ŠPIJUNKA IZ SKUPŠTINSKE BIBLIOTEKE: Srpski političari najviše čitaju knjige o političkom nasilju i o Rusiji!

Poslanici Skupštine Srbije redovno uzimaju i vraćaju knjige iz biblioteke parlamenta, a najviše čitaju Političko nasilje, Obrazovanje govornika, Istoriju Rusije i Aristotela

  • 1

Sajam knjiga u Beogradu 59-ti po redu uskoro će zatvoriti svoje kapije, a tragom ove manifestacije Telegraf.rs vam otkriva šta čitaju srpski poslanici u Skupštine Srbije i koje knjige najviše uzimaju iz bogate biblioteke srpskog parlamenta!

Prema podacima koje smo dobili iz Skupštine Srbije narodni poslanici najviše čitaju stručnu literaturu kao što je Markus Fabije - Obrazovanje govornika i Dragan Simeunović - Političko nasilje.

- Narodni poslanici su u najvećoj meri zainteresovani za literaturu iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka, istorijskih istraživanja i nešto manje za beletristiku. Takođe, postoji značajno interesovanje za dela koja se bave pitanjima evropskih integracija i aktivnosti EU uopšte. Knjige koje se bave temama iz nacionalne istorije su takođe veoma tražene, ali i one koje se bave različitim aspektima globalnih političkih odnosa. Tako su, na primer, jedne od traženijih knjiga sledeći naslovi: Markus Fabije - Obrazovanje govornika, Miodrag Mičić - Diplomatija, Frederik Kopleston - Istorija filozofije, Dragan Simeunović - Političko nasilje, Mirko Kosovac - Diplomatski predstavnici - kažu nam u Skupštini Srbije.

Kako nam kažu poslanici Srbije su uglavnom redovni kada je vraćanje "pozajmljenih" knjiga u pitanju i da biblioteka za sada nema nekog većeg dužnika.

- Fond Biblioteke ne sadrži značajniju kolekciju beletristike. Pošto je reč o specijalnoj biblioteci zatvorenog tipa, najveći deo fonda čine dela iz oblasti prava, ekonomije, međunarodnih odnosa i drugih oblasti koje su od interesa za rad parlamenta - kažu nam u parlamentu.

Biblioteka Doma Narodne skupštine pripada grupi specijalnih, parlamentarnih biblioteka zatvorenog tipa.

Prostorije ove parlamentarne biblioteke su namenski projektovane u vreme kada je planirana izgradnja Narodne skupštine 1901. godine. Kada je završena gradnja, 1936. godine, konačno je i ozvaničen raspored, namena i naziv prostorija u kojima se i danas nalazi biblioteka i čitaonica (soba broj 17).

Fond biblioteke Narodne skupštine je formiran od fonda biblioteke Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije, koja je 1918. godine (prilikom ujedinjenja) nasledila knjižni fond Biblioteke Narodne skupštine Kneževine i Kraljevine Srbije iz 1889. godine.Najstariji deo fonda su knjige koje su pripadale Ministarstvu unutrašnjih dela Kraljevine Srbije, a zatim Predsedništvu Ministarskog saveta, unutar koga se nalazio i Centralni pres biro sa knjižnicom.

Budžet i pravila rada skupštinske biblioteke prvi put su zvanično propisani u Zakonu o poslovnom redu u Narodnoj skupštini Kraljevine Srbije, od 1. novembra 1889. godine.

Prema Pregledu rada Narodne skupštine u II redovnom sazivu za 1909. godinu, od 1. oktobra 1909. do 12. juna 1910. godine,u sastavu Narodnog predstavništva nalazilesu se, pored ostalih prostorija, i biblioteka i čitaonica. U ovoj biblioteci čuvali su se svi skupštinski protokoli i stenografske beleške od početka skupštinskog rada pa sve do dana kada je štampan Pregled. Takođe, nalazili su se isvi zakoni, uredbe i zbornici, pored drugih knjiga, najviše iz oblasti pravnih i finansijskih nauka.

ŠEF NAPREDNJAKA U SKUPŠTINI ČITA: POLITIKU, ISTORIJU RUSIJE i DIPLOMATIJU!

Zanimalo nas je šta šef poslanika SNS-a kao najjače političke opcije u Skupštini Srbije čita i da li je iznajmio i koju knjigu.

- Narodni poslanik Zoran Babić prema svojim potrebama pozajmljuje i redovno vraća knjige. Sada zadužene knjige narodnog poslanika Zorana Babića su: Pavle Miljukov - Istorija Rusije, Miodrag Mičić - Diplomatija, Aristotel - Politika - kažu iz Skupštine Srbije.

(D. Z. - M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA