DAČIĆ: Bespilotne letelice koristiti u mirovnim misijama NE U FUDBALU. Odlaganje Ramine posete je dobra stvar!

- Ja sam mislio da se bespilotne letelice koriste u mirovnim misijama, a kod nas na Balkanu se koriste i na fudbalskim utakmicama, sa političkim porukama - rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije

  • 1

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je odluka o odlaganju posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu dobra, kako bi se zajednički pripremila pozitivna atmosfera za sastanke, i poručio da Srbija ima političku volju za prevazilaženje takvih situacija.

- Mislim da je to dobra odluka da poseta nije otkazana, ali da je odložena za dve nedelje imajući u vidu situaciju koja je bila povodom fudbalske utakmice, i da bi se zajednički radilo na pripremi pozitivne atmosfere za te sastanke - rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa podsekretarom UN za mirovne operacije Erveom Ladsusom.

Srbija je, istakao je Dačić, nesumnjivo opredeljena za nastavak regionalne saradnje i otvoreni razgovor o svim problemima i problematičnim situacijama kako se one ne bi u budućnosti ponavljale.

Upitan da li misli da je dve nedelje dovoljno da bi se pripremila pozitivna atmosfera za Raminu posetu, Dačić je potvrdno odgovorio.

- Mislim da je to dovoljno vremena, mada znam da na našim prostorima nijedno vreme nije dovoljno - rekao je i podsetio da sa nekim zemljama Zapadnog Balkana već 20 godina traju rasprave o međusobnom pomirenju.

On je, takođe, ocenio da ono što se dogodilo na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija prošlog utorka - nije dobro.

- Time se podstiču tenzije, negativan razvoj odnosa i regionalna nestabilnost i mi želimo da damo svoj doprinos tome -istakao je Dačić i ukazao da treba utvrditi punu istinu o tome na koji način je došlo do tih incidenata i kako se pojavio "taj čuveni dron".

- Ja sam mislio da se bespilotne letelice koriste u mirovnim misijama, a kod nas na Balkanu se koriste i na fudbalskim utakmicama, sa političkim porukama - rekao je Dačić i naglasio da tu "situaciju treba prevazići, ali da bi se ona prevazišla potrebna je politička volja. Srbija je ima".

Na pitanje novinara da li će, s obzirom na odlaganje Ramine posete, u Beogradu biti održan regionalni skup posvećen ekonomskom upravljanju koji je najavljen za četvrtak, Dačić je odgovorio da se danas sa Briselom obavljaju završne konsultacije o tome.

- Mi smo spremni da organizujemo takav skup bez obzira na odlaganje posete albanskog premijera, ali sačekaćemo danas razgovore sa Briselom - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to je veoma značajan skup kojem treba da prisustvuju ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije ili finansija zemalja Zapadnog Balkana, kao i odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File i još neki predstavnici Evropske komisije.

Glavna tema skupa je ekonomsko upravljanje i saradnja u oblasti infrastrukture i energetike, precizirao je Dačić, dodavši da će skup, ukoliko bude održan, biti u tzv. "gimnih" formuli što znači da neće biti statusnih problematičnih pitanja, pre svega kada je reč o Kosovu.

- Mi želimo da svi ti skupovi imaju svoj cilj i zaključak i ne želimo da organizujemo skupove na kojima neće biti saglasnosti - kazao je Dačić.

On je, takođe, najavio da će sutra otputovati u Brisel gde će razgovarati i o tome, s tim da su glavni cilj njegove posete razgovori sa novom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove o nastavku uspešne saradnje.

Dačić će, kako je rekao, sutra u Briselu razgovarati i sa dosadašnjom visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton na kraju njenog mandata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA