Zbog ovog POKOLJA Albanaca bombardovana je i UBIJANA Srbija! (FOTO) (VIDEO)

Pre 16 godina, u Račku na Kosovu i Metohiji, pronađena su tela 45 Albanaca za čiji pokolj su optuženi Srbi, zbog čega je Srbija 1999. godine bombardovana od strane NATO-a, iako se kasnije ispostavilo da su među stradalima bili isključivo pripadnici terorističke OVK

  • 48

Pre 16 godina, u Račku na Kosovu i Metohiji pronađena su tela 45 Albanaca, za čije su ubistvo optužene srpske snage bezbednosti. Ove optužbe izrečene su od tadašnjeg šefa misije OEBS na KiM Vilijama Vokera presudno su uticale na odluku NATO pakta da se bombarduje SRJ! Kasnije se ispostavilo da su stradali bili pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova.

Iako ekspertiza finskih patologa koje je angažovala Evropska unija nije dokazala da je reč o masakru nad civilima, taj događaj je presudno uticao na donošenje odluke o bombardovanju Jugoslavije od strane NATO 1999. godine.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

 

Tadašnji američki predsednik Bil Klinton je izjavio: "Treba da zapamtimo ono što se dogodilo u Račku... nevini ljudi, žene i deca su odvedeni iz svojih domova u jednu jarugu, prisiljeni da kleknu u prašinu i pokošeni paljbom."

Ključnu ulogu odigrao je šef Verifikacione misije OEBS-a Vijlijem Voker, koji je na licu mesta, pre ikakve istrage , izjavio da su u Račku vladine snage počinile masakr nad nedužnim civilima.

Zapadni zvaničnici i štampa prihvatili su Vokerovu verziju kao jedinu i zvaničnu.

Uporna objašnjenja Srbije da su u Račku, u borbi ubijeni naoružani teroristi, koji su noću preobučeni u civilnu odeću, gotovo niko nije želeo da čuje.

Ipak, ostale su i sumnje i činjenice i probuđena savest pojedinih aktera, koje polako otkrivaju istinu o Račku.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

VOKER KAO SPLETKAROŠ

Akciju su na poziv policije pratili i posmatrači OEBS-a, ali i novinari iz nekoliko stranih televizijskih i novinskih kuća, koji su mogli na licu mesta da snime opkoljavanje i zauzimanje jednog od važnih uporišta OVK.

Obračun sa OVK planiran je i izveden posle ubistava četvorice srpskih policajaca.

"Kada je policija prišla Račku, teroristička grupa koja se nalazila u selu, iz rovova, bunkera i drugih utvrđenja otvorila je vatru iz automatskog oružja, ručnih bacača i minobacača, ali je policija uspela da ih razbije", navodi se u saopštenju MUP-a objavljenom posle sukoba u tom selu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Pri tom je ranjen policajac Goran Vučićević, a u sukobima je "poginulo više desetina terorista, među kojima je većina bila u uniformamama sa oznakama terorističke grupe koja sebe naziva OVK".

U sukobu je oštećeno više službenih vozila MUP-a Srbije, a policija je zaplenila jedan mitraljez 12,7 milimetara, dva puškomitraljeza, 36 automatskih pušaka, dve snajperske puške, veću količinu municije, saopštila je srpska policija.

Policija se zatim povukla, posmatrači ušli u selo, a tokom noći u Račak su se vratili pripadnici OVK.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Već sledećeg jutra, u selo je stigao Vilijam Voker, i pred brojnim kamerama telefonirao Vesliju Klarku komandantu NATO-a za Evropu i saopštava mu: "Ovo je masakr, stojim ovde i vidim tela".

- Video sam sve primese masakra... mnogo tela, mnogo muškaraca ubijenih vatrom iz različitih pravaca, ali većinom izbliza. To je jeziv, užasan prizor - rekao je Voker novinarima u Račku, navodeći da su mu meštani rekli da su ubistva počinili srpski policajci.

- Kao laiku, to mi izgleda kao masakr, izgleda kao da su ljudi koji apsolutno ne poštuju ljudski život pobili ove ljude, koji mi deluju kao zemljoradnici, kao radnici, kao seljani koji zasigurno nisu zaslužilu da umru na ovaj način - rekao je Voker.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Leševi su, zatim, prebačeni u lokalni džamiju, a prištinski dnevnik "Koha ditore" je, u danima koji su sledili, objavljivao čitulje "herojima OVK ubijenim u borbama za Račak".

Beograd proglašava Vokera nepoželjnom osobom i bezuspešno pokušava da dokaže da nisu stradali civili već naoružani teroristi koji su preko noći presvučeni u civilna odela.

KAPISLA JE PUKLA - BOMBARDOVANJE SRJ MOŽE DA POČNE!

U bombardovanju, koje je počelo 24. marta i trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Tačan broj poginulih nikada nije objavljen, a procene se kreću između dve i po i tri hiljade ljudi.

Bombardovanje je zavšreno 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija i potpisavanjem Kumanovskog sporazuma, kojim je vlast na Kosmetu preuzela međunarodna vojna uprava.

Privremene vlasti u Pokrajini, jednostrano su proglasili nezavisnost 17. februara 2008. godine.

Međunarodni sud pravde u Hagu razmatra pitanje legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, koje je Generalna skupština UN postavila sudu na inicijativu Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tetak

    15. januar 2015 | 16:26

    Mi ne poštujemo tuđe živote? A on je mislio da niko neće poginuti u bombardovanju koje je trajalo 78 dana. Da niko neće poginuti ako gađaju bolnice i škole, ko zna tu smo možda krili tajno oružije kojim bi smo im srušili avione. I onda mi ne poštujemo tuđe živote. Srbi su se borili na Kosovu i Metohiji. Srbi su ga oslibodili od Turaka. A sad šiptari hoće da ga nam otmu. Državu nisu imali do pre sto godina a sad odjednom traže delove drugih država, koje su te delove oslobodili.

  • Раднаскела

    15. januar 2015 | 17:46

    Упорно се потенцира на томе како су били обучени! Какве то везе има,ако пуцаш на полицију и војску, ти си терориста,па можеш да будеш обучен и као деда Мраз. А они неупућени у ову сјајну акцију, нека се мало обавесте, па онда,ако имају образа, нека тврде да су Шиптари стрељани.

  • sax

    15. januar 2015 | 15:07

    SRBIJA JE BOMBARDOVANA ZBOG AMERICKOG PLANA DA SE UNISTI SRPSKI NAROD A OVO JE BIO SAMO IZGOVOR ZA POCETAK BOMBARDOVANJA!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA