24

OTKRIVAMO, GDE JE OTIŠLO TITOVO BLAGO: Evo koliko je blaga dobila Srbija od sukcesije!

Srbija je podelom od 8,5 tona zlata čija se vrednost procenjuje na 107 miliona dolara sukcesijom dobila čak 38 odsto, a kako su prošle druge države bivše SFRJ i kako je podeljeno zlato Josipa Broza Tita

Josip Broz Tito, Zlato
Foto: Profimedia, Foter/Flickr/digitalmoneyworld

VEČITA POTRAGA ZA ZLATOM! Nekadašnje države naslednice Titove SFRJ su 2004. godine postigle sporazum o raspodeli monetarnog zlata Narodne banke Jugoslavije, koje je bilo “zarobljeno” u evropskim bankama, a Srbiji je prema toj raspodeli pripalo 38 odsto!

Radi se o količini od 8,5 tona zlata, čija je vrednost procenjena na 107 miliona dolara oko čega su se “otimale” Srbija, Crna Gora, Hrvatska, BiH, Makedonija, Slovenija, a radi se o zaostavštini i bogastvu iz Titovog doba!

OTKRIVENA SUDBINA SRPSKOG ZLATA: Ante Pavelić u Vatikan odneo silno blago koje je oteo od Srba!

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Tim Sporazumom, Srbiji pripada 38 odsto, Hrvatskoj 23 odsto, BiH 15,50 odsto, Makedoniji 7,50 odsto, a Sloveniji 16 odsto financijske imovine i obaveza bivše SFRJ, a zlato je ljubomorno čuvano u banci “Kredi svis u Cirihu, kao i u Francuskoj centralnoj banci u Parizu!

Tada je dogovorena i raspodela zlata NBJ, koja je bila u posedu Komisije za zlato Francuske, Velike Britanije i SAD, saopštila je HNB, ali to još uvek nije učinjeno.

Foto-ilustracija: Camo.ch, Tanjug/AP

Foto-ilustracija: Camo.ch, Tanjug/AP

Zlatne poluge iz nekadašnjih trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije imale su izuzetno burnu istoriju, baš kao i naša država.

Zlatne rezerve bivše nam zajedničke države zatekle su se u Bazelu u trenutku kada je 1992. godine Savet bezbednosti UN proglasio embargo Srbiji i Crnog Gori, do postizanja rešenja o podeli imovine bivše SFRJ. Gotovo celokupne monetarne rezerve u zlatu Narodne banke Jugoslavije, oko 46 tona čistog zlata, blokirane su tada u Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u pomenutom švajcarskom gradu, gde su držane na ukamaćenju duži niz godina i korišćene za dobijanje povoljnih kredita radi premošćavanja kriza likvidnosti.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Prema poslednjim podacima do kojih je došao Telegraf.r Srbija poseduje 16.1 tonu zlatnih rezervi.

ČUVAMO TONE ZLATA: Evo koliko Srbija ima zlatnih poluga koje drži pod ključem!

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Josip Broz Tito, NBS, SFRJ, Tito, Zlato
Popularni komentari
 • m
  m.m

  Naravno u CH zato su se oni u poslednje vreme toliko izgradili ne samo sa nasim vec da nenabrajam koliko drugih zemalja je u tom kolu. Okrenuli su oni to sigurno 5 puta i zaradili na budalama kao sto smo mi. Pa se onda svi mi pitamo odakle njima se ovo sto imaju. A imaju mnogo i previse.

 • f
  filipj

  Tito nije imao zlato.

 • M
  Majka brate

  И шта би са толико злато Цирих чува наше злато

foto dana

video dana