RAMO, UGLEDAJ SE NA NJEGA: Ovo je jedini premijer Albanije koji je voleo Srbe i ginuo za njih! (FOTO)

Albanski šef države koji je voleo Srbe prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije naredio je da svi Albanci moraju pomoći Srbima, da uredno primaju dinar kao valutu i da vojnicima daju sve namirnice koje su im potrebne

  • 73

Nisu svi šefovi Albanije bili provokatori i neprijateljski nastrojeni prema Srbima i Srbiji, a jedan, ako ne i jedini takav čovek, bio je premijer Esad Paša Toptani, koji je voleo srpski rod, pomagao mu i bio njegov verni saveznik. Edi Rama bi mogao da se ugleda na njega.

 

Tokom okupacije Albanije u balkanskim ratovima, Esad Paša je sarađivao sa srpskom i crnogorskom vladom protiv privremene albanske vlade Ismaila Kemalija. U previranjima nakon proglašenja nezavisnosti Albanije, krajem 1913, uz pomoć Srbije preuzeo je vlast u centralnoj Albaniji, uspostavivši neku vrstu marionetske države.

 

 

Ovaj hrabri Albanac bio je tokom Prvog svetskog rata na strani Srbije, pa je tako srpskoj vojsci i njenom kralju omogućio povlačenje preko Albanije, štiteći je od napada ekstremista.

 

Esad Paša je sarađivao sa Srbijom, pristajući na izmenu priznatih granica Kneževine Albanije u korist Srbije, Crne Gore i Grčke, a u srpskoj vladi našao je podršku za svoju ambiciju da postane albanski vladar.

 

On uz pomoć Srbije preuzima vlast u središnjoj Albaniji 16. oktobra 1913. proglasivši rivalsku Republiku Centralnu Albaniju sa sedištem u Draču. Njegova "država" je uglavnom obuhvatala muslimansko stanovništvo središnje Albanije, bez katoličkih plemena severa i pravoslavnih s juga. Zvanična Srbija je pomogala i druge lokalne poglavare koji su pružali otpor Kemalovoj vladi, upućujući ih na saradnju sa Esad Pašom.

 

 

Po izbijanju Prvog svetskog rata, Esad Paša dolazi u Niš, gde potpisuje tajni ugovor o savezu sa srpskim premijerom Nikolom Pašićem 17. septembra 1914. Ugovorom je predviđeno osnivanje zajedničkih političkih i vojnih institucija, vojni savez i izgradnja Jadranske pruge od Srbije do Drača. Sporazum je ostavljao mogućnost da Srbija, na poziv Esad Paše, vojno interveniše radi zaštite njegovog režima. Razgraničenje između dve zemlje je trebalo da utvrdi posebna srpsko-albanska komisija. Srbija se obavezala da finansira Pašinu žandarmeriju i snabdevanje vojnom opremom, plaćajući po 50.000 dinara mesečno.

 

Srpski ministar unutrašnjih poslova Ljubomir Jovanović doputovao u Tiranu i 28. juna 1915. (na Vidovdan) potpisao tajni ugovor sa Esad Pašom o stvaranju realne unije između Srbije i Albanije. Srbija je sporazumom dobijala sledeća naselja: Podgradec, Golo Brdo, Debarska Malissia, Ljuma i Has.

 

Zajedničke institucije su podrazumevale vojsku, carinu, narodnu banku i diplomatiju. Uz pomoć Srbije, Esad Paša je trebalo da postane knez Albanije. Predviđa se da srpska vojska ostane u nekim albanskim gradovima da progoni i uništava zajedničke neprijatelje, dok finalne odredbe ugovora ne stupe na snagu.

 

Pašićeva vlada je smatrala Tiranski sporazum (en. Tirana Treaty) najboljim političkim rešenjem albanskog pitanja. Očekivalo se da će sudbina Albanija ponovo biti razmatran na mirovnoj konferenciji posle rata, pa je Vlada Srbije želela da osigura teritorije.

 

 

Austro-Ugarsko-Nemačka ofanziva na Srbiju - s čestim vestima o porazima i povlačenju srpskih trupa - ponovo je ojačala Esad Pašine protivnike u severnoj Albaniji. Krajem 1915. desetkovana srpska vojska je započela povlačenje preko Albanije, koje je ostalo upamćeno kao Albanska golgota.

 

Žandarmerija Esad Paše je pomagla srpskoj vojsci, obezbeđujući sigurne prolaze, smeštaj i hranu, i učestvujući u sukobima sa albanskim odredima koji su napadali srpske jedinice i izbeglice. Kroz oblasti gde Esad Pašina vlast nije dopirala, srpske trupe su se morale oružjem probijati do Jadranskih luka, gde su ih saveznički brodovi čekali.

 

Paša je objavio poseban proglas kojim poziva Albance da pomognu srpskoj vojsci. On je izdao naredbu da se na teritoriji Albanije obavezno mora primati srpski dinar kao sredstvo plaćanja da bi omogućio srpskim vojnicima koji su se povlačili preko Albanije da kupe namirnice za svoje potrebe. Takođe je objavio da srpsku vojsku niko ne sme napasti, a da će onaj ko je napadne veliki greh učiniti.

 

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nijemojedaznam

    11. novembar 2014 | 17:16

    Ne mora da nas voli i gine za nas, ali neka nas poštuje kao što i mi "poštujemo" njih.

  • Taur

    11. novembar 2014 | 18:11

    Bilo je i njih postenih i dobrih ljudi.Ja verujem da ih i sada ima al ne smeju da zucnu.

  • janko

    11. novembar 2014 | 17:36

    LJudi da vam kazem da u svakom zitu ima kukolja, ja sam pre 2 godine bio u Grckoj na KRFU pa smo jenog dana isli hidro gliserom u Albaniju to jes msto SARANDA,tolko sam se odusevio gostoprimstvo tih albanaca tamo,kazu mestani da je pre 6 godina imao samo 1 hotel, a sada 101 da ne prepoznate to mesto,kazu da im je menadzer TONI BLER a inace postoji benzinska pumpa koja se zove TACI PETROL,hocu vam rec da oni se ubrzani izgradjuju i da trcecim korakom trce ka evropskoj uniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA