NIKOLIĆ: Patrijarh Irinej i ja imamo bliske stavove o Kosovu! (FOTO)

- Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji, o sudbini naroda, teritorije, Srpske pravoslavne crkve, bezbednosti na KiM, o tome kako ja zamišljam to rešenje - rekao je predsednik Srbije, komentarišući razgovor sa patrijarhom Irinejom

  • 3

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao sa patrijarhom srpskim Irinejom u zgradi Patrijaršije. Nikolić time i u ovoj godini nastavlja praksu čestih susreta sa patrijarhom Irinejom.

Tomislav Nikolić izjavio je danas da je s patrijarhom srpskim Irinejom razgovarao o predlogu platforme za Kosovo i Metohiju, koja će, kako je rekao, ići u pravcu onog što Srbija može da prihvati kao konačno rešenje, a da ne ugrozi svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Nikolić je, posle sastanka koji je trajao skoro dva sata, rekao novinarima da on i Sinod imaju "veoma bliska razmišljanja" o tome.

- Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji, o sudbini naroda, teritorije, Srpske pravoslavne crkve, bezbednosti na KiM, o tome kako ja zamišljam to rešenje - rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic Foto: Tanjug/Tanja Valic

On je napomenuo da su to još uvek samo razgovori i konsultacije, da još nije nije oblikovan dokument koji bi on predstavio predsedniku vlade, a potom i javnosti.

- Izneo sam neka svoja razmišljanja i nisam naišao na negodovanje ili nesporazume sa svetim Sinodom. Dakle, mi tu negde veoma blisko razmišljamo o tome kako bi to trebalo da izgleda do kraja - rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje u kojem će pravcu ići rešenje, Nikolić je odgovorio: "U pravcu onoga što Srbija može da prihvati kao konačno rešenje, a da ne ugrozi svoj suverenitet i teritorijalni integritet."

Upitan kada će javnost moći da vidi taj dokument, on je odgovorio da će se o tome blisko i intenzivno dogovarati s premijerom Aleksandrom Vučićem zato što takav dokument zahteva opštu saglasnost, ili bar saglasnost skupštine za ono što vlada u ime predsednika bude predložila.

Foto: Tanjug/Tanja Valic Foto: Tanjug/Tanja Valic

- To nije dokument na kojem bismo se prepirali, to je dokument na kojem moraju da se pronađu rešenja iza kojih će stati vlada kao organ koji to treba da sprovede i koji pregovara u Briselu - istakao je Nikolić.

On je pozvao na strpljenje, rekavši da najpre treba da prođe prvi sastanak Beograda i Prištine u Briselu, predviđen za 9. februar, "u pokušaju da se nastavi tamo gde je stalo poodavno".

- Čini mi se da smo za to vreme svi imali vremena da razmislimo o onome šta se dešava i onome šta nas čeka i da shvatimo da, po meni, odugovlačenje i gubljenje vremena nikako ne ide na račun Srbije - rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da je s patrijarhom razgovarao i o problemima Crkve u funkcionisanju, njenom odnosu prema državnim organima, uključujući pitanje povraćaja imovine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Crkva ima zabrinutost za dešavanja na Kosovu i Metohiji i mislim da je u pravu njegova svetost i Sinod kada žele da budu informisani o tome šta se radi, dokle se stiglo - rekao je predsednik.

Nikolić je dodao da, kao pripadnik SPC, uvek želi da zna stavove Sinoda i da razmena mišljenja s patrijarhom pomaže "da mnoge stvari budu jasnije".

- Mislim da je potreba da se češće sastajemo sada veoma izražena u vreme ili u godini kada ćemo možda biti na velikim iskušenjima i rešavati velika srpska pitanja - zaključio je predsednik Srbije.

Najviše susreta njih dvojice bilo je 2013. godine kada su se sastali najmanje šest puta: dva puta u februaru, aprilu, dva puta u maju i u septembru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A l v e n t A

    23. januar 2015 | 07:31

    Moj Tomilave, toliko si se prosvetlio i ne da blistaš nego prosto šljaštiš pa mnogi iz vlade ne mogu da gledaju u tebe...

  • davca

    22. januar 2015 | 23:19

    Saradnja izmedju ove dve institucije od krunskog znacaja za Srbiju..I narod je uz vas!!!!!

  • davca

    22. januar 2015 | 23:18

    Veoma je važno da Crkva i država imaju dobru saradnju .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA