DA LI JE TAJNI PLAN KNEZA PAVLA I HITLERA BIO PAKT S ĐAVOLOM? Evo kako bi Srbija bila EKONOMSKA I VOJNA SILA!

Pre 74 godine Kraljevina Jugoslavija donela je odluku da pristupi trojnom paktu na čelu sa Adolfom Hitlerom, Benitom Musolinijem i Hirohitom, ali pod uslovima da ona bude totalno neutralna

  • 47

Pre 74 godine Kraljevina Jugoslavija donela je odluku da pristupi Trojnom paktu na čelu sa Adolfom Hitlerom, Benitom Musolinijem i Hirohitom, da li je ta odluka bila samo PAKT S ĐAVOLOM ili bi ona od Srbije napravila Švajcarsku ostaje da se vidi!

TAJNI PLAN KNEZA PAVLA I HITLERA: Srbija stub EU i ekonomski jača od Švajcarske, a šokiraće vas koliko bi Srba bilo! (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan 1941. godine Krunski savet Kraljevine Jugoslavije je u Drugom svetskom ratu doneo odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Nemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Ova odluka je donešena nakon sastanka jugoslovenskog kneza namesnika Pavla Karađorđevića koji se samo nekoliko dana ranije sastao sa Adolfom Hitlerom i dogovorio veoma povoljan sporazum za zemlju, a koji bi da je on ispoštovan, prema tvrdnjama mnogih istoričara od Srbije napravio Švajcarsku sa preko 30 miliona stanovnika!

U razgovorima s Hitlerom knez Pavle insistirao je na neutralnosti Jugoslavije, koju je i dobio, Hitler je navodno čak popustio pred zahtevima da ne dozvoli nemačke baze ili prolaz trupa preko teritorije KJ.

Knez Pavle je uspeo da natera Hitlera na popuštanje kao nijedan lider pre njega, Jugoslavija je prema tom dogovoru bila jedina balkanska država bez tih obaveza, a umesto zahvalnosti, Pavle je proglašen izdajnikom i proteran iz zemlje.

Foto: Wikipedia/Muzej Revolucije Narodnosti Jugoslavije Foto: Wikipedia/Muzej Revolucije Narodnosti Jugoslavije

Nakon odluke da Jugoslavija uđe u savez sa Hitlerom, Musolinijem i Hirohitom organizovan je vojni puč 27. marta 1941. godine koji je izvela zaverenička grupa prozapadno orijentisanih oficira Jugoslovenske vojske na čelu sa generalom Vojnog Vazduhoplovstva Borivojem Mirkovićem.

Tada je zbačen s vlasti tročlano kraljevsko namesništvo, kneza Pavla Karađorđevića, dr Radenka Stankovića, dr Ivu Perovića i vladu Cvetković-Maček, koja je dva dana ranije, 25. marta 1941. potpisala protokol u Beču o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu.

Učesnici su bili podstaknuti na puč od pojedinih domaćih antinemačkih opozicionih krugova, kao i na vojna i politička obećanja Velike Britanije, koja se tada nalazila u ratu sa Nemačkom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Akhenaton

    6. mart 2015 | 15:24

    Šta bi bilo, kad bi bilo! Hitler je potpisao ugovor o nenapadanju sa SSSR-om i šta je bilo posle? Mada, kada se pogleda, sad bolje prođoše zemlje koje su šurovale sa nemcima pa čak i sama Nemačka (i Italija i Japan).

  • Vasilije kg

    6. mart 2015 | 14:47

    Kad citam o ovome zaplace mi se. Mnogo smo glup narod i to ne moze da se promeni

  • Истина

    6. mart 2015 | 14:46

    Да јесмо не би данас овако патили , јер од Наше Браће Руса смо добили Тита и Комунизам који нас је уништио за наредних 1000 година ако се уопште опоравимо од црвене банде

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA