KAKO SU SE SRBI ODREKLI TITA I JUGOSLAVIJE: 29. NOVEMBAR - Praznik kojeg više nema, kao ni republike! (FOTO) (VIDEO)

Nekada smo se radovali ovom prazniku, slavili ga kao svog, a od 2002. godine od njega je ostao samo dobri stari svinjokolj, a 29. novembar smo zaboravili kao i Josipa Broza Tita

Danas je 29. novembar, nekadašnji državni praznik - Dan republike SFRJ, koji su svi narodi slavili i obeležavali svako na svoj način, a najviše svinjokoljom. Odlukom Skupštine Srbije iz 14. novembra 2002. godine ovo praznovanje je ukinuto, a od tada Srbi slave - Sretenje kao svoj dan!

Na današnji dan pre 71. godinu održano je Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, a baš taj dan u SFRJ - 29. novembar proslavljan je kao Dan Republike.

Josip Broz Tito

Krajem novembra 1943, u Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajeva Jugoslavije. Na zasedanju, u lokalnom Domu kulture, bilo je prisutno 142 delegata. Predsedavao je predratni predsednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.

Odluke Drugog zasedanja AVNOJ-a pročitane su nešto pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja. AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije.

Kao najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti konstituisan je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obeležja narodne revolucionarne Vlade.

Izbegličkoj Vladi i kralju Petru Drugom Karađorđeviću tada je zabranjen povratak u zemlju. Doneta je odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada.

Kao posebna odluka AVNOJ-a Josipu Brozu Titu dodeljena je titula "maršal Jugoslavije", na osnovu predloga koji je postavila slovenačka delegacija.

Posle Drugog svetskog rata, u Jugoslaviji je 29. novembar proslavljan kao državni praznik, Dan Republike.

Obeležavanje tog datuma prestalo je sa raspadom SFR Jugoslavije u svim njenim republikama, osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u SR Jugoslaviji do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MB Dragan

    29. novembar 2014 | 11:22

    Ja sam iz Slovenije tacno iz Maribora,odgajan kao Jugosloven i to sam i dan danas i nemam problem sa time, cak vise ponosim se time.Prirodno je da svako voli svoju naciju pa tako volim i ja moju Ali ipak Jugoslavija zivi u meni i danasnji dan osecam isto ko pre 30 godina -praznik! Sluzio sam JNA 89/90 stekao nezaboravna drugarstva..... Bilo je lepo i imalo je nekog smisla! Danas je samo pitanje pod kojǒ cizmom cemo zavrsiti,koja ekonomika ce nam uzeti jos to malo ljudskosti sto je ostalo u nama.... Zivjela Jugoslavija i svi njeni narodi!!!

  • Dag

    29. novembar 2014 | 11:17

    Ako cemo iskreno, taj praznik je bio vezan, za - veliko zdranje.Koliko Srba zna, kad je Sretenje, ili reci himne?...

  • Kiza

    29. novembar 2014 | 10:28

    SFRJ ja bila drzava,i to kakva, a ne ove Diznilend Republike koje ne znaju ni ko su ni sta su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA