SRBIJA ISPRAVLJA NEPRAVDU: Draža će biti REHABILITOVAN 14. maja!

Viši sud u Beogradu planira da odluku o rehabilitaciji komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića javno objavi 14. maja

  • 67

Viši sud u Beogradu planira da odluku o rehabilitaciji komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića javno objavi 14. maja, saopšteno je na današnjem ročištu. Sledeće ročište, kada će se izvoditi dokazi, zakazano je za 28. april, a završne reči predlagača rehabilitacije za 12. maj.

Sudija Aleksandar Trešnjev nagovestio je da bi odluka o predlogu za rehabilitaciju Mihailovića mogla da bude objavljena 14. maja.

RAT PARTIZANA I ČETNIKA OKO ĐENERALA DRAŽE: Ustaše i četnici zajedno ste bežali!

Na današnjem ročištu, sud je preslušavao šest tonskih zapisa sa suđenja Dragoljubu Mihailoviću i ostalima iz jula 1946. Predlagači rehabilitacije prigovorili su izvođenju tih dokaza, jer se, kako su naveli, njima ne dokazuje ništa u vezi sa pravim pitanjem postavljenim predlogom za rehabilitaciju, ali je sud ipak ostao pri svojoj odluci i preslušao tonski zapis.

I na današnjem suđenju, sudija Trešnjev i punomoćnik predlagača rehabilitacije profesor Pravnog fakulteta i savetnik predsednika Republike Oliver Antić vodili su pravnu polemiku o procesnim pitanjima, kao i da li stranke treba da sede dok pričaju, na kojoj strani treba da sedi tužilac i da li uopšte treba da prisustvuje postupku za rehabilitaiju, koji je jednostranački.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Krajem februara ovaj proces je krenuo formalno ispočetka zbog promene u sastavu sudskog veća, ali je odlučeno da se ne saslušavaju ponovo svi svedoci, već da se sud upozna sa sadržinom njihovih iskaza, kao i da ponovo "formalno" izvede sve pisane dokaze.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je tada da bi ovaj proces mogao da traje još dva do tri ročišta i da se okonča završnim rečima predlagača rehabilitacije.

Prema dosadašnjoj praksi, sud neće svoju odluku o predlogu za rehabilitaciju objaviti na ročištu već će po okončanju rasprave, pisanim putem u zakonskom roku.

Zahtevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

Foto: arhivska fotografija Foto: arhivska fotografija

Rehabilitaciju je zatražio njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, na čelu sa Kostom Čavoškim, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja.

On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Nakon dva dana od izricanja sporne presude komunističkog režima, streljan je u Beogradu. Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.

Mihailović inače nema grobno mesto. U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko PSG ex JSO

    3. april 2015 | 14:01

    E moja Srbijo,koliko ti nepravdi moras ispraviti.Valjda će doći na red da će se suditi teroristima(partizanima) za genocid nad srpskim narodom.Zemlja im kosti izbacila

  • Nebojsa

    3. april 2015 | 14:03

    Bravo! Srbija se budi .

  • Савица

    3. april 2015 | 14:01

    САМО ДА ИСПРАВИМО И НЕПРАВДУ ПРЕМА ХИТЛЕРУ И МУСОЛИНИЈУ. ЕВО НАС У Е. УНИЈИ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA