Vučić: Vredi ulagati u Železaru, aerodrom sada vredi tri puta više! (FOTO)

Premijer Srbije rekao je da bi svakako vredelo ulagati u Železaru Smederevo, iako bi njeno zatvaranje "bilo najlakše rešenje" i dodao da su razgovori o strateškom partnerstvu za Železaru odmakli sa američkom kompanijom "Esmark stilom". On je istakao i da aerodrom "Nikola tesla" sada vredi tri puta više zbog dobrog poslovanja Er Srbije, kao i da će PKC zaposliti bar 2.000 ljudi

  • 9

O strateškom partnerstvu za Železaru Smederevo razgovori su odmakli "veoma daleko" sa američkom kompanijom "Esmark stilom", ali se razgovori vode i sa drugim potencijalnim partnerima, rekao je danas u Smederevu premijer Aleksandar Vučić.

On je, tokom obilaska gradilišta gde će finska PKC grupa izgraditi fabriku kablovskih setova za komercijalna vozila u Smederevu, rekao novinarima da se o strateškom partnerstvu za Železaru razgovara i sa više ruskih kompanija, ali i sa onima iz Indije, pa čak se "otvaraju mogućnosti i za razgovore sa nekim kineskim kompanijama".

- U ovom slučaju vopdimo raačuna o radnicima Smedereva i to neće biti politička odluka - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara sa kojim potencijalnim partnerom su razgovori otišli najdalje i da li smo "bliži Istoku ili Zapadu" kada je reč o partneru.

- Svakako vredi ulagati u Železaru iako bi njeno zatvaranje "bilo najlakše rešenje" - rekao je premijer.

Inače, Vučić je nakon razgovora sa rukovodstvom i radnicima rekao da država neće zatvarati Železaru Smederevo, te da su radnici njena najveća briga.

"AERODROM VREDI SAD TRI PUTA VIŠE"

Vučić je izjavio danas da aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, zahvaljujući uspešnom poslovanju Er Srbije, sada vredi tri puta više nego pre godinu dana, te da je plan da se tokom naredne godine radi na pronalasku koncesionog partnera.

- Mi taj aerodrom koji vredi 250 miliona evra, koje ni od koga nismo mogli da dobijemo, sada za koncesiju možemo da uzmemo - i gledaćemo da to sledeće godine i radimo - 500 do 600 miliona evra plus milijardu u investicijama i to uz raskidni uslov - istakao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u Smederevu.

- Cilj države je da po pitanju beogradskog aerodroma napravi dobar biznis - kazao je premijer.

PKC ĆE ZAPOSLITI BAR DVE HILJADE LJUDI

Premijer Srbije najavio je danas da će 7. decembra biti završen objekat finske kompanije PKC u Smederevu, i naveo da će ta kompanija zaposliti 2.000, a moguće i više ljudi.

Vučić je prilikom obilaska objekta, koji je počeo da se gradi pre mesec dana, a danas se stavlja pod krov, rekao da sve izgleda impresivno i da je jasno da će do pomenutog roka biti završen čitav posao.

- To pokazuje da su naše kompanije, kada ima volje, snage i kontrole, u stanju da naprave sve velike poslove - rekao je premijer novinarima.

Dodao je da će biti dramatično manji broj nezaposlenih u Smederevu od onoga što je nivo Srbije i da je konačno ta linija rasta nezaposlenosti zaustavljena i okrenuta u drugom smeru.

Prema njegovim rečima, Železara, Petrohemija i Bor su najvažnija pitanja za Srbiju, te da veruje da će ta pitanja biti uspešno rešena i da ćemo pokazati da smo pouzdan partner.

Osvrnuvši se na FAP, premijer je rekao da državi mnogo znači kada se obezbedi posao za 600, 700, 800 ljudi i da će mnogo značiti kada se kamioni budu proizvodili.

Bez teške industrije, moderne tehnologije, automobilske industrije, Srbija ne može da uspe, rekao je Vučih

- Srbija ima tešku industriju i rudnike i to može da iskoristi - naveo je premijer.

Napomenuo je da je ove godine Velika Britanija imala najveći privredni rast u Evropi od 3,4 odsto, i dodao da, ako Srbija iskoristi sve potencijale i bude li sve po planu velike su šanse da nam, kako je rekao, Velika Britanija neće "mnogo pobeći" 2016. godine.

Premijer je najavio i da će u drugoj polovini decembra biti otvorena topionica u Boru.

Sve i da Srbija nema rudu, već da samo uvozi koncentrat, to bio čist profit od četiri do pet miliona evra, rekao je Vučić i dodao da ukoliko budemo otvorili rudnike Cerovo, Borsku jamu, Majdanpek, profit bi iznosio između 40 u 50 miliona evra.

To se, dodao je, u ovom trenutku sve ne vidi jer je mnogo toga započeto ove godine, ali rezultati će stići krajem 2015. godine i u 2016. godini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    6. oktobar 2014 | 21:38

    Samo da dođe ta 2016. i da vidimo jesmo li napredovali.

  • Sara

    6. oktobar 2014 | 16:35

    Naravno, samim tim privreda se ojačava.

  • Boki

    6. oktobar 2014 | 13:58

    Narod voli premijera Aleksandra Vučića. Pravi primer kako se treba boriti i uhvatiti za najteže, a ne kao svi prethodnici koji nisu ni znali, a ni umeli da rešavaju najteže probleme. Zato najbolji idu napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA