Vreme čitanja: oko 2 min.

1.300 SRPSKIH KAPLARA KAO LEONIDINI SPARTANCI: Ovako su dečaci iz Srbije potukli Švabe na Kolubari!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Junačko ponašanje srpskih dečaka u Prvom svetskom ratu svima je za primer, a o 1.300 kaplara se i danas pričaju sjajne priče, kako su svojom hrabrošću donele Srbiji pobedu nad Austrougarskom

  • 15

Kolubarska bitka, koja je završena na današnji dan pre 100. godina najveća je srpska ratna pobeda u istoriji Srbije, a nju bi sigurno bilo teško ostvariti da nije bilo njih - 1.300 srpskih kaplara, pripadnici skopskog đačkog bataljona koji su poslati kao pomoć srpskoj vojsci, generalu Živojinu Mišiću, kralju Petru I Karađorđeviću i Kraljevini Srbiji doneli pobedu nad Austrougarskom!

Za ove sjajne junake, neki bi rekli i decu, mnogi kažu da su to srpski spartanci kralja Leonide i upoređuju ih sa njegovih 300 ratnika koji su se junački borili s višetruko brojnijim i nadmoćnijim neprijateljem!

SVE O KOLUBARSKOJ BITCI PROČITAJTE OVDE!

1.300 kaplara je naziv za još nedoškolovane oficire koji su poslati kao pojačanje Prvoj armiji u Kolubarskoj bici. Sastav ove jedinice činio je budući intelektualni krem Srbije.

Početkom rata veliki broj mladića, kako iz Srbije tako i iz Austrougarske, napustio je školovanje i stavio se na raspolaganje vrhovnoj komandi. Oni su upućeni u vojnu školu u Skoplju. Iako njihova obuka nije bila gotova razvoj događaja primorao je vrhovnu komandu da ih pošalje u borbu.

I Vest Point uči od vojvode Živojina Mišića! (FOTO)

Srpska vojska je bila u povlačenju, demoralisana, sa manjkom municije, Beograd je bio u neprijateljskim rukama, tako da se Svet već pomirio sa potpunim slomom Srbije.

Za odsudnu borbu bile su neophodne sve raspoložive snage, zbog čega su mladićima u Skoplju pre vremena podeljeni činovi kaplara (otuda i naziv) i oni su odmah narednog jutra upućeni ka Kolubari i Suvoboru. Srpska vojska je tada izvojevala jednu od najsjajnijih pobeda u Prvom svetskom ratu, predvođena Živojinom Mišićem.

EVO KAKO SU VOJVODE MIŠIĆ I PUTNIK POTUKLI ŠVABE: Austrougari spremali paradu i slavlje u Beogradu, a onda se dogodilo čudo! (FOTO)

1300 kaplara predstavlja simbol žrtvovanja za slobodu sopstvene zemlje i naroda jer su ih činili, mahom, golobradi mladići koji su svesno krenuli u borbu.

"U borbi za slobodu, Srbija je žrtvovala najdragocenije. Svoju mladost. Poslednje što je imala. Zalihe svoje inteligencije stavila na žrtvenik otadžbine. Đake i studente. Ali, ti mladi ljudi koji su iz školskih klupa, posle samo dva meseca obuke, krenuli u borbu, nisu se smatrali žrtvama", zapisao je francuski general i vojni istoričar Žorž Revol.

Ostaće da se priča, kako je čitavo Skoplje plakalo kada su dečaci, vojnici, hrabri kaplari vozom krenuli u boj. Od tada, navodno se i peva pesma: „Ruzmarine, moje rosno cveće, tebe varoš više videt neće“.

Na tu pesmu su prema predanjima, hrabri srpski đaci odgovorili: „Što bi dike ode u vojnike, što bi škarta, osta da se karta“.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • p.f.c. iggy

    14. decembar 2014 | 13:00

    Gledam jutros emisiju na Nacionalnoj Geografiji, zove se ,,apokalipsa prvi svetski rat". Ne mogu da verujem sta gledam. Daju veliki znacaj americkoj vojsci koja se jedva nekako odlucila da udje u rat 1917,i to sa minimalnim trupama, a nas niko ne pominje. Nabrajaju se zrtve koje su imali rusi, nemci, francuzi, englezi, austro-ugari, osmanlije, pa cak se pominje devedeset hiljada bugarskih zrtava, a nas niko ni da spomene, nas koji smo najgore prosli, nas kojih je vise od milion nestalo ratovaci na strani saveznika.

  • Zare

    14. decembar 2014 | 14:37

    Neka im je večna slava i hvala. Srbija se ponosi što je imala takvu decu.

  • Ceca

    14. decembar 2014 | 14:36

    ONI SU NAŠ PONOS. SRBIJA NE SME DA ZABORAVI TU DECU, NIKADA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA