača na međunarodnim projektima budućih linearnih akceleratora, Srbija prepoznata kao pravo mesto za održavanje 16. skupa ove vrste - rekao je Nikolić.

Predsednik je pozdravio ideju kojom se zajedničkim radom povezuju tri kontinenta, Evropa, Azija i SAD, koja pokazuje da je svet jedan i nedeljiv i da naučna misao, kreativnost i energija spajaju ljude, te da se to čini za dobrobit i napredak čovečanstva.

- Prevazišli ste političke podele i postali celina kao što i nauka sve više prevazilazi ograničenja nametnuta podelama na fiziku, hemiju, biologiju i ostale tradicionalne discipline - rešavanjem problema na multidisciplinarni način - naveo je Nikolić.

On je istakao da je velika čast za predsednika svake države da u svojoj zemlji otvori međunarodni skup ovakvog ugleda i prestiža.

Direktor Instituta za nuklearne nauke Vinča Borislav Grubor rekao je da je prema zvaničnoj statistici u poslednje tri godine, Institut Vinča institucija koja ima najuspešnije naučnike i projekte u oblasti fizike visokih energija u Srbiji.

- Ovaj skup u Beograd dovode upravo ti rezultati ili tačnije rezultati tima naučnika Instituta angažovanih na dva projekta budućih linearnih akceleratora - rekao je Grubor koji je zahvalio institutitima Dejzi i CERN.

Skupu su prisustvovali ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, kao i naučnici iz najuglednijih svetskih institucija.

LCWS je godišnja konferencija koja okuplja oko 200 vrhunskih naučnika, fizičara iz celog sveta, koji su uključeni u istraživanja u vezi sa linearnim akceleratorima u oblasti fizike visokih energija.

U organizaciji skupova se smenjuju Evropa, SAD i Azija, tako da se ovim skupom ne predstavlja samo Institut Vinča već i Beograd, Srbija i Evropa, u čije je ime naš najveći naučni institut domaćin.

Skupovi su ranije organizovani u Tokiju, Čikagu, Hamburgu, Pekingu...

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA