EVROPA UCENJUJE SRBIJU KOSOVOM: Ovo je 8 zahteva EU koje Beograd MORA da ispuni!

Evropski zvaničnici očekuju velike promene od Srbije pre nego što postane članica EU, a najvažnije pitanje od svih je - Kosovo. Naime, EU ima ukupno osam zahteva od Beograda kada je reč o Kosovu

  • 45

Od pune primene briselskih dogovora zavisi kada će Evropska unija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Prema saznanjima „Blica”, EU ima ukupno osam zahteva od Beograda kada je reč o Kosovu.

Očekuju da se završi izrada nacrta statuta Zajednice srpskih opština. Takođe, traže da Beograd sprovede sve što je dogovoreno s Prištinom na polju telekomunikacija, energetike, izgradnje stalnih administrativnih prelaza.

USLOVI SU:

1. Nacrt statuta Zajednice srpskih opština

2. Primena dogovora o telefoniji - pozivni broj za Kosovo

3. Primena postignutih dogovora o energetici

4. Izgradnja stalnih prelaza između Srbije i Kosova

5. Blokiranje ilegalnih prelaza „zbog šverca“

6. Prihvatanje pasoša Kosova na granicama Srbije

7. Učešće Prištine u svim oblicima saradnje u regionu

8. Regulisanje Parka mira u severnoj Mitrovici

Među zahtevima su i blokiranje ilegalnih prelaza, prihvatanje kosovskih dokumenata na prelazima s inostranstvom, puno uključivanje Kosova u regionalnu saradnju. Tu spada i regulisanje Parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kojem se protivi Priština.

Vlastima u Beogradu je iz EU poručeno da evropski partneri nisu zadovoljni stepenom primene dogovora iz Brisela. Iako su ovi uslovi iznova ponovljeni srpskim vlastima, poznati su i odranije.

PRVO O KOSOVU

Puno ispunjavanje Briselskog sporazuma posebno je važno Nemačkoj. Vlasti u Berlinu, i vlada kancelarke Angele Merkel i parlamentarci iz Bundestaga, smatraju da u pregovorima EU i Srbije prvo treba da se otvori poglavlje 35, koje se tiče Kosova. Za otvaranje tog poglavlja je, međutim, neophodno da se primenjuju do sada postignuti dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Komesar za proširenje EU Johanes Han kazao je da, iako Kosovo još nema vladu, postoje stvari koje Beograd može sam da uradi.

ČEKAJUĆI PRIŠTINU

- Vaša vlada dobro zna šta treba i šta može da se uradi i mogu samo da apelujem da se to uradi i, u zavisnosti od nivoa primene, mi ćemo nastaviti proces - izjavio je Han prilikom nedavne posete Srbiji.

Zapadne zvaničnike izgleda da malo brine to što dijalog već pola godine stoji jer Kosovo nema novu vladu.

Odmah posle martovskih izbora u Srbiji, premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić su rekli da žele da se dijalog s Prištinom nastavi što pre.

Međutim, na Kosovu je u toku proleća bila kampanja za parlamentarne izbore, na kojima se glasalo u junu, a od tada do danas tamošnje stranke nisu u stanju da se dogovore o novoj vladajućoj koaliciji.

Prema poslednjim informacijama, konstituisanje skupštine Kosova trebalo bi da bude završeno do kraja nedelje. U tom roku će se DPK Hašima Tačija i DSK Ise Mustafe dogovoriti o programu i sastavu vlade.

 BEOGRAD I EK SPREMNI ZA PREGOVORE U DECEMBRU

- Srbija je spremna da u pregovorima o pristupanju EU odmah bude otvoreno poglavlje 32. koje se tiče finansijske kontrole - rekle su ministarka Jadranka Joksimović i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević. Želja Beograda je da se to desi do kraja ove godine.

Evropska komisija podržava otvaranje poglavlja 32. u decembru, izjavio je komesar Johanes Han prošle nedelje za „Blic”. Ipak, kako je dodao, „države članice takođe žele da vide napredak u vezi sa poglavljem 35, koje se odnosi na dijalog sa Kosovom”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    25. novembar 2014 | 11:20

    Raspisite referendum o pristupanju EU! Dosta vise o pristupanju u moje ime!

  • mara

    25. novembar 2014 | 11:54

    REFEREDUM PA DA VIDIMO KO ZELI U EU

  • CCCC

    25. novembar 2014 | 11:37

    Ovo nije ucena, ovo je uzmi ili ostavi.A ko nas tera da idemo u EU.Kažimo lepo hvala i priklonimo se našoj majci Rusiji.Hvala bogu ,imamo alternativu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA