Dačić: Dogovor s Putinom želimo da realizujemo!

- Voleli bismo da razgovaramo o situaciji oko Južnog toka s ruskim predsednikom i premijerom u narednim mesecima - rekao je šef srpske diplomatije tokom razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim

  • 6

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Moskvi da Srbija namerava u narednim mesecima sa ruskim rukovodstvom da razgovara o gasovodu Južni tok.

- Voleli bismo da razgovaramo o situaciji oko Južnog toka sa ruskim predsednikom i premijerom u narednim mesecima - rekao je Dačić tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

- Voleli bismo da razgovaramo i o energetskim pitanjima - dodao je prvi potpredsednik Vlade Srbije, a prenosi agencija Itar tas s.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič rekao je uoči Dačićeve posete Moskvi da će on i Lavrov razgovarati o izgledima za partnerstvo unutar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), čije predsedavanje Srbija preuzima 1. januara.

- Naša zemlja želi blisku i konstruktivnu saradnju sa Beogradom po svim pitanjima na agendi OEBS-a - rekao je Lukaševič za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, glavne teme razgovora dvojice šefova diplomatija biće, u sadašnjim okolnostima, rešavanje evropske bezbednosne krize u okviru grupe "Helsinki plus 40", rešavanje ukrajinskog sukoba, stvaranje uslova za usklađivanje procesa integracija i jačanje tradicionalnih vrednosti u zoni OEBS-a.

Lukaševič je istakao da Moskva pozdravlja "interesovanje koje srpska strana pokazuje u pogledu pristupa Rusije", prenosi ruska medijska mreža Sputnjik.

- Očekujemo od srpskog predsedavanja izbalansiranu politiku koja će garantovati da stavovi svih država članica budu uzeti u obzir, u skladu sa mandatom aktivnog predsedavanja OEBS-u - istakao je on.

Lukaševič je naveo da će Dačić i Lavrov razmeniti i stavove o trenutnoj situaciji i izgledima rusko-srpske energetske saradnje.

- Srpsko rukovodstvo je reagovalo sa razumevanjem, mada ne bez zabrinutosti, na odluku o obustavi projekta "Južni tok", čije je sprovođenje bilo nemoguće zbog nekonstruktivnih akcija Evropske komisije. Beograd ne isključuje mogućnost da u budućnosti Rusija pruži Srbiji pouzdane alternativne energetske resurse - dodao je on.

Ministar Dačić je juče boravio u Francuskoj, a posle posete Ruskoj Federaciji, otputovaće u Ukrajinu, sa čijim zvaničnima će takođe razgovarati u sklopu priprema za predsedavanje Srbije OEBS-om.

DAČIĆ I LAVROV

Ivica Dačić izjavio je na početku razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom da Srbija želi da nastavi dobre odnose sa Rusijom.

Dačić je naveo da Srbija želi da nastavi da realuzuje zajedničke projekte o kojima se razgovaralo tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina 16. oktobra Beogradu.

Lavrov i Dačić su najavili da će razgovarati o bilateralnim pdnosima, kao i o predsedavanju Srbije OEBS-om u narednoj godini.

Lavrov je poželeo uspešno predsedavanje Srbiji, dok je Dačić kazao da je to za Srbiju "veliki izazov", imajući u vidu težinu situacije koja postoji među članicama te organizacije.

Srbija s druge strane ima mogućnost da pokaže ozbiljnost u pomoći OEBS-u u ršvanju spornih pitanja i konfliktnih situacija u Evropi, rekao je Dačić.

Dačić je izrazio nadu da će predsednici i premijeri dve zemlje narednih meseci razmotriti situaciju oko Južnog toka i energetske situacije.

Lavrov je čestitao Dačiću ponovni izbor za predsednika Socijalističke partije socijalista, i poželeo mu uspeha kako na na unutrašnjem, tako i na spoljnjem planu.

Posle razgovora, u prisustvu dva ministra, danas treba da bude potpisan sporaum o saradnji diplomatskih akademija Srbije i Rusije, a zatim će se Lavrov i Dačić obratiti novinarima.

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1389

    19. decembar 2014 | 15:01

    nemozemo na dve stolice, i jare i pare. mi sami neznamo šta hoćemo, jedina nam je opcija RUSIJA I KINA.

  • Marko Škorić

    20. decembar 2014 | 08:53

    Srbija vodi politiku u interesu svojih građana i neće pristati na bilo kakve pritiske i ucene , bez obzira od koje strane dolaze.

  • Vidovnjak.

    19. decembar 2014 | 15:17

    Došlo vreme da mi pomognemo Rusiju. Svašta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA