DA LI JE OVO BIO POČETAK NAŠEG KRAJA? Evo kako su Srbi i srpski kralj stvorili JUGOSLAVIJU! (FOTO)

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca zauzimala je teritoriju današnje Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, te najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije, a trajala je do Durgog svetskog rata

Pre 96 godina, 1. decembra 1918. godine proglašena je prva zajednička država Južnih Slovena - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je kasnije preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju sa dinastijom Karađorđević na čelu!

Stvaranje nove države u palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu proglasio je regent Aleksandar Karađorđević, koji je 1921. postao kralj. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca zauzimala je teritoriju današnje Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, te najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije.

Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije 7. decembra 1914. godine.

Formiranje Jugoslovenskog odbora usledilo je 1915. godine, a sačinjavali su ga istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austro-Ugarske opredeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.

Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krf, gde je 20. jula 1917. donesena Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine, takozvani Ženevski sporazum.

Skupu u Ženevi prisustvovali su predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog veća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora s centralom u Londonu.

U jeku raspada Austro-Ugarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austro-Ugarske.

U Novom Sadu je Velika narodna skupština 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, pa je Vojvodina stupila kao sastavni deo Srbije u novu zajedničku državi obrazovanu 1. decembra 1918. godine.

Krajem novembra i "Podgorička skupština" donela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji. Tako je 1. decembra 1918. godine regent Aleksandar Karađorđević proglasio stvaranje nove države.

Ime u Kraljevina Jugoslavija promenila je 1929. godine. To je bio dosledni nastavak izvorne koncepcije s kojom je i obrazovana zajednička država, što je bilo uneseno i u Ustav iz 1921. godine, poznat kao "Vidovdanski".

Kraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svetskog rata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    1. decembar 2014 | 08:18

    Ovo je bila greska,Srbiji ovo nije trebalo, vec kralju, ovaj momenat smo platili i placamo.Srbija je vila jedina prava drzava, tako je trebalo i da ostane.

  • Goran

    1. decembar 2014 | 08:55

    Tri najpogubnija vladara za Srbe su bili Aleksandar Karađorđević, Tito i Sloba. Njihove politike su nas unazadile kao narod. Ko normalan može da pravi državu sa nekim ko te kolje u svakom ratu. Kamo sreće da je bila Kraljevina Srbija i molim lepo, kakva Jugoslavija, bratski narodi i slične gluposti.

  • Buks

    1. decembar 2014 | 08:23

    Cist promasaj,politicki,miralni i duhovni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA