Dačić: Nastavljamo kao Tito!

Ministar spoljnih poslova istakao da Srbija želi da nastavi sa odličnom saradnjom sa tradicionalnim prijateljima u Africi

  • 10

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija želi da razvija dobre odnose i ekonomsku i političku saradnju sa zemljama Afričke unije.

Dačić, koji će sutra učestvovati na 26. zasedanju Izvršnog saveta Afričke unije u Etiopiji, rekao je novinarima da Srbija, kao pravni naslednik Jugoslavije, želi da razvija dobre odnose sa svojim tradicionalnim prijateljima u Africi.

- Tito je imao veliku ulogu i značaj za afričke zemlje i želimo da tu tradiciju nastavimo - rekao je Dačić i dodao da će zato Srbija i ubuduće biti prisutna na sastancima Afričke unije.

Šef srpske diplomatije je rekao da su između Etiopije i Srbije postoji tradicionalno dugogodišnje prijateljstvo još iz Titovog doba i da i sad država želi da ti odnosi budu što bolji i da se brže razvijaju.

- Želimo da imamo što više političkih poseta i konsultacija, da razvijamo ekonomsku saradnju, koja može da bude bolja nego do sad - kazao je ministar spoljnih poslova.

- Ja sam ovde došao kao prijatelj kod prijatelja - istakao je Dačić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kako je ranije najavljeno, Dačić će se tokom boravka u Adis Abebi sastati sa predsednicom Komisije Afričke unije Nkosazanom Dlamini-Zumom i drugim visokim funkcionerima Komisije Afričke unije, uključujući i zamenika predsedavajućeg Afričkoj uniji Erastusa Mvenču, kao i komesara za mir i bezbednost Smail Šergija.

Najavljeno je da će se Dačić sastati i sa šefom diplomatije Etiopije, kao i sa ministrima spoljnih poslova Alžira, Angole, Maroka, Kenije i drugih afričkih zemalja sa kojima Srbija želi i dalje da unapređuje bilateralne odnose i politički dijalog, a posebno ekonomsku saradnju za koju postoje značajne mogućnosti i obostrani interes.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    25. januar 2015 | 17:52

    Vi ste Titini,a mi kitini, odlicno.

  • Pero

    25. januar 2015 | 19:30

    Sta daco ti ozbiljno dacete nastaviti kao tito jesili ti malo prehladjen kao da neznas koje bio ovaj broz. Tesko nama ako ti nepromjnis misljenje.

  • Imenjak

    25. januar 2015 | 19:28

    Tako ćemo i zavrsiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA