SRBIJA DAJE IMUNITET RUSIMA: Ruski specijalci iz Niša dobijaju diplomatski status!

U paketu od devet dokumenata za koje je bilo predviđeno da budu potpisani prilikom dolaska ruskog predsednika u Srbiju, sporazum o uslovima prebivanja, privilegijama i imunitetu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu u zadnjem momentu je povučen s dnevnog reda

  • 21

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prilikom dolaska u Srbiju na vojnu paradu doneo i nekoliko ugovora koji su od velike važnosti za napredak Srbije, a koji je trebalo da budu potpisani u Beogradu.

Međutim, sporazum o uslovima prebivanja, privilegijama i imunitetu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu u zadnjem momentu je povučen s dnevnog reda, pa nije došlo ni do njegovog potpisivanja.

U paketu od devet dokumenata nalazili su se sporazum sa Ruskim železnicama o rekonstrukciji severnih delova železnice u Srbiji, memorandum u oblasti energoefikasnosti i električnom snabdevanju, Sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, Protokol o razmeni podataka koji karakterišu cenu carine robe, protokol između Gaspromeksporta i Vlade Srbije, sporazum o uslovima prebivanja, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu kao i sporazum o readmisiji.

Međutim, iako je ranije od strane EU upozoreno da oni očekuju da, nakon što je Ruska Federacija objavila mere o zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz EU, da se i od zemalja "trećeg sveta" i od zemalja kandidata očekuje da se uzdrže od mera koje su usmerene na iskorišćavanje novih trgovinskih mogućnosti s Rusijom.

Nakon tog upozorenja, moglo se pretpostaviti da će postojati problem ukoliko se uspostavi novi vid trgovinske saradnje između Srbije i Rusije, ali, među potencijalnim problemima se našao i sporazum o uslovima prebivanja, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Postavlja se pitanje iz kog razloga bi ovaj sporazum mogao smetati EU. Evropske diplomate, kao i pojedini novinari iz regiona, već su ukazivali da je veliko pitanje kako će EU makar načelno odreagovati na jačanje centra za koji Rusi nameravaju da preraste u regionalni. Pre svega, iako je centar zvanično namenjen za brzo reagovanje u slučaju vanrednog stanja, u diplomatskim krugovima se on već neko vreme vidi kao potencijalna ruska vojna baza na Balkanu.

Kako saznaje naš portal, Vlada Srbije će upoznati nadležne u EU sa detaljima sporazuma o statusu ruskog humanitarnog centra u Nišu, što dodatno govori o tome da se EU ovaj sporazum i te kako tiče, jer će tek nakon upoznavanja nadležnih u Uniji on i biti potpisan s Moskvom.

U ranijim izjavama medijima o ovom sporazumu koji će biti potpisan s Rusima, a pre saznanja da će isti prethodno biti predočen EU, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naglasio je da je sporazum u skladu s Bečkom konvencijom i da Srbija ima slične sporazume s drugim državama, između ostalih i SAD - SOFA sporazum i da nema potrebe za preveliku brigu, posebno što će se status zaposlenih voditi kao "administrativno-tehničko osoblje", a neće imati status diplomata.

U dokumentu koji je potpisan 2012, kad je Centar otvoren, piše da će Rusi “uživati pravni status utvrđen za administrativno i tehničko osoblje Ambasade Rusije”, a da sredstva za rad Centra ne mogu da budu predmet pretresa, konfiskacije, eksproprijacije ili nekog drugog oblika administrativnog ni sudskog izvršenja.

Pomenuti centar je i ranije bio predmet spekulacija. Početkom 2009, američka Globalna agencija za strateške analize (STRATFOR) objavila je istraživanje po kojem bi centar u Nišu mogao biti prvi logistički centar sa potencijalnom vojnom namenom izvan teritorije bivšeg SSSR.

Ovakvom mišljenju američke agencije doprinela je i lokacija samog centra, koji se nalazi u okviru niškog aerodroma, ali i sam položaj grada Niša izazivao je sumnje s obzirom na to da se nalazi na nešto više od 100 kilometara od granice s Kosovom, gde je stacionirana američka vojna baza Bondstil.

Ipak, treba se zapitati i koliko je realno da se u Nišu, u Srbiji koja je okružena zemljama koje su članice NATO-a, ili na svojoj teritoriji imaju vojne trupe Alijanse, nastane jedan ovakav vojni centar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    23. oktobar 2014 | 14:30

    Bolje eu bre nego rusija

  • neverovatno

    23. oktobar 2014 | 14:18

    Da su ti izdajnicki potpisani ugovori ugledali svetlo dana, Srbije vise ne bi bilo.

  • Srbija

    23. oktobar 2014 | 14:16

    Taj koji je povukao sve te ugovore sa dnevnog reda, svaka mu cast. To je za mene pravi patriota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA