DOBRA VEST: Srbija obezbedila 300 miliona dinara za LEČENJE DECE OD RETKIH BOLESTI!

- Biće definisane sve aktivnosti - osnivanje nacionalnih referentnih centara za pojedine retke bolesti, izrada registra retkih bolesti, kao i prioriteti u njihovom lečenju - kaže ministar zdravlja Srbije

  • 4

Država je za ovu godinu obezbedila više od 300 miliona dinara za lečenje obolelih od retkih bolesti, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je dodao da će se nastaviti obezbeđivanje svih neophodnih sredstava za njihovo lečenje.

 

On je dodao da će se nastaviti obezbeđivanje svih neophodnih sredstava za njihovo lečenje.

 

On je, na skupu posvećenom Međunarodnom danu retkih bolesti, koji se obeležava 28. februara, podsetio i da je u toku izrada Nacionalne strategije za retke bolesti koja bi trebalo da definiše aktivnosti koje će biti preduzete, kao i Akcioni plan koji će definisati kada će se one obavljati i koji će organ ili ustanova biti zaduženi za svaku od njih.

 

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

 

- Biće definisane sve aktivnosti - osnivanje nacionalnih referentnih centara za pojedine retke bolesti, izrada registra retkih bolesti, kao i prioriteti u njihovom lečenju - rekao je ministar i dodao da je cilj uključivanje što više udruženja obolelih u te aktivnosti jer je njihova podrška neophodna.

 

On je rekao da je država već učinila neke korake kako bi se olakšalo lečenje obolelih podsećajući da je krajem prošle godine donet Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidenciji, zatim "Zojin zakon", osnovan Fond za lečenje dece u inostranstvu...

 

Dodao je i da će se država potruditi da domaćim stručnjacima obezbedi adekvatno obrazovanje i obuku kao i uspostavljanje saradnje sa eminentnim stručnjacima iz inostranstva.

 

- Vlada i ministarstvo zdravlja nastaviće saradnju na promociji aktivnosti u vezi sa obolelima od retkih bolesti kako bi se pripremili odgovarajući propisi, povećali kapaciteti, ali i podigla svest društva o tim bolestima - rekao je Lončar.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mara86

    28. februar 2015 | 13:10

    Sve pohvale za odobreni fond, ali mislim da je svoj bolesnoj deci neophodno besplatno lečenje u zemlji i inostranstvu, a ne samo onoj deci koja boluju od retkih bolesti.

  • Pseudon

    28. februar 2015 | 09:56

    Ovo je odlican potez ove vlade. Odavno se niko ovakog gesta nije setio. Sve za nas narod i nasu decu. Ne samo na ovom portalu vec i na drugima, primecuje se da svi samo napadaju.

  • Samo vas mrgodno gledam

    27. februar 2015 | 15:02

    Zaista dobra vesti -ali sa jdnim velikim AKO! Ako guzonje, po ustaljenom običaju, ne pokradu, prozderu, propijanče, potroše na toboža službena putovanja, na zaposlenje rodbine, švalerki i švalera isl. najmanje polovinu para. Sve već viđeno, sve doživljeo u banana državi zvanoj Srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA