STRANAČKE SLAVE: Ovim svecima se političari i stranke mole za glasove!

Svaka stranka u Srbiji slavi neku slavu i to po svim običajima, onako kako dolikuje: seče se slavski kolač, pop osveštava prostorije i moli se sa prisutnima za zdravlje i blagostanje. Evo i kojim svecima se mole političari u Srbiji

  • 11

Krsna slava je stari narodni običaj proslave domaćeg zaštitnika koji se najbolje održao kod Srba, a tome u prilog govori i činjenica da nema stranke na političkoj sceni Srbije koja ne slavi sveca, zaštitnika svoje stranke kojem se moli da pobedi na izborima!

Najviše pristalica ima verovanje da je slava hristijanizovani oblik starog slovenskog praznika posvećenog porodičnim precima. kako su Sloveni, a posebno Srbi oduvek veoma držali do porodice i odnosa prema precima, slava je bila način da se i danas održi veza sa precima, poreklom i familijom, kao i da se mlađim generacijama prenese svest o važnosti istog.

Kada je reč o slavama koje se obeležavaju u kućnoj atmosferi, okuplja se cela porodica, priprema se gozba, uključujući tradicionalna jela: slavski kolač i koljivo, a svakako neizostavni deo je i osveštanje kuće i zajednička molitva. Međutim, ni sa strankama nije drugačije, pa se i stranačke kolege i partneri okupljaju u svom predstavništvu, goste se, vesele, pop osveštava prostorije stranke i molitvom priziva Svetog Duha i izgoni zle duhove iz tog doma. 

Da li određenim strankama "zli duhovi" prestavljaju političke protivnike ili ne, ne znamo, al svakako da se svi politički aktivisti na obeležavanju stranačke slave zajedno mole za blagostanje, a možda i za glasove...

Evo koje svece slave stranke u Srbiji:

* SNS - Sveta Petka. Ova krsna slava se obeležava 27. oktobra, a svetiteljka je bila zaštitnica žena koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Vernici joj se obično obraćaju molitvom za spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

* DSS i DS slave Đurđevdan. Ovaj hrišćanski i narodni praznik se proslavlja 6. maja čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa koji je stradao u progonu hrišćana, a najčešće se u umetnosti prikazuje kako ubija aždaju. Ovaj svetitelj je zaštitnik država, organizacija i bolesnika.

* Nova Srbija slavi Svetog Simeona Mirotočivog. Naime, veliki župan Stefan Nemanja je se oduvek smatrao, pa i danas velikim prosvetiteljom i duhovnim vođom za sva vremena. Ova slava se obeležava 26. februara

* SRS slavi Sveta Tri jerarha. Ovaj praznik se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Ova slava se obeležava 12. februara. Veruje se da su ova tri svetitelja zaštitnici ljudi i životinja od hladnoće, vetrova i zla.

* SPO slavi Vidovdan 28. juna, a ovaj praznik se smatra jednim od najvećih srpskih praznika. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara i tzv. propast Srpskog carstva

* SPS (tačnije Forum žena ove stranke) obeležava Vevedenje Presvete Bogorodice 4. decembra. Na ovaj dan se obeležava i proslavlja uvođenje trogodišnje Presvete Device Marije u hram, gde su je doveli roditelji, posvetivši je Bogu, da u hramu boravi dok ne odraste. Uglavnom ga slave porodice čije je poreklo sa juga Srbije ili Makedonije - nekadašnjeg krajnjeg juga Srbije.

Krsna slava lidera LDP-a je Aranđelovdan, koji se slavi 21. novembra. Tokom ovog praznika se iskazuje počast arhanđelu Mihajlu i "bestelesnim silama".

Podsećamo, skoro je stranačku slavu proslavila SNS.

A evo ko je i sve prisustvovao obeležavanju Svete Petke.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    31. oktobar 2014 | 09:19

    Jedina slava naših partija i političara je SPASOVDAN. Dan kada dodju na vlast i omoguće sebi, svojoj porodici i komšiluku da uzmu dobru kintu.

  • Miki

    31. oktobar 2014 | 08:23

    Stranacka slava!? Uz svo postovanje mislim da to nije namenjeno raznim politickim strankama.Slava je za porodicu.

  • Budživoje Stojković

    31. oktobar 2014 | 10:39

    Svima njima najbolje je da se mole i za sve pitaju onog u kog se uvek kunu... narod!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA