ISPOVEST SRPSKOG KRALJA: Kako sam se družio sa Đinđićem i pomirio sa Jovankom Broz!

U ispovesti, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, priča kako se vratio u Srbiju i otkriva da je za to zaslužan bivši premijer Zoran Đinđić. Pored toga, srpski kralj ispoveda kako mu je bilo neobično kada je prvi put pio kafu sa Jovankom Broz, sa ženom čiji je suprug proterao njegovu porodicu iz zemlje

  • 64

U političkoj ispovesti za Nedeljnik, prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević priča o tome kako ga je Zoran Đinđić vratio u Srbiju, kako je bio prijatelj sa Jovankom Broz i kako su se daleko od očiju javnosti izmirile dve istorijske Srbije, a prvi put govori kakav je njegov odnos sa političkim državnicima deceniju unazad. 

- Trebalo bi da se svi osećamo dobro u vezi slobode medija i da budemo otvoreni za kritike i debate. Sloboda medija nije pretnja, ali bi nedokazane tvrdnje i kritika zasnovana na lažima trebalo da budu predmet zakonskog sankcionisanja. Međutim, potrebno nam je više rada i reformi pravosudnog sistema - poručio je prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

Prestolonaslednik Aleksandar je u ovom intervjuu izneo svojevrsnu retrospektivu perioda provedenog u Srbiji, otkrivajući nepoznate detalje svog odnosa sa svim državnicima i političarima na političkoj sceni Srbije posle petog oktobra 2000. godine.

On je otkrio kako ga je Zoran Đinđić "vratio" u zemlju posle demokratskih promena, u kakvim je odnosima bio Koštunicom, Zoranom Živkovićem, bivšim komunistima sa crnogorske političke scene. Prvi put je izneo i zašto je imao probleme sa Tadićevom vladom, gde je bilo dosta onih koji su, kako kaže, pod uticajem komunističke propagande njegovu porodicu posmtrali kao nekog ko je iz zemlje pobegao sa punim vozom zlata.

- Kada sam se vratio da živim u Srbiju imao sam jako dobru saradnju sa predsednikom Vlade, Zoranom Đinđićem. Dok sam živeo u inostranstvu pomagao sam da se organizuju konferencije za pomoć ujedinjenoj opoziciji. Bile su tri konferencije i Zoran je dolazio svaki put. On nije zaboravio to prijateljstvo i tri do četiri dana nakon što je postao premijer, zvao me je i rekao: "Vratite se, čekam vas, i veliko vam hvala za pomoć koju ste nam pružili" - rekao je prestolonasledik i naglasio da mu je Đinđić pomogao da se vrati u dvorski kompleks.

- Kada smo se organizovali i došli u Srbiju, imali smo sastanak sa njim, a on je odmah pitao gde su mi kola. Rekao sam mu da su na ulici, a on je odmah uzvratio: "Idemo odmah na Dedinje". Bio je vrlo energičan čovek. Ali nisam hteo da odem odmah da ne bih izazivao potencijalne sukobe među političarima - rekao je Aleksandar Karađorđević.

On je, takođe, napomenuo da je imao dobru saradnju sa Zoranom Živkovićem, kao i sa Koštunicom, dok "kasnije nije postalo očigledno da je u to vreme u vladi bilo onih koji su bili pod uticajem komunističke propagande, koji su nas doživljavali kao nekog ko je iz zemlje otišao sa vozom punim zlata. To je, naravno, glupost".

Prestolonasledik je rekao da je vraćanje posmrtnih ostataka svih Karađorđevića u zemlju počelo sa vladom Borisa Tadića, ali da je zahvalan predsedniku Tomislavu Nikoliću, Ivici Dačiću i vladi na čijem čelu je on bio kada su posmrtni ostaci njegovih predaka dopremljeni.

Aleksandar Karađorđević prvi put govorio o istorijskim pomirenjima koja su prošla mimo naše javnosti. Otkrio je da je njegova porodica bila u dobrim odnosima sa Jovankom Broz sa kojom su se upoznali još 2002. godine, kao i kako se izmirio sa Titovim unukom Joškom.

Za Jovanku Broz je rekao da im je bila komšinica i da su prvi put otišli kod nje u posetu. Karađorđević je opisao da mu je u početku bilo čudno da sedi sa ženom čoveka koji je proterao njegovu porodicu, ali da ga je prijatna stmosfera otoplila.

- Njen život je bio težak. Bez obzira šta je tadašnji režim učinio mojoj porodici, pa i meni, mi se trudimo da rešimo sve istorijske nesuglasice i sve podele između četnika i partizana, između komunista i monarhista - rekao je prestolonaslednik i dodao:

- Ove godine nam je u poseti bio i nadvojvoda Karl, praunuk cara Franje Josifa, sa kojim je moj pradeda ratovao u Prvom svetskom ratu. Mi smo imali susret sto godina kasnije, u kraljevskom dvoru. To je bio zaista važan istorijski susret - rekao je Aleksandar Karađorđević.

(Telegraf.rs / Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sare mladji

    25. decembar 2014 | 22:03

    Kakvo je ovo napisano i dali ima odgovornost za ovo. Nije mi jasno a verujem da ima takvih još mnogo ja sam ubedjen da je naše uredjenje REPUBLIKA a u republici kralj nema sta da radi osim da zivi na ledjima poreskih i drugih obaveznika i to koliko se priča i piše lepo žive. Republika Srbija je oduvek za lep i udoban život bila na ledjima naroda.

  • @

    25. decembar 2014 | 21:49

    Zamislite samo, zena dozivotnog Predsednika SFRJ, jednog od najmocnijih ljudi sveta nekada, zivela u nemastini. Njegova deca zive skromno, u normalnim kucama i stanovima, bez vila, limuzina, bazena, aviona itd. A potomci "proteranog" jadnog kralja nad cijom sudbinom trebamo da placemo, zive decenijama u luksuzu, bogatstvu, uzivaju u milionima. I onda prestolonaslednik nepostojeceg prestola kaze kako su price o ukradenom zlatu "glupost"? Jel ima neko u ovoj drzavi da razmislja logicki!?!?!?

  • iznogud

    25. decembar 2014 | 22:45

    potomak kralja koji je unakazio srpski narod pravljenjem jugoslavije sebe naziva kraljem iako je kraljevina ukinuta pre 70 godina prica i objasnjava kako se vratio na grbacu ovog naroda koji je zaslugom njegovog pretka doveden na ivicu nestanka....ovo je horor..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA