Dačić: Revizija Dejtona ne može bez nas!

- Nema revizije Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti onih koji su ga potpisali, odnosno sva tri naroda u BiH i mi ćemo imati konstruktivnu ulogu kao Srbija jer najviše nam je stalo do mira u BiH - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije

  • 0

Povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma, Ivica Dačić je naglasio da nema revizije tog sporazuma bez saglasnosti svih koji su učestvovali u njegovom postizanju.

- Mi želimo sve najbolje Bosni i Hercegovini, želimo stabilnost, evropski put BiH i dobre veze Srbije sa Republikom Srpskom, odnosno srpskim narodom koji živi u celoj BiH - rekao je šef srpske diplomatije.

Srbija, kako je naveo, podržava pokušaj da se otkoči evropski put BiH, da se razgovara o budućnosti, da to bude rezultat zajedničkog dogovora sva tri naroda, oba entiteta.

Dejtonski sporazum je omogućio mir, podsetio je on i dodao da je nedostatak političke volje prepreka budućnosti BiH, a ne slabosti ustava.

- Nema revizije Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti onih koji su ga potpisali, odnosno sva tri naroda u BiH i mi ćemo imati konstruktivnu ulogu kao Srbija jer najviše nam je stalo do mira u BiH -  rekao je Dačić.

Dačić je poručio i da se pozicija Srbije prema Rusiji po pitanju uvođenja sankcija nije promenila, baš kao ni pozicija prema Evropskoj uniji koja je, kako je istakao, strateški cilj Srbije.

- Nadam se da Srbija neće doći u situaciju da sebi postavi pitanje ili Brisel ili Moskva - rekao je on i naglasio da Srbija kao kandidat za EU ima obavezu da do kraja pregovaračkog procesa uskladi spoljnu politiku, kao i bezbednosnu sa politikom EU i da ona to radi.

Naš stepen usaglašavanja je takav da mi jedino nismo usaglaseni kada je reč o sankcijama protiv Ruske Federacije, rekao je Dačić na konferenciji za štampu.

Podsetivši da pregovori o poglavlju 31 koje se odnosi na spoljnu politiku, nisu još ni poceli, Dačić je istakao da je "sada previše rano da bilo ko postavlja Srbiji takva pitanja".

- Nezavisno od toga, ovde se ne postavlja pitanje da li će Srbija trpeti ili podleći nekim pritiscima. Ovde je reč o tome da Srbija svima kaže da ima interes i tradicionalno prijateljstvo, ali da ne može da izvrši ekonomsko samoubistvo svoje zemlje, a da pri tome nema nikakvu pomoć ni od koga. I zašto bismo mi to radili? - zapitao je on.

On je naveo primer Mađarske koja trpi svakodnevne gubitke zbog sankcija Moskvi ali je istakao da oni mogu da se obrate Evropskoj komisiji.

- Mi nemamo kome da se obratimo. Mi ne želimo da idemo u bilo kakve eksperimente, želimo dobre odnose sa svima - rekao je on.

Srbija će, kako je istakao, kao predsedavajući OEBS-a učiniti sve da bude "kredibilan partner i u Moskvi i Kijevu i Briselu i Vašingtonu i bilo kom centru političke moći".

- Naša pozicija oko Rusije se nije promenila isto kao ni pozicija oko Evropske unije - zaključio je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije je rekao da će on biti nastavljen na najvišem nivou, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini odmah po formiranju vlade u Prištini.

Prema njegovim rečima, ideja Mogerini je da to bude na dosadašnjem nivou - da na čelu pregovoračkih timova budu dva premijera.

- Srbija želi da se vodi taj dijalog i želi implementaciju Briselskog sporazuma, odnosno što brže stvaranje Zajednice srpskih opština - istakao je on.

PODSEĆAMO, NA DANAŠNJI DAN, PRE 19 GODINA POTPISAN JE DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM, KOJIM JE PREKINUT RAT U BIH

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA