NIKOLIĆ: Ni Bog nas neće spasiti ako uvedemo sankcije Rusiji!

- Nema crkve u kojoj bismo mogli da izmolimo oproštaj za uvođenje sankcija Rusiji, jer bi ta odluka bila katastrofalna za nas - rekao je predsednik Srbije

  • 25
Tomislav Nikolić Foto: Marko Todorović

Želim sa ovom Vladom da delim sudbinu, jer ako situacija bude loša, uzalud je što predsednik dobro radi, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za NIN i dodao da su on i Aleksandar Vučić došli zajedno na vlast i zajedno će sa vlasti i otići, ako ne bude dobro.

Nikolić je, u intervju za NIN, rekao da će Vladi Srbije uskoro izložiti svoj konačni predlog rešenja pitanja Kosova i Metohije.

- Na tom predlogu intenzivno radim, jer smo već negde na ivici i svako naše sledeće popuštanje moglo bi da znači da smo se pomalo prećutno sa mnogo čime saglasili - rekao je Nikolić.

- Ako ne postignemo jedinstvo, ja više ništa ne mogu da učinim za Kosovo, jer u mojim rukama nije ni spoljna, ni unutrašnja politika - rekao je Nikolić.

- Ali, pošto sam pobedio na direktnim izborima, od mene se očekuje da uvek imam stav i spreman sam, kao i u slučaju prethodne platforme o Kosovu, da predložim inicijalni tekst i da mi Vlada kaže šta je za nju moguće, a šta nije, da dođemo do zajedničkog rešenja i da za to tražimo i podršku u međunarodnim krugovima - poručio je Nikolić.

To će, kako je objasnio Nikolić, biti predlog Vladi, jer "ja po Ustavu nemam prava predlaganja Skupštini", objasnio je on.

Nikolić je ocenio i da nisu dobra trvenja koja postoje u vlasti. On se kritički izrazio o izjavi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je potrebna promena Ustava, ali i o nastupima pojedinih ministara.

-  Ovde pojedini političari žele da  se u očima EU bolje pozicioniraju i zbog toga su spremni i na promene Ustava. U pravu su svi koji tvrde da do sada priznavanje Kosova nije bilo uslov za prijem u EU, ali nisu u pravu ukoliko kažu da neće biti i zato ću uskoro izaći sa novim, konačnim predlogom za Kosovo. Sada, kada nema Južnog toka, Rusi moraju što pre da odluče-hoće li ulagati u Srbiju ili ne - rekao je predsednik Srbije i dodao:

- Često se ministri, čak i neki njihovi činovnici, usuđuju da komentarišu teme koje nisu u opisu njihovog posla, umesto da sačekaju premijera i sednicu Vlade na kojoj bi se utvrdio zajednički stav - rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio i da je sada pravi trenutak za razgovor o novim oblicima ruskih ulaganja u Srbiju.

- Zna predsednik Rusije Vladimir Putin da sada postoji neka senka u našim odnosima i da bi sve moglo da se vrlo lako reguliše ako bi se Rusija uvrstila među veće investitore u Srbiju - rekao je Nikolić.

Govoreći o Rusiji, spoljnoj politici Srbije i o tome da li će Srbija uskladiti svoju spoljnu politiku sa politikom EU, Nikolić je rekao da on predstavlja Srbiju, a da konkretnu spoljnu politiku utvrđuje i vodi Vlada i  dodao da smatra da o Kosovu i Metohiji svi treba da zauzmu isti, zajednički stav.

- Što se tiče zajedničke spoljne politike sa EU, Vlada je potpuno samostalna da donese odluku o tome, jer ona za to snoci odgovornost pred građanima Srbije. Nema crkve u kojoj bismo mogli da izmolimo oproštaj za uvođenje sankcija Rusiji, jer bi ta odluka bila katastrofalna za nas - rekao je Nikolić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    18. decembar 2014 | 16:46

    Ali zasto bi Rusiji uvodili sankcije i time izazvali samo jos vise problema nego sto ih imamo?!Samo zato sto nam je to neko stavio kao uslov?!A saradnja sa njima nam je fantasticna...Kao sto je i premijer rekao nas niko ne moze da ucenjuje,tako ce i ostati!

  • Marija

    18. decembar 2014 | 20:59

    Ako imamo želju da uđemo u EU, a EU je za sankcije mi ne možemo sedeti na dve stolice i ponašati se van interesa EU sa kojom trebda se se sjedinimo.

  • DD

    18. decembar 2014 | 18:05

    SAMO NAM JOŠ I TO TREBA I ZAVRŠILI SMO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA