DRESOVI, FUDBALSKE LOPTE, VINO, KNJIGE... Evo šta sve srpski političari dobijaju NA POKLON!

- Javnost treba da zna, da funkcioneri ne smeju da prime nikakav poklon osim ako je on u vezi sa obavljanjem njihove javne funkcije. Čak ni tada ukoliko je takav poklon u novcu odnosno u hartijama od vrednosti - kaže zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović

  • 1

Knjige, umetničke slike, fotografije, vina i druga alkoholna pića su najčešći pokloni koje dobijaju funkcineri, podaci su Agencije za borbu protiv korupcije prema katalogu poklona iz 2013. godine.

Prvi dan marta je bio krajnji rok u kome su državni organi bili dužni da predaju izveštaje o poklonima dobijenim tokom prošle godine. Evidencije o poklonima vodi državni odnosno drugi organ ili organizacije ili javne službe u kojoj funkcioner obavlja svoju javnu funkciju, a zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović kaže da je pretpostavka da su svi ispunili obavezu da do 1. marta izveštaj dostave Agenciji.

Na osnovu tih evidencija, Agencija sastavlja katalog poklona, objašnjava Joksimović i dodaje da je ta institucija dužna da to uradi do 1. juna tekuće godine.

- Mogu da obećam da ćemo, kao i prošle godine, to uraditi najkasnije već početkom ili sredinom aprila. Tako će javnost imati kompletan uvid na internet prezentacije Agencije koje su to poklone dobili naši funkcioneri u prethodnoj kalendarskoj godini - rekao je Tanjugu Joksimović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Navodeći da još nema podatke za prošlu godinu, on kaže da su na osnovu iskustava iz prethodne godine najčesće dobijani, prijavljeni pokloni: knjige, umetničke slike, fotografije, vina i druga alkoholna pića.

Na pitanje da li i u kom slučaju funkcioneri zadržavaju dobijene poklone, Joksimović objašnjava da treba razlikovati dve vrste poklona.

- Javnost treba da zna, da funkcioneri ne smeju da prime nikakav poklon osim ako je on u vezi sa obavljanjem njihove javne funkcije. Čak ni tada ukoliko je takav poklon u novcu odnosno u hartijama od vrednosti - rekao je Joksimović.

Kako kaže, razlikuju se dve vrste poklona - protokolarni i prigodni.

Protokolarni pokloni su oni koje funkcioner prima od strane države, organa, međunarodne organizacije kada predstavlja državu.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

- U tim slučajevima funkcioner uvek prima poklon i ukoliko je do pet posto vrednosti prosečne zarade u Srbiji, dakle nekih 2.200 dinara on može ostati u svojini funkcionera u suprotnom postaje javna svojina - rekao je Joksimović.

Razmena prigodnih poklona je, kaže, uobičajena među ljudima u određenim okolnostima i prilikama i takvi pokloni uvek postaju javna svojina.

Organ zadužen za čuvanje tih poklona je Republička direkcija za imovinu.

On je podsetio da je od jula prošle godine, na snazi Uredba o poklonima koja ostaje u javnoj svojini, a koju je donela Vlada Srbije.

Kako kaže, ona je donekle u koliziji sa postojećim normama sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Uredba kaže da svi pokloni ostaju u javnoj svojini, s tim što se ona ne odnosi samo na funkcionere, već i na državne službenike i druga lica za koje je odlučeno da predstavljaju Srbiju.

- Mi ćemo sve ove norme koje trenutno egzistiraju pokušati da poboljšamo. Već smo napravili model zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Trenutno je u toku rad radne grupe i nadam se da ćemo iznedriti jednu bolju grupu odredbi koja se tiče poklona koja će na bolji, precizniji, koherentniji način regulisati ko, kada i na koji način prima i čuva poklone, kao - rekao je Joksimović.

Nadam se, kaže, da će taj zakon biti usvojen najkasnije do kraja godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA