Antić i češki ministar o Štavlju i Južnom toku (FOTO)

Srpski ministar energetike je, posle razgovara sa češkim ministrom industrije i trgovine zaduženenog za energetiku rekao novinarima da je razmotrena i situacija nastala nakon obustavljanja projekta "Južni tok", dok je češki ministar poručio da je važno da ove zime obezbedimo sigurno snabdevanje gasom preko Ukrajine jer trenutno nemamo alternativu

  • 0

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je danas da bi u prvoj polovini marta 2015. trebalo da bude doneta zvanična odluka o projektu Štavalj, koji obuhvata izgradnju nove termoelektrane kod Sjenice i proširenje postojećeg rudnika.

Antić je, posle razgovara sa češkim ministrom industrije i trgovine zaduženenog za energetiku Janom Mladekom održanom u okviru Samita šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, rekao novinarima da je razmotrena i situacija nastala nakon obustavljanja projekta "Južni tok", dok je češki ministar poručio da je važno da ove zime obezbedimo sigurno snabdevanje gasom preko Ukrajine jer trenutno nemamo alternativu.

Antić je istakao da su na sastanku sa češkim kolegom definisani naredni koraci vezani za projekat Štavalj, koji treba da se realizuju u okviru zajedničke radne grupe, do sednice Mešovitog komiteta dve zemlje u prvoj polovini marta kada se očekuje i donošenje zvanične odluke o tom projektu.

Za proširenje proizvodnje u rudniku Štavalj sa sadašnjih 50.000 tona na dva miliona tona uglja godišnje, uz izgradnju nove termoelektrane Štavalj, potrebna je investicija od oko 800 miliona evra, a projekat bi trebalo da se realizuje u saradnji sa češkim partnerom, kompanijom Alta.

Antić je rekao da je sa češkim ministrom razgovarao i o modernizaciji rudnika Soko u okviru Javnog preduzeća za podzemnu ekspoataciju uglja Resavica jer je budžetom Srbije za 2015. predviđeno ulaganje od 10 miliona evra, u prvu fazu tog projekta.

Na sastanku je bilo reči i o zainteresovaosti čeških kompanija da grade hidroelektrane na donjem toku Drine, rekao je Antić i najavio da će predstavnici češke vlade danas Minstatsrvu rudarstva i energetike uručiti studiju o rešavnju pitanja mulja u potopljenom rudniku u Kolubari.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav Češke o obustavljanju projekta "Južni tok", Antić je rekao da je to pitanje o kome se razgovara i o kome će se razgovarati i da se još prati situaicja i procenjuju mogući scenariji vezani za taj projekat.

Češki ministar Mladek je naveo da su Češka i Srbija zainteresovane da predstavnici evropskim zemalja i Evropske komisije odu u Ukrajinu i provere stanje njihove gasne infrastrukture s obzirom da ove zime nemamo drugu alternativu za snabdevanje gasom osim preko te zemlje.

Cilj te posete je da se vidi kolike su šanse da dodje do problema sa isporukama gasa preko Ukrajine za evropske potrošače, rekao je Mladek novinarima posle sastanka sa Antićem.

Mladek je, govoreći o saradnji sa Srbijom u oblasti energetike, istakao da Češak ima šta da ponudi u ovoj oblasti i napomenuo da češke firme učestvuju u Srbiji u izgradnji elektrana i u rešavanju problema potopljenog rudnika u Kolubari.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA