ODBIJENE OBE TUŽBE: Hrvati nisu počinili GENOCID u Oluji - Srbi nisu KRIVI za ZLOČINE u VUKOVARU! (FOTO)

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je u celini međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid

  • 78

U zgradi Međunarodnog suda u Hagu izriču se presude u sporu između Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Naime, Hrvatska je podnela tužbu protiv Srbije još 1999. godine, a Srbija je odgovorila kontratužbom desetak godina kasnije.

Presudu čita predsednik tog suda Peter Tomka. On je odbacio optužbe protiv Srbije za genocid prije 27. aprila 1992. kad je Miloševićeva Jugoslavija postala članica UN-a, dok je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio u celini tužbu Hrvatske.

Sud je i presudio da Hrvatske snage nisu počinile genocid tokom akcije "Oluja"! Čime je odbačena i tužba Srbije protiv Hrvatske.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Srbija tvrdi da je Hrvatska počinila sledeća dela: ubistva Srba u Hrvatskoj, nanošenje teških povreda, donošenje do potpunog ili delomičnog uništenja jedne etničke grupe.

Za dela koja navodi Srbija, ako se pokažu zločinima, Hrvatska je odgovorna jer ih je počinilo jedno ili više nacionalnih tela.

- U slučaju Slobodana Miloševića, postojala je optužba za genocid u BiH, ali ne i za deo optužnice koja se bavi sukobima u Hrvatskoj - rekao je sudija i dodao da druge pojedinačne presude, poput one Anti Gotovini, ne mogu imati presudnu težinu u ovom slučaju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Potpuno smo uvereni je da su JNA i srpske snage počinile zločine koje se smatraju genocidnima u različitim područjima Hrvatske, od Slavonije, Korduna, Like, Banovne i Dalmacije - kazao je Tomka te dodao kako su to učinili da se otera, tj. progna stanovništvo s tih područja kako bi se stvorila homogena srpska država, a ne s namerom da se uništi hrvatsko stanovništvo.

Navedeno je i da su mnoga svedočenja koja je Hrvatska iznela pred sud manjkava, kao i da su brojni policijski zapisnici predati sudu bez potpisa od strane lica koja su davala izjave.

- Čini se da su u nekim svedočenjima izjave čak i prepričane izjave svedoka - rekao je Tomka.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Država koja je tek postala članicom potpisnicom Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članku 9. Nije dovoljno da su samo prekršena ljudska prava, ona moraju biti navedena i opisana u Konvenciji - kazao je sudija.

On je naveo da je SRJ postala obavezana Konvencijom o genocidu tek od 27. aprila 1992. godine, kada je SRJ i nastala.

Sudija je istakao je protutužba Srbije utemeljena pošto je Hrvatska postala članicom potpisnicom Konvencije 8.10.1991. godine, a činjenja 1991. i 1992. direktno su vezana uz 1995. godinu.

- Srbija nije dužna da dokaže negativnu činjenicu, odnosno atmosferu genocida. Hrvatska je dužna da dokaže činjenice. Sud mora da bude potpuno ubeđen u optužbe da se desio genocid i te činjenice moraju biti jasno dokazane. Činjenja koja su izvršena 1995. godine ulaze u Konvenciju - rekao je.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Presuda MSP će biti konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donosi ukupno 17 sudija, 15 stalnih i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

U Hagu su prisutni članovi oba pravna tima, a presudu u sudnici slušaju ministri pravde Srbije Nikola Selaković i njegov kolega iz Hrvatske.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanja

    3. februar 2015 | 11:43

    Ovo je sramota od suda. Odbacili su hrvatsku tuzbu, samo zato da bi imali razloga da odbace srpsku. Realno, Hrvatim je manje vazna njihova tuzna, koliko da se odbaci suprotna, da bi izbegli odgovornost za brojne ratne zlocine, genocid, pljacku srpske imovine. Ovo nije presuda, ovo je podilazenje Hrvatima. Bruka. Ugasila sam tv, necu vise da slusam.

  • Deks

    3. februar 2015 | 11:36

    Podneli tuzbu kad nas je ceo svet bombardovao.a oni proterali 500 000 ljudi.kakvi neljudi

  • Dragan

    3. februar 2015 | 11:47

    Najzad da shvate ko je kriv za krvoproliće i ko je izazvao rat u bivšoj Jugoslaviji.Hrvatska,Slovenija, Bosna i Hercegovina kao i Amerika sa svojim Natovcima(Evropske članice) DA ODGOVADAJU ZA GENOCID NAD SRPSKIM Narodom.Na kraju pravda uvek pobedjuje nepravdu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA