SRBIJA ISPRAVLJA ISTORIJSKU NEPRAVDU: Rehabilituje se Draža Mihailović i vraćaju mu se sva građanska prava?

Zahtevom za rehabilitaciju traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i da mu se vrate građanska prava

  • 63

Na zaključnom ročištu u beogradskom Višem sudu u petak, 27. februara, mogla bi biti donesena odluka u postupku rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, piše beogradski dnevnik "Danas".

Zahtevom za rehabilitaciju traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i da mu se vrate građanska prava.

Jedan od punomoćnika podnosioca zahteva za rehabilitaciju Oliver Antić, koji je i savetnik predsednika Srbije, kaže da su za to ispunjeni svi zakonski uslovi.

List piše da je dodatni indikator da bi na ročištu moglo doći do konačne odluke i to što se suđenje premešta u veliku sudnicu Palate pravde.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Moguće je da će sudsko veće na sledećem ročištu doneti odluku, ali to ne možemo da znamo. Ispunjeni su svi zakonski uslovi da do toga dođe. Takođe, imajući u vidu da je pravo na suđenje u razumnom roku Ustavom zagarantovano, a da se ovaj proces vodi već osam godina, dužina suđenja prevazišla je svaku meru - rekao je Antić.

U septembru prošle godine proces je bio odgođen na neodređeno vreme zbog promene u sastavu sudskog veća.

Proces rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića pokrenut je 2006. godine na inicijativu njegovog unuka Vojislava Mihailovića, a prvo ročište održano je 2010. godine.

U međuvremenu, zahtevu su se pridružili i Srpska liberalna stranka, na čelu sa Kostom Čavoškim, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, i profesor međunarodnog prava Smilja Avramov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    25. februar 2015 | 10:22

    Zar se Srbija jos stidi svog Generala prvog antifasiste u Evropi.Sramota i bruka. Dokle cete vise izvrtati srpsku istoriju od postanka pa sve do Broza.

  • Г&Н

    25. februar 2015 | 10:36

    Правда је спора,али достижна.

  • Bane!

    25. februar 2015 | 11:44

    Dok je Srba i Srbije cica Draza mrtav nije! Zivela Srbija i srpstvo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA