Vreme čitanja: oko 2 min.

REŠENA MISTERIJA TITOVOG SEFA: ZLATO u njemu NIJE MARŠALOVO već svaka stvar ima ŽIG KARAĐORĐEVIĆA!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prilikom otvaranja sefa maršala stručna komisija je pronašla predmete za koje se veruje da pripadaju porodici Karađorđević. Sada su naslednici kraljevske porodice zatražili da vide šta je u čuvenom "depou 555", kako bi im se vratilo ono što im je oduzeto

  • 68

U Prvom osnovnom sudu i dalje je u toku ostavinska rasprava o imovini bivšeg doživotnog predsednika SFRJ i KPJ Josipa Broza, koja se nalazila u Titovom sefu, a pored Brozovioh naslednika, za ovu zaostavštinu zainteresovana je i porodica Karađorđević!

Naime, kako je potvrđeno Telegrafu u ovom sudu zvanično je stigao podnesak naslednika Karađorđevića, koji prvi put, na ovaj način traže da vide šta se nalazi u čuvenom Titovom sefu, famoznom "depou 555".

Princeza Jelisaveta Karađorđević, zatim deca princa Andreja (Katarina, Dimitrije i Lavinija - Marma) i sinovi princa Tomislava (Đorđe i Mihailo) su još prošle godine, 12 septembra pokrenuli ostavinske rasprave, ali je jedino ročište koje je od tada održano bilo 6. februara i to po zahtevu za sprovođenje zaostavštine iza pokojne kneginje Olge, 6. februara.

Sud je na njemu tražio dokaz da je kneginja rehabilitovana i zakazao naredno za 10. mart.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

ŠTA SADRŽI TITOV SEF: 30 kg zlata, ordenje, brilijanti i devize!

Blago vraćeno u Titov sef

Komisija još popisuje Titov sef, problem stari novčići

Takođe, ročište u ostavinskom postupku iza kneza Pavla zakazano je jednom, 4. decembra, ali je zbog štrajka advokata odloženo, dok iza kraljice Marije nije ni zakazivano.

Tajni sadržaj Titovog sefa dospeo je u žižu javnosti prošlog aprila, kada je Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ušao u trezor NBS na čelu tročlane državne komisije koju su još činili jedan svedok i sudski veštak. Nakon što je Antić zavirio u trezor NBS-a, počele su spekulacije da se u njemu nalazi veliki broj stvari koje pripadaju Karađorđevićima, nakon čega su i oni postali zainteresovani da vide ima li u čuvenom sefu zaista toliko dragocenosti koje pripadaju njihovoj porodici.

SVETSKA EKSKLUZIVA - OTKRIVAMO MISTERIJU SKRIVENOG BLAGA IZ TITOVOG SEFA: Evo koliko je novca i zlata čuvao maršal!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

NAJNOVIJA TITOVA MISTERIJA: Nađen ključ za Maršalov tajni sef sa još većim blagom!

- U sefu gotovo svaka stvar nosi inicijale ili pečat kraljevske porodice Karađorđević. To nije nikakav „Titov sef”! Pa tamo je ručni sat kralja Aleksandra sa ugraviranim njegovim imenom. Zato je dobro što Karađorđevići žele da se uključe u ostavinsku raspravu i traže uvid u to šta se u sefu nalazi - rekao je ranije Oliver Antić za naš portal.

Foto: Tanjug/AP/Laurent Gillieron Foto: Tanjug/AP/Laurent Gillieron

Takođe, ranije je i ovlašćeni sudski veštak Rajko dupalo potvrdio, uvidom u vreće sa dragocenostima koje su tada otpečaćene da je reč o predmetima koji su pripadali Karađorđevićima. Generalni sekreterijat  Predsedništva predložio je da se izdvoje iz Titove ostavinske mase. Karađorđevići su ovu dokumentaciju priložili sudu, koji ipak nije bio zadovoljan priloženim zapisnicima kao dokaznim materijalom i tražio je da svako od naslednika pojedinačno precizira šta mu pripada - što je gotovo nemoguće jer zapravo i ne znaju šta se tačno nalazi u sefu.

Ostavinska rasprava Brozovih počela je 14. decembra 1983. godine na zahtev Žarka Broza, Titovog sina.

Novi momenat desio se 2000, kada je Ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju društvenom svojinom koje su imovina Josipa Broza. Otvoren je nov proces, u kome treba utvrditi šta su Titove lične stvari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    17. februar 2015 | 14:44

    To zlato nije ni titovo niti je od karadjordjevice to zlato pripada narodu ili gradjanima srbije

  • Dacko

    17. februar 2015 | 15:21

    Poznato ja da su Karađorđevići pobegli za Englesku i odneli velike količine zlata i srebra i nisu ga vratili nazad! Tito svoje odneo nije. ETO, tu je pa neka i to lapi "KRALJ "

  • Vla

    17. februar 2015 | 16:11

    A odakle kralju to bogastvo ako nije pljacko narod ljudi su gladovali a neko SE bogatio ko i sad sramota burzuji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA