Mihajlović: Neravnopravnost u Srbiji nije vidljiva, ali postoji!

Potpredsednica Vlade Srbije je rekla da Ustav Republike Srbije garantuje ženama ravnopravnost na svim nivoima i u svim oblastima, u nauci, obrazovanju, biznisu, ali da su "pokazatelji i rezultati mnogo drugačiji od onoga što se na prvi pogled da uočiti" i da se žene svakodnevno suočavaju sa brojnim predrasudama na svom putu do uspeha

  • 6

Potpredsednica vlade i predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović  održala je uvodno predavanje o položaju žena u politici na seminaru o rodnoj ravnopravnosti koji je organizovao Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih.

 

Potpredsednica Vlade Srbije je naglasila da je veoma važno što je to telo na nivou Vlade Srbije, a ne samo deo jednog ministarstva, kao što je to bila Uprava za rodnu ravnopravnost i najavila da će Kordinaciono telo za rodnu ravnopravnost posebnu pažnu posvetiti unapređenju položaja žena i tome da u Srbiji muškaraci i žene imaju jednaku platu za isti posao.

 

- U Beogradu žene (mesečno) u proseku primaju 9.000 dinara manju platu nego muškarci, a na nivou Srbije dobijaju 4.000 manje za isti posao - izjavila je Mihajlović novinarima nakon otvaranja seminara "Žene u politici - rodno ravnopravne ili ne" na Fakultetu političkih nauka.

 

 

Mihajlović je navela da Ustav Republike Srbije garantuje ženama ravnopravnost na svim nivoima i u svim oblastima, u nauci, obrazovanju,  biznisu, ali da su "pokazatelji i rezultati mnogo drugačiji od onoga što se na prvi pogled da uočiti".

 

- Rodna neravnopravnost u Srbiji nije vidljiva. Nekada davno ona je itekako bila vidljiva, tačno se znalo da li će se žena baviti nekim poslom ili ne. Jedno istraživanje je reklo da ukoliko bismo išli ovim koracima ka rodnoj ravnopravnosti mi bismo bili ravnopravni za 150 godina. Ali nije to put kojim želimo da idemo, želimo brže da postanemo ravnopravni. Jedno drugo istraživanje je reklo da svaki treći stanovnik Srbije smatra da bi ekonomija i društveni život bio bolji kada bi ga vodile političarke. Prema tome, postoje određena razmišljanja, ali i određeni problemi - rekla je Mihajlović i naglasila da Srbija nije najgora zemlja po pitanju neravnopravnosti, da naprotiv po nekim pitanjima je Srbija naprednija kada našu statistiku uporedimo sa svetskom, a u nekima pokazuje lošije rezultate.

 

 

- Svetska statistika kaže da u nacionalnim parlamentima danas ima oko 20 odsto žena. Mi smo u tom smislu iznad tog proseka, posebno od 2011. godine kada je promenjen Zakon o izboru narodnih poslanika i od kada svaka treća osoba na poslaničkoj listi mora biti ženskog pola - govori da imamo 33 odsto žena u parlamentu. Svetska statistika kaže da danas ima 9 predsednica država od 186 država koliko ih ima u svetu, da ima 15 premijerki i oko 17 odsto ministarki. Ministarke su pritom angažovane na tzv "ženskim resorima". Iako ne postoje ženski resori, smatra se da su za žene poslovi koji podrazumevaju socijalna pitanja, kulturu, medije, ali ne i finansije, energetiku ili mesta na kojima se tačno odlučuje gde će ići novac i resursi. Naša, pak statistika kaže da od celog biračkog tela 52 odsto su žene i baš zato su važne - rekla je potpredsednica vlade i naglasila da je statistika u Srbiji pogubna u tom smislu što pokazuje da od radno sposobnih žena danas u Srbiji 62 odsto njih ne radi, a da to nije dobro za ekonomiju jedne države, jer tek kad se uključe svi ljudski resursi ekonomija beleži privredni rast.

 

 

Ona je navela da će se Koordinaciono telo, koje je forimirano pre dvadesetak dana, a koje je povezano i sa nevladinim institucijama, kao i sa stranim instritucijama poput Evropske agencije za rodnu ravnopravnost, Ujedinjenim nacijama, pozabaviti i podržavanjem žena u preduzetništvu, kao i nasiljem nad ženama, "jer ne treba nijedna žena da bude povređena niti da izgubi život samo zato što postoje određeni porodični problemi". 

 

 

Ona je najavila da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u januaru održati konferenciju kako bi podstaklo žene da se bave biznisom i postanu preduzetnice.

 

Ta konferencija će biti napravljena u jednoj od lokalnih samouprava koje nisu mnogo razvijene i na njoj će se razgovarati sa ženama koje će biti informisane kako mogu da dođu do početnog kapitala da bi započele sopstveni biznis.

 

Potpredsednica vlade je naglasila da zadatak Koordinacionog tela, političkih partija i civilnog društva, kao i svih zainteresovanihi, treba da bude stvaranje uslova da se žene više uključe u politički život.

 

 

- Kada se žene uključe u politički život onda se čuje njihov glas i mogu da utiču na određene odluke u društvu, a neka istraživanja pokazuju da se tamo gde su žene u javnoj administraciji bolje upravlja resursima - rekla je Mihajlović.

 

Mihajlović je razgovarala sa studentkinjama na Fakultetu političkih nauka koje su joj postavljale brojna pitanja kako žena može da uspe u svetu politike.

 

Ona je poručila da postoje predrasude u društvu da žene nemaju pojima o politici, da nisu zainteresovane za politiku, kao i da se žene boje političkog angažnama.

 

- Žene u politici uvek moraju da vode računa kako izgledaju i kako se oblače, dok se muškarcima na javnim funkcijama ne zamera ni ako su pod dejstvom alkohola - napomenula je Mihajlović.

 

 

Ona je rekla da žene moraju duplo više da rade od muškaraca da bi se dokazale i uspele na poslu i navela da, na primer, u EPS - u od više od 300 direktora svega je jedna žena.

 

Prema njenim rečima, u Srbiji je samo jedna žena gradonačelnica - Jasna Avramović u Smederevu.

 

Na pitanje da li žene moraju da se odreknu nečeg da bi imale uspešnu karijeru, Mihajlović je poručila - samo slobodnog vremena pošto ga muškarci imaju više.

Predavanje je organizovao Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih, a sledeće predavanje je 20. novembra, a održaće ga poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić.

 

Taj seminar se organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

 

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P.F.C.

    20. novembar 2014 | 10:38

    Jaoj ti i tvoje bezvredne izjave vise...idi radi nesto korisno..smaras!

  • Marija@

    20. novembar 2014 | 10:34

    Žene su mnogo doprinele u radu bilo kog sektora ali se u nekim vremenskim periodima to nije uvažavalo, prema tome Zorana ima pravo, i treba podržati žene.

  • Luka$

    20. novembar 2014 | 10:59

    Posto je poznato da su zene manje zastupljeniji pol u odlucivanju, posebno zena iz pojedinih diskriminisanih grupa, za njihovo izjasnjavanje i borba za pojedine potrebe, potrebno je da prevazidju razlicite prepreke kako bi ucestvovale u javnom ili politickom zivotu. Ovo je jako bitna odluka koju treba sprovesti, jer svako ima ista prava u svim segmentima zivota, bilo da su to muskarci ili zene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA