MISTERIJA SRPSKIH LOBISTA U AMERICI: Evo ko u Kongresu SAD BRANI KOSOVO od Albanaca i ČUVA interese Srbije! (VIDEO)

U Kongresu u SAD, od 2004. godine obnovljen je rad "Srpskog kokusa", sa ciljem da se problemi Srbije što bolje čuju u Americi, a ko je na čelu ove neformalne grupe i sve o njoj, pročitajte ovde...

  • 5

Srbija u Predstavničkom domu Kongresa SAD ima svoju grupu, koja se bori za interese Beograda i na taj način lobira za Srbiju. Telegraf.rs vam donosi priču o "Srpskom kokusu" i njenom stvarnom uticaju u Americi!

Poznato je da skoro svaka zemlja u Americi ima svoju grupu koja lobira za njihove interese, a Srbija je u red tih država ušla 2004. godine  kada je Administrativni komitet Predstavničkog doma Kongresa SAD usvojio je zahtev za uspostavljanje neformalne poslaničke grupe - Srpskog kokusa. Beograd je tako kao poslednji sa Balkana dobio svoje "lobiste" u SAD (iako to ova grupa zvanično nije).

To, međutim, ne znači da su svi problemi u odnosima sa SAD rešeni, već da sada u američkom kongresu postoji neko ko će tumačiti probeleme Srbije.

Treba istaći i to da je grupa koja je zastupala Srbiju postojala u Kongresu sedamdesetih godina prošlog veka, ali se u međuvremenu ugasila. Tako je posle više od 4 decenije Srbija ponovo počela da lobira za svoje interese.

Foto: Wikipedia / CAROL MCKINNEY HIGHSMITH Foto: Wikipedia / CAROL MCKINNEY HIGHSMITH

Najveći značaj ove grupe, ipak treba tražiti u ravnopravnosti Srbije sa ostalim državama, koje su takve grupe imale i ranije. Njen značaj je i u političkom kontekstu, u smislu da članovi te grupe javno priznaju da podržavaju pozitivniji pristup američke spoljne politike Srbiji.

Ipak, kokus grupa nije svemoćna: postoje stvari koje ona može, ali i stvari koje ne može da uradi. Ona nije rešenje svih problema u odnosima sa SAD, a ne treba je brkati ni sa grupama za lobiranje, mada ta grupa u nekim slučajevima to i jeste.

Treba imati u vidu da u Srpskom kokusu nisu naši predstavnici u američkom Kongresu, to su američki predstavnici u američkom Kongresu, koji su, naravno, bliski administraciji ili svojoj stranci, i koji će, isto tako, vršiti uticaj na nas da neke stvari pokrenemo i da nam pomognu u tome.

Prvi predsedavajući srpskog kokusa bio je uticajni republikanac iz Indijane Ben Barton, član Komiteta Predstavničkog doma za međunarodne odnose, koji je i predložio formiranje kokusa, a kopredsedavajući kongresmen Rahm Emanuel iz redova demokrata, član Budžetskog komiteta Predstavničkog doma.

Foto: Wikipedia/Matt H. Wade Foto: Wikipedia/Matt H. Wade

Sadašnji prvi čovek ovog "neformalnog tela" je kongresmen Ted Po, republikanski kongresmen iz Teksasa, koji će na tom mestu zameniti Dena Bartona, koji odlazi u penziju. On je poznati teksaški kongresmen, koji je tokom svoje karijere obavljao i funkcije sudije i tužioca, poznat je i po inicijativama u korist spoljnopolitičke politike Srbije.

On je sa još trojicom kongresmena pred odlučivanje Evropske unije o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u Uniji, uputio pismo administraciji u Briselu i Vašingtonu, podržavajući pozitivnu odluku. Takođe, kongresmen Po se na jednoj od poslednjih rasprava Odbora za spoljne poslove Kongresa o krizi na Kosovu i Metohiji založio da zvanični Vašington ozbiljno podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, za šta se terete pripadnici OVK.

Po je u Kongresu pokrenuo i pitanje granica, ocenivši da je unutrašnje granice u bivšoj Jugoslaviji napravio Josip Broz Tito i da je „čudno da su SAD to prihvatile”, a da se sada postavlja pitanje šta će biti ako Srbi sa severa Kosova kažu da više ne žele da žive na Kosovu.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA / OGNJEN STEVANOVIC Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA / OGNJEN STEVANOVIC

Za kongresmena Poa je poznato da jako ceni srpsku istoriju i činjenicu da se Srbija u dva svetska rata borila na strani Sjedinjenih Američkih Država.

Prema rečima bliskih saradnika, na njega je veliki uticaj imala i knjiga “Zaboravljenih 500”, koju je napisao Greg Frimen, a opisuje najveće spasavanje američkih pilota u Drugom svetskom ratu, koje su krajem 1944. godine prihvatili i pomogli im pripadnici ravnogorskog pokreta Draže Mihajlovića.

Ted Po je rođen 1948. a 1973. je diplomirao na pravnom fakultetu u Hjustonu. Posle osam godina provedenih na mestu tužioca u lokalnom okrugu, Po je postavljen za sudiju, postavši tako sa 33 godine jedan od najmladjih sudija u Teksasu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    10. februar 2015 | 06:47

    To se kod nas kaze korupcija.

  • strvarno?

    11. februar 2015 | 12:51

    Godpodin Dachic svaki dan veci i shiri. Chovek od velichine i shirine.

  • SRBIJA N

    9. februar 2015 | 22:29

    E to je pravda ko bolje lobira ustvari ko bolje plati taj je u pravu ,zato se sve ovo i desava ko da pare taj je upravu,USAskuplja pare i pravi haos po svetu dok ovi drugi slepci traze ko ce da lobira za njih i jednom ne platis odma se okrecu protiv tebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA