Skoro sve srpske vođe i vladare smo UBILI ILI SVRGNULI s vlasti! (VIDEO) (FOTO)

Da li su Srbi kraljeubice ili je istorija imala zli tok, pitanje je za filozofe. Svakako je činjenica da Je tokom 19. i 20. veka skoro svaki srpski vladar bio ili ubijen, nasilno svrgnut s vlasti ili je abdicirao. Pročitajte koji su sve vladari doživeli ovakO tragičnu sudbinu

  • 30

Evropski narodi su Srbima pripisali epitet "kraljeubice", a može se slobodno reći da u ovoj karakteristici i ima dosta istine, jer ukoliko se izuzme knez Milan Obrenović, koji je vladao svega 28 dana, nijedan srpski vladar nije rođen u svojoj otadžbini, u njoj se školovao i preminuo prirodnom smrću na prestolu koji mu je dodelje.

Od 1817. do 1934. godine ubijena su tri srpska i jedan jugoslovenski kralj. S prestola su proterani ili abdicirali u skoro isto vreme Karađorđe (1813), knez Miloš (1839), knez Mihailo (1842), knez Aleksandar (1858), kralj Milan (1889) i kralj Petar II (1941).

Vožd Đorđe Petrović Karađorđe, obnovitelj srpske države, junak koji je poveo Prvi srpski ustanak i srpsku vojsku u borbu sa vekovnim neprijateljem ubijen je 1817. kod Velike Plane, po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Ubistvo je izvršio Nikola Novaković, a organizator je bio, ni manje ni više, nego kum vožda Karađorđa, Vujica Vulićević.

I dok je na Karađorđa krenuo kum, kneza Mihaila Obrenovića su ubila četvorica braće Radovanović, na inicijativu prognane dinastije Karađorđević, pa je tako istragom i utvrđeno da je Aleksandar Karađorđević bio umešan u osmišljavanje ubistva.

I Karađorđevići i Obrenovići su kroz istoriju imali krvavi vladarski presto. Treba se setiti i da je na kralja Milana Obrenovića pokušano nekoliko atentata, a pokušala ga je čak i jedna žena, Ilka Marković, snaja Svetozara Markovića. I dok su na kralja Milana uglavnom pokušani neuspeli atentati, njegov sin Aleksandar Obrenović i njegova supruga Dragica straviučno su ubijeni 11. juna 1903. Njihovo ubistvo je bila posledica kulminirane zavere pojedinih oficira i prpadnika političkih stranaka.

Retki su srpski i jugoslovenski vladari koji su umrli na prestolu, a da nisu ubijeni ili proterani. Ovom, takođe, možemo dodati i nekoliko neostvarenih atentata na vladare, na primer Ivandanjski atentat na gorepomenutog kralja Milana, koji je umalo odsekao Pašićevu glavu (1899).

Da se je politički srpski tron tokom 19. i kasnije 20. veka nastavio svoju krvavu i sumornu tradiciju govore činjenični podaci. Od najpoznatijeg atentata u Marseju na kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji se odigrao 9. oktobra 1934. godine, prilikom njegove zvanične posete Francuskoj, ta tradicija se i sa savremenim političarima nastavila.

Atentator na kralja Aleksandra Karađorđevića, Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije, usmrtio je kralja Aleksandra s četiri metka.

Bilo da su želeli dobro ili loše svom narodu, srpske vođe, revolucionari, predsednici i kraljevi su stradali. Tako je, ako se okrenemo novijoj istoriji Zoran Đinđić ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost.  

Ima i onih na koje nije izvršen atentat, ali su svakako poražavajuće završili. Bivši predsednik Srbije i SRJ, Slobodan Milošević, preminuo je 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Gorepomenuti, svakako nisu jedini. Ovo je spisak svih srpskih kraljeva, vođa, koji su ubijeni, svrgnuti ili su abdicirali:

- Časlav Klonimirović - ubijen

- Jovan Vladimir - ubijen

- Veliki Župan Stefan Nemanja - abdicirao

- Kralj Stefan Prvovenčan - abdicirao

- Kralj Radoslav - svrgnut

- Kralj Uroš I - svrgnut

- Kralj Dragutin - svrgnut

- Kralj Stefan Dečanski - svrgnut i ubijen

- Car Dušan - iznenada umro

- Car Uroš - po legendi ubijen

- Knez Lazar - poginuo

- Jovan Nenad - ubijen

- Karađorđe - ubijen

- Knez Miloš - proteran

- Knez Aleksandar Karađorđević - proteran

- Knez Mihailo Obrenović - ubijen

- Knez Danilo Petrović - ubijen

- Kralj Milan Obrenović - proteran

- Kralj Aleksandar Obrenović - ubijen

- Kralj Petar I Karađorđević - abdicirao

- Kralj Nikola Petrović - proteran

- Kralj Aleksandar I Karađorđević - ubijen

- Kralj Petar II Karađorđević - proteran

- General Milan Nedić - ubijen

- Premijer Zoran Đinđić - ubijen

- Predsednik Slobodan Milošević - svrgnut, umro utamničen u Hagu

- Vojislav Koštunica - abdicirao

- Boris Tadić - podneo ostavku/skratio mandat

Šta vi mislite, zbog čega se ovo dešavalo Srbima kroz istoriju i šta to govori o našem narodu?

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Владо Шипчић

    3. decembar 2014 | 07:58

    Овај таксиста из Франкфурта не спада у владаре Србије

  • Jasna

    3. decembar 2014 | 07:50

    Ista je istorija svih drzava koje postoje vekovima unazad.Tako su prolazili i Engleski, Francuski i t d.Ovo nije vezano za nasu istoriju i vladare, nismo mi izuzetak

  • Dragon

    3. decembar 2014 | 08:38

    Kralj Dragutin je abdicirao i prepustio presto Milutinu 1282 godine na drzavnom saboru u Dezevu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA