Miščević: Mladi, žurka kreće kad uđemo u EU!

- Posao radimo zbog vas, počinjemo ga sada, ali ćete ga vi završiti jer se priča ne završava momentom ulaska u EU. Tek tad počinje žurka, pravi razlog zašto želimo da budemo deo Unije - rekla je Miščević na tribini "Mladi i evropske integracije" - rekla je šefica pregovaračkog tima sa EU

  • 23

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević pozvali su mlade da budu aktivniji u procesu pristupanja EU.

Oni su naveli da bi tako, kada zemlja uđe u EU, pomogli u kreiranju politika i rešavanju krupnih pitanja.

- Posao radimo zbog vas, počinjemo ga sada, ali ćete ga vi završiti jer se priča ne završava momentom ulaska u EU. Tek tad počinje žurka, pravi razlog zašto želimo da budemo deo Unije - rekla je Miščević na tribini "Mladi i evropske integracije".

Ona je navela da Srbija jeste deo evropske porodice, ali da još nije deo strukture funkcionisanja unutar EU.

- To moramo završiti da biste vi dokazali da Srbija zaslužuje da bude deo EU, da može pomoći u kreiranju i razvoju politika, rešavanju krupnih pitanja i da možda jeste mala, ali značajna u evropskoj arhitekturi", rekla je Miščević.

Ona je navela da su vrednosti i odgovornost ključna stvar u približavanju Srbije EU, ali i istakla da vrednosti koje obično nazivamo "evropskim" - mir, stabilnost, demokratija, vladavina prava, konkurencija, solidarnost, zapravo pripadaju i nama.

- Izgubili smo kontakt, vezu i razumevanje s tim vrednostima i vreme je da im se vratimo - rekla je Miščević.

Benedikt je istakao da mladi treba da iskoriste mogućnosti da putuju, studiraju u inostranstvu, stiču nova znanja i prijatelje.

- Uključite se i u politiku, tražite informacije, postanite aktivni, iskoristite sve mogućnosti, a mi smo spremni da vam pomogemo - rekao je Benedikt.

Navodeći da je ideja EU da se moć i politika zamene vladavinom prava, Benedikt je podvukao da je jedan od najvažnijih rezultata to što u poslednjih 50 godina nije bilo nasilnog konflikta unutar zajednice.

- To je ono što je zaista važno, pogotovo ako vidimo šta se dešava oko EU, u arapskim zemljama, u Ukrajini. Tad razumemo koliko je važno što se konflikti u EU ne rešavaju nasljem, već zakonom, institucijama - rekao je Benedikt.

Sekretar za omladinu Nenad Borovčanin rekao je da se Srbija može ponositi rezultatima na polju omladinske politike i dodao da je u prethodnom periodu uspešno korišćen program EU "Mladi u akciji".

Prema njegovim rečima, u periodu od 2007. do 2013. godine Srbija bila prepoznata kao zemlja s najvećim brojem podnetih i odborenih projekta - oko 320, u ukupnoj vrednosti od oko 5,5 miliona evra.

On je naveo da će se taj trend nastaviti i uz novi program EU - Erasmus plus, koji po prvi put, između ostalog, uvodi i oblast sporta.

Podsetivši da se Poglavlje 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne može zatvoriti do formiranja adekvatnog tela za sporovođene Erasmus plus programa, Borovčanin je naveo da će to biti jedan od najvećih izazova koji u okviru tog poglavlja čeka Srbiju.

- Pred nama su godine teškog rada, ali smo uvereni da uz energiju svih nas možemo dobiti strukturu kojom ćemo se ponositi u Evropi - rekao je Borovčanin.

Info dan su organizovali Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Pregovarackim timom za vodenje pregovora o pristupanju EU, s ciljem da se mladi upoznaju s procesom evropskih integracija, obavezama Srbije u procesu pridruživanja, ali i o prednostima koje ce imati građani, kao i sami mladi od članstva u EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SNEZANA

    24. novembar 2014 | 15:11

    хвала лепо,нисмо за журку

  • Saka

    24. novembar 2014 | 16:08

    Vama je do zurke nama do hleba, sigurnije i izglednije buduvnosti, smanjenja korupcije i kriminala a najvise odgovora na pitanje : ZASTO SE SKOLUJEMO AKO CEMO BITI NA BIROIMA ILI AKO CEMO RADITI U MENJACNICAMA I KIOSCIMA?

  • Јован Дучић

    24. novembar 2014 | 15:57

    Сами ће те славити

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA