DRUŽE TITO, MI TI SE KUNEMO: Misterija Brozove slike u Ljubljani! (FOTO)

U zgradi Skupštine Slovenije i dalje centralno mesto zauzima Josip Broz Tito, a naš portal vam otkriva otkud on tamo posle toliko godina

  • 75

Slovenija je 1991. godine odlučila da istupi iz SFRJ i krene u samostalan život, ali koliko su Slovenci i dalje jako vezani za Jugoslaviju i Tita govori činjenica da masovno posećuju grob Josipa Broza, a njegova slika i danas se nalazi na zidovima parlamenta u Ljubljani!

Telegraf.rs je prilikom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Sloveniji obišao zgradu Skupštine Slovenije i tamo zatekao dosta čudan prizor. Naime, u holu zgrade na zidovima zgrade parlamenta u Sloveniji može se videti kompletna njena istorija, a centralno mesto zauzima josip Broz Tito iz Drugog svetskog rata, okružen svojim partizanima.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Tito iz ratničkih dana, prikazan je u uniformi i u ruci drži grb SFRJ i datum održavanja sednice AVNOJA, a da paradoks bude još veći odmah ispod te slike nalazi se zastava EU. Ovo umetničko delo rad je Slavka Pengova.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Zgrada Narodne skupštine i Parlamenta Slovenije, podignuta je između 1954 i 1959. godine od strane arhitekte Vinka Glanza kao sedište tadašnje Narodne skupštine Socijalističke Republike Slovenije.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Posebna karakteristika zgrade sa dva sprata je ulazni portal, obložen statuama Zdenka Kalina i Karla Putriha, koji predstavljaju radni narod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ju

    24. februar 2015 | 17:57

    Pametan narod se ne stidi svoje istorije i ne prekraja je. Sto se naroda tice, u celoj bivsoj SFRJ Tito je danas popularniji nego ikada. Videli ljudi gde su nas doveli oni sto su dosli posle Tita. Ali, kasno nazalost...

  • Kiza

    24. februar 2015 | 19:11

    Vi sto ga pljujete mozete samo da puknete od zavisti. Sve sto ga vise pljujete on je sve popularniji i to bezmalo 35 godina posle njegove smrti. To mnogo govori o njemu. Ja sam bio njegov pionir i mnogo sam bolje ziveo nego sada u ovoj komediji od demokratije.

  • Stojan

    24. februar 2015 | 19:49

    Za vrijeme TITA bili smon prava GOSPODA! a sada smo dno dna!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA