PREMIJER SRBIJE: Da nismo preduzeli ove mere, bankrotirali bismo do 2016!

- Sve smo radili na način da to zaustavimo, a da pre svega oni koji su najsiromašniji ne budu pogođeni. I ono najvažnije što smo uradili bilo je suočavanje sa Srbijom, sa nama, kakvi smo postali kada su nas ubeđivali da nam je baš dobro i da će nešto s neba da nam padnu - naveo je premijer Srbije, prekidan aplauzima tokom izlaganja

  • 11

Mere fiskalne konsolidacije preduzete su zarad bolje budućnosti u naredne dve godine, a da nismo to učinili mi bismo do bankrostva stigli krajem 2016. ili početkom 2017. godine, poručio je danas u parlamentu premijer Aleksandar Vučić i zatražio podršku građana za ono što radi Vlada Srbije.

Obrazlažući vladin Predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, premijer je citirao pisca i pesnika Duška Radovića koji je govorio: Dok nismo priznavali da imamo probleme, nismo morali ni da ih rešavamo".

- Prethodna vlast učinila je zločin prema Srbiji - ocenio je Vučić pokazujući tabelu učešća rashoda plata i penzija u budžetu Srbije u proteklim godinama.

- Povećanjem plata i penzija od 2009. do 2012. sticalo se patrijsko poverenje. Ova kriva ne raste 2014. kada smo mi dobili izbore, jer mi se ponasamo odgovorno prema svom narodu - rekao je Vučić i podsetio da je u kampanju ušao s predlogom reformi za koje je rekao da će biti bolne, a da će narod o tome da li smo uspeli moći da ceni za dve godine.

- Davili smo se i kuvali u velikom kazanu, bili smo Rim čiji car je tvrdio da ga nije zapalio i brod čiji ga je kapetan potopio... - naveo je premijer ocenivši da je sve to moralo da bude prekinuto zbog Srbije i njene budućnosti, te da je moralo da se prekine s laganjem naroda.

U tom poslu, kako je rekao, nije bilo ni meda ni mleka, već mnogo rada i žrtvi, borbe s MMF-om, Svetskom bankom i Fiskalnim savetom, a sve s jecnim cilje - da se smanji fiskalni deficit, nastao zbog neodgovornih odluka iz 2008 i 2009. godine.

- Sve smo radili na način da to zaustavimo, a da pre svega oni koji su najsiromašniji ne budu pogođeni. I ono najvažnije što smo uradili bilo je suočavanje sa Srbijom, sa nama, kakvi smo postali kada su nas ubeđivali da nam je baš dobro i da će nešto s neba da nam padnu - naveo je premijer, prekidan aplauzima tokom izlaganja.

Vučić je rekao i da je tokom celog tog proseca vlada menjala sebe i da se neće libiti da to čini i ubuduće, te podsetio da predloženim merama 61 odsto penzionera ni na koji način neće biti oštećeno, kao ni 50 odsto radnika u javnom sektoru, što su, primetio je, podaci koji se namerno prećutkuju.

Premijer Srbije je naglasio da Vlada ništa ne krije od naroda i da Srbija ima makroekonomsku stabilnost.

Ministar finansija je rekao da srbiji ne preti bankrot i da rebalansom budžeta ulazimo u reforme.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA