ISTRAŽUJEMO ZA KOGA NAVIJAJU LIDERI: Partizan - Zvezda 6-6!

"Grobari" su Tadić, Toma, Dačič, Dinkić, Ljajić i Dodik, "Delije" Čeda, Vuk Drašković, Koštunica, Velja Ilić, stariji Krkobabić i Šešelj. Ima i "Marinaca", "Crvenih đavola", "Torcide Sandžak","Vitezova" , "Ekstrema" i "Firmaša"

  • 3

Na crno-beloj polovini terena - Tadić, Toma Nikolić, Dačić, Dinkić, Ljajić, Dodik. Nasuprot njima, u crveno-belim dresovima - Čeda Jovanović, Koštunica, Vuk Drašković, Velja Ilić, Jovan Krkobabić, kojima podršku iz Haga daje Vojislav Šešelj.

Boje ostatka Srbije brane Čanak (Vojvodina), Pastor (Spartak), Ugljanin (Novi Pazar) i Palma (Jagodina), uz neopredeljenog Rizu Halimija.

Kada bi lideri političkih stranaka koji trenutno u izbornoj kampanji špartaju Srbijom uzduž i popreko obukli dresove klubova za koje navijaju, dobili bi svojevrsnu reprezentaciju Super lige u fudbalu. "Grobari" i "Delije" su izjednačeni, ali ima i "Marinaca", "Crvenih đavola", "Torcide Sandžak","Vitezova", "Ekstrema", "Firmaša"...

Predsednik Srbije Boris Tadić navija za Partizan. Veliki je "fan" crno-belih, pogotovo košarkaškog kluba.  Ne smeta mu to što ostali "Grobari" skandiraju uvredljive parole na njegov račun, dok on iz lože zdušno bodri i peva navijačke pesme.

Iako je Tomislav Nikolić, predsednik  SNS, njegov najveći oponent, navijačke su kolege, jer je i Toma ljubitelj crno-belog dresa. Mada ne prisustvuje zvaničnim utakmicama, nikada nije skrivao sklonost ka Partizanu. To je, kaže, pravilo u njegovoj porodici.

Lider SPS Ivica Dačić poznati je navijač i bivši  funkcioner rukometnog i košarkaškog kluba PartizanRedovni je posetilac sportskih priredbi, ali i dežurni za sprečavanje incidenata kojih je u našem sportu sve više. Očigledno je zbog toga pod velikim pritiskom, pa je tako pre rukometne utakmice Srbija-Hrvatska u beogradskoj Areni izjavio:

-  Više ne znam za koga navijam.

Mlađan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije, pored ranije ljubavi, Partizana, odnedavno ima i novu - Radnički iz Kragujevca.

- Oduševljen sam razvojem sporta u tom gradu. Radnički je izrastao u ozbiljne ekipe u košarci, fudbalu, odbojci, rukometu… Ima sporta i van Beograda, treba te uspešne kolektive pomagati. Ako treba da biram između dva naša najveća kluba, od detinjstva sam za Partizan - objašnjava Dinkić.

Rasim Ljajić, predsednik SDPS, vatreni je partizanovac, toliko da je već godina član Upravnog Odbora FK Partizan.

- Navijam za Partizan, ali ne mrzim Zvezdu- napominje Ljajić.

Veliki "Grobar" je i Milorad Dodik, premijer RS, koji često osvane u Pioniru na evrologaškim utakmicama KK Partizan.

Na suprotnoj, crveno-beloj strani, najpoznatiji su Čedomir Jovanović (LDP), Vojislav Šešelj (SRS), Velimir Ilić (NS), Vuk Drašković (SPO) i Vojislav Koštunica (DSS). Kako saznajemo, naklonost ka crveno-belima još od osnivanja kluba 1945. godine gaji i Jovan Krkobabić (PUPS).

Predsednik LDP Čedomir Jovanović, iako ga sport mnogo ne zanima, navija za Zvezdu. Gostujući kod Milojka Pantića u emisiji "Sportska galaksija" izneo je detalje, nepoznate javnosti, o svojoj navijačkoj prošlosti i odlascima na stadion voljenog kluba.

- I ja sam kao tinejdžer sa svojim drugarima imao svoje mesto na severu, ali tada još nije bilo "Delija" - rekao je Jovanović.

Na tribinama Marakane već neko vreme nema ni prvog čoveka SPO.

- Vuk je ljubitelj Crvene zvezde, ali nije aktivan na utakmicama - kaže za Telegraf.rs poslanik ove stranke Aleksadar Jugović, inače partizanovac, koji će ostati upamćen i po tome da je izašao iz uprave čačanskog Borca kada su njihovi navijači "Čete Čačak" obukli odore Kju Kluks Klana, sa sve belim kukuljicama.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, vatreni je zvedaš. Iako ne prisustvuje utakmicama, uz Zvezdu je zato što je ona, kako kaže, srpska institucija. Nejasno je samo šta je u nekoliko navrata proteklih sezona tražio u Pioniru, na utakmicama košarkaša Partizana.

U Hagu utamničeni lider radikala Vojislav Šešelj svojevremeno je hteo da svoje pristalice vodi na Zvezdin "sever", pa nije teško zaključiti za koga navija.

Ostatku Srbije i uslovno rečeno manjim timovima posvećeni su Nenad Čanak (LSV), Balint Pastor (SVM), Sulejman Ugljanin (SDA) i Dragan Marković Palma (JS).

Lider LSV Čanak navija za Vojvodinu, mada ne posećuje sportske mečeve i nije aktivan na sportskim takmičenjima.

Balint Pastor, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, navija za subotički Spartak.

Ja sam lokal patriota po tom pitanju. Nisam imao vreme u poslednje vreme da često posećujem stadion, ali planiram da inteziviram to. U Evropi sam fan Real iz Madrida, navijam da osvoje Ligu Šampiona ove godine - kaže Pastor.

Sulejman Ugljanin,  predsednik Stranke demokratske, voli alpinizam i navija za klub "Sandžak" iz Novog Pazara. Poznat po tome što veoma retko daje izjave novinarima, ipak je jednom prilikom, neposredno pred održavanje večitog derbija, odgovorio novinarima da bodri - planinarski klub "Sandžak" iz Novog Pazara!

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, logično navija za klub iz grada u kome je "nekrunisani kralj".

- Navijam za Jagodinu. To je najbolji klub, možemo da pobedimo i Partizan i Crvenu Zvezdu. Kladim se uvek na svoj omiljeni klub protiv večitih rivala - otkriva Marković.

Konačno, probali smo da saznamo koje mu navijačke boje leže na srcu, ali jedini albanski političar u parlamenu Riza Halimi nije odgovarao na pozive Telegrafa.rs.

(I. Mitkovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA