Državna uprava veća za još 10.000 činovnika!

Javni sektor Srbije je tri puta veći nego u zemljama EU, poreski obveznici izdržavaju 535.000 ljudi

  • 1

Sadašnja izvršna vlast nasledila je državnu kasu, u kojoj je bilo mesta za 258.445 plata, dok je budžet za 2012. obezbedio zarade za čak 268.903 takozvanih izvršilaca.

Dodaju li se ovomo partijski "beli okovratnic" u javnim preduzećima i lokalnim samoupravama, dolazi se do toga da poreski obveznici izdržavaju 535.000 ljudi.

Javni sektor Srbije je tri puta veći nego u zemljama Evropske unije i samo za plate zaposlenih u vladi odvaja se 173,8 milijardi dinara, što je za 13,8 milijardi dinara više nego prošle godine.

Uprkos krizi i zahtevima MMF-a da se javna potrošnja smanji, državna administracija sve više raste. Samo ove godine državna uprava veća je za 3.000 novih činovnika. 

Predsednik sindikata uprave Njegoš Potežica tvrdi da je broj ljudi na državnim jaslama uvećan pre svega zbog "paradržavnih organizacija".

- Te fantomske agencije država je tako olako osnivala, a bez ikakvog osnova. Na šta drugo može da nam ukaže podatak da imamo 140 nekakvih agencija koje rade bez kontrole finansija, a ne znamo tačno ni šta je opseg njihovog delovanja?! Imamo duplirane delatnosti koje služe za uhlebljenja stranačkih kadrova i eto odakle dolazi veći broj plata u budžetu - objašnjava Potežica.

(Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA